'Voetballers verdienen onbeschaafd veel geld'

Profvoetballers waren jarenlang lijfeigenen. Ze hadden niets te vertellen en waren afhankelijk van feodale notabelen die de lokale profclub runden. Spelers waren handelswaar voor de bvo’s, bestuursleden hadden de macht. Als een voetballer het aangeboden contract weigerde te tekenen, stelde hij zichzelf op non-actief. Want hij was volledig overgeleverd aan de nukken van ijdele bobo’s die geen openbare prestigestrijdjes wilden verliezen. Zodra een andere club belangstelling toonde, bepaalde het bestuur de transfersom, die ook nog eens in de clubkas vloeide. Als godfather en medeoprichter van de spelersvakbond VVCS heeft Karel Jansen gevochten als een leeuw voor de belangen van de profvoetballers. Vervolgens zorgde de onbeduidende Belgische voetballer Jean Marc Bosman er na een slopende juridische strijd voor dat alle Europese voetballers na afloop van hun contract de volledige vrijheid kregen zonder transfervergoeding naar een andere club te verkassen. Het Bosman-arrest betekende gerechtigheid, maar de voetbalwereld ging vervolgens zó onverstandig met deze vrijheid om, dat de hele bedrijfstak op de rand van een faillissement balanceert.

'Voetballers verdienen onbeschaafd veel geld'

Voor de bestuursleden was het een cultuurschok. Plotseling waren de spelers de baas en waren bobo’s afhankelijk van de beslissingen van snotneuzen en het snel oprukkende peloton makelaars. Voetballers stelden onrealistische eisen en op dat moment gingen de meeste officials in de fout. Integere, geslaagde en respectabele mensen uit het bedrijfsleven, juristen, bankdirecteuren, accountants, topambtenaren en klassieke voetbalbestuurders sloegen massaal op hol. In hun hunkering naar succes namen ze onverantwoorde risico’s. Ze rekenden zichzelf rijk, gingen zich te buiten aan creatief boekhouden en voerden een wishful thinking-beleid. Een hele generatie voetballers ging daardoor extreem veel geld verdienen en profiteerde optimaal van de onbegrijpelijke gekte. Profs verdienden van de ene op de andere dag maatschappelijk onaanvaardbaar hoge salarissen en profiteerden ook nog eens van het Contractspelers Fonds KNVB (CFK), een unieke pensioenregeling, waarbij de spelers de helft van hun salaris belastingvrij kunnen stallen. Na het beëindigen van hun actieve carrière krijgen ze dat geld in termijnen uitgekeerd.

Het komt erop neer dat de meeste van de huidige huidige voetballers na afloop van hun voetballeven nooit meer hoeven te werken. Dat gun ik weliswaar iedereen, maar het is te gek voor woorden dat de samenleving ervoor opdraait. In alle hoeken van Nederland waren er het afgelopen seizoen financiële problemen en werd de overheid wanhopig te hulp geroepen. Saneren en bezuinigen zijn magische woorden in de voetballerij. Iedereen is het er nu wel over eens dat de clubbestuurders verantwoordelijk zijn voor de financiële situatie. Zij voerden de afgelopen jaren een onverantwoord beleid. De licentie-commissie van de KNVB heeft in Zeist zitten slapen en dit wanbeleid toegestaan. Daar moet ik wel aan toevoegen dat de heren van de licentie-commissie jaarlijks in de maling werden genomen door clubs die een gefingeerde begroting indienden. Opvallend is, dat zowel bestuursleden die verantwoordelijk zijn voor deze valsheid in geschrifte als de naïeve leden van de licentie-commissie, gewoon in functie blijven alsof er niets is gebeurd, terwijl een voetballer die hands maakt meteen wordt gestraft.

Het geld is op en er moet bezuinigd worden. Daar is iedereen het over eens. Dit houdt echter in dat de spelerssalarissen omlaag moeten, want bij alle clubs bepaalt de post spelerssalarissen zeventig procent of meer van de begroting. Spelers met een doorlopend contract zijn nog even spekkoper, maar zodra de verbintenis afloopt, moet een prof rekening houden met een sterk verlaagde aanbieding. We hoeven geen medelijden met de heren voetballers te hebben, want in de Holland Casino Eredivisie verdienden de profs vorig seizoen gemiddeld 254.747 euro. Dat is erg veel geld voor een ijverige middenvelder of een degelijke mandekker. Volgens de cijfers van Beloningsadviseurs Berenschot gaat zelfs de voorzitter van de raad van bestuur van een middelgrote organisatie niet met zo’n salaris naar huis. Hij incasseert jaarlijks 245.500 euro. Een minister verdient 122.000 euro, de president van een gerechtshof 110.000, een hoogleraar 84.500, de burgemeester van een middelgrote stad 73.000, een eerstegraads leraar 52.000 en de directeur van een basisschool ontvangt jaarlijks 44.500 euro.

Voetballers vinden het heel normaal dat ze extreem veel geld verdienen en tevens een fiscaal aantrekkelijke pensioenregeling hebben. Realiseren zij zich wel dat een politieagent een heel jaar voor 32.500 euro moet werken? En dat een buschauffeur 26.500 euro verdient, een bouwvakker 25.000, een vrachtwagenchauffeur 21.500, een vuilnisman 20.500 en een schoonmaker moet ploeteren voor 17.000 euro? Ook in mijn vak moet je nog ouderwets werken voor de kost. Een dagbladjournalist verdient 49.000 euro, een topjournalist 64.000 euro en de hoofdredacteur van een toonaangevend voetbalblad strijkt 112.000 euro op.

Desondanks blijft het voor de Nederlandse prof erg aantrekkelijk in Duitsland, Spanje, Italië of Engeland te gaan voetballen. PSV’er Mark van Bommel is de vaderlandse topverdiener. Hij incasseert naar verluidt vier miljoen euro per jaar. Dat is een geweldig salaris, maar bij een buitenlandse topclub zou hij een veelvoud van zijn PSV-loon ontvangen. Het voetbalweekblad France Football stelde een onderzoek in naar de grootverdieners op de Europese velden. Paolo Maldini verdient bij AC Milan zes miljoen euro, Thierry Henry staat bij Arsenal voor 6,2 miljoen op de loonlijst en bij Manchester United zijn Roy Keane en Ruud van Nistelrooy goed voor 8,6 miljoen. Ronaldo tekende bij Real Madrid een contract voor 11,7 miljoen, Zinedine Zidane was daar tot voor kort de duurste speler met een salaris van 14 miljoen euro. Hij is nu overtroffen door glamourboy David Beckham die, inclusief, reclame-inkomsten, 28 miljoen per jaar gaat verdienen in Spanje. Nou heb ik er nauwelijks problemen mee als echte toppers veel verdienen, al blijft het vreemd dat Dennis Bergkamp voorkomt op de Quote-lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders. Zodra hij stopt bij Arsenal, bezit hij een geschat vermogen van zestig miljoen euro.

Natuurlijk moeten voetballers inleveren, maar alle papegaaien die nu roepen dat ze tegen financiële steun van gemeenten aan het betaalde voetbal zijn, beseffen niet wat een profclub voor een stad betekent qua charisma en citymarketing. In Engeland mogen clubs alleen in de eigen regio scouten, waardoor de lokale talenten dicht bij huis blijven voetballen. Maar daarvoor moeten de clubs over een goede jeugdopleiding beschikken en zolang de KNVB niets beters bedenkt dan het Masterplan is daar geen sprake van.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's