De druk op speler/trainer Vincent Kompany neemt toe bij Anderlecht. Zaterdag werd er ondanks een glansrol voor Michel Vlap pijnlijk verloren op bezoek bij KV Kortrijk. Ondertussen wacht Anderlecht na vier duels nog altijd op de eerste competitiezege.

4 - 2
Anderlecht
Anderlecht

Kompany koos er ook tegen Kortrijk weer voor om flink wat wijzigingen door te voeren in de basis. De Belgische verdediger, tevens coach van Anderlecht, liet Samir Nasri en Nacer Chadli in de basis debuteren. Kompany stelde ook zichzelf op, naast Philippe Sandler in het hart van de defensie. Michel Vlap was ook vanaf seconde één van de partij.

Het was Vlap die in de 26ste minuut aan de basis stond van de 0-1. Zijn afgemeten voorzet werd door Nasri tegen de touwen gelopen. Anderlecht speelde aardig en had Kortrijk onder controle. De eerste overwinning van het seizoen leek dan ook aanstaande, maar na rust ging het al snel mis toen Kortrijk in een tijdsbestek van vijf minuten twee keer scoorde.

Sandler veroorzaakte in de 52ste minuut een strafschop met een wat wilde actie. Ilombe Mboyo maakte geen fout vanaf elf meter. Vijf minuten later kwam Kortrijk zelfs op een 2-1 voorsprong via Hervé Kage, die scoorde met een kopbal nadat Kompany hem helemaal kwijt was. De reactie van Anderlecht liet niet lang op zich wachten. Chadli had tien minuten later een fraaie actie in huis. De ex-speler van FC Twente werd afgestopt met een overtreding: penalty.

Veelzeggend was dat Vlap die strafschop mocht nemen. De van SC Heerenveen overgekomen middenvelder is in korte tijd uitgegroeid tot een grote meneer bij Anderlecht en maakte geen fout vanaf de stip: 2-2. Toch zat een punt er niet in voor Anderlecht. Kompany zag in de 73ste minuut wederom niet lekker uit en Mboyo profiteerde optimaal door Kortrijk wederom op voorsprong te schieten: 3-2.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor Anderlecht. Kompany werd op de rechterflank eenvoudig voorbijgelopen door Kristof D'Haene, die vervolgens bijna vanaf de achterlijn de 4-2 achter doelman Hendrik Van Crombrugge schoot. Zo heeft Anderlecht na vier wedstrijden pas twee punten, waarmee het in de onderste regionen van de Pro League staat. De druk op Kompany, die vooralsnog erg weinig indruk maakt als trainer én speler, neemt alsmaar toe.