Vitesse waakt voor verdere Russische bemoeizucht

Reacties

Behalve de sterke start in de competitie en de teleurstellingen in Europa, ging het de laatste weken bij Vitesse opvallend vaak over Russische inmenging. Leden van de raad van commissarissen die zich bemoeien met het voetbaltechnische beleid. De club probeert nu een kleine crisis te voorkomen.

Vitesse waakt voor verdere Russische bemoeizucht

Het was alweer enige tijd geleden, onrust in de bossen bij Papendal. Vitesse is de trotse bekerwinnaar en de nummer vijf van Nederland. Ondanks de pijnlijke nederlaag in de Europa League tegen Zulte Waregem (0-2) lijkt trainer Henk Fraser het aardig op de rit te hebben. Op directieniveau probeert de club verder in de kosten te snijden om zo naar break-even toe te werken. Een behoorlijk ambitieus project, maar de intentie is in ieder geval goed.

Samenvatting Vitesse - Zulte Waregem

Het was relatief rustig aan de Rijn, tot eind september. Destijds kwam naar buiten dat Valeri Oyf, een Rus die deel uitmaakt van de driekoppige raad van commissarissen, druk uitoefende op het voetbalgedeelte van de club. De man die een jaar geleden zitting nam in de rvc, deed intern zijn zegje over de speelstijl en de opstelling. Dit tot grote ergernis van Fraser en technisch directeur Mo Allach.

Oyf is een goede bekende van eigenaar Alexander Chigirinskiy en past in feite voor hem op de winkel. De Rus, die overigens niet beschikbaar is voor interviews, meent recht te hebben op zijn mening. De Arnhemse clubleiding laat weten de betrokkenheid te waarderen, maar in deze situatie ging hij buiten zijn boekje.

Opvallend is dat de Arnhemmers de interne machtsstrijd ruiterlijk toegaven. Sinds de overname in 2010 waren er de nodige relletjes die doorgaans werden ontkend. Neem het conflict tussen algemeen directeur Joost de Wit en voormalig eigenaar Merab Jordania of het plotselinge vertrek van diezelfde Jordania op aandringen van Chigirinskiy. Waar de club er in het verleden bewust voor koos de vuile was binnenskamers te houden, gaf de clubleiding na een publicatie in dagblad De Gelderlander direct toe dat er ruis op de lijn zat.

De komende weken moet duidelijk worden hoe zwaar de Russische inmenging weegt in Gelderland. Allach is inmiddels topkandidaat om als td aan de slag te gaan bij Maccabi Haifa. In Israël krijgt hij de kans om de gevallen topclub van de grond af op te gaan bouwen. Als hij daadwerkelijk zoveel hinder ondervindt van Oyf - Allach is zelf niet bereikbaar voor commentaar – dan kan dit een extra duwtje in de rug zijn om te vertrekken. Het liefst ziet Haifa de td nog deze winter de overstap maken.

Israëlische journalisten weten zeker dat Allach zijn eigen trainer mee mag nemen naar Israël. De belangrijkste kandidaat aldaar: Fraser. De td van Vitesse is erg close met zijn trainer, die ook over een aflopend contract beschikt. De trainer zou nog niks van de clubleiding hebben gehoord. Voor de volledigheid: het is td Allach die in eerste instantie verantwoordelijk is voor de aanstelling van Fraser. Dat Fraser nog niks heeft gehoord is op zichzelf niet vreemd. Bij Vitesse is het gebruikelijk rond de winterstop met de hoofdtrainer te praten over een nieuw contract. Dat is dit jaar niet anders.

Achter de schermen wordt er gezocht naar een oplossing voor de Oyf-kwestie. Intern is er al uitgebreid over de situatie gesproken. Aan De Wit, het aanspreekpunt richting grootaandeelhouder en rvc, om de boel waar nodig te lijmen. De vergaderingen met de rvc hebben de laatste weken dan ook gewoon doorgang gevonden. Gevraagd naar de situatie komt de club met een duidelijk statement: 'Henk Fraser maakt de opstelling en Mo Allach is verantwoordelijk voor het technisch beleid. Dat is altijd zo geweest en dat zal ook zo blijven.'

De club was zo transparant om de interne strubbelingen te bevestigen. Nu moet Vitesse deze potentiële rel de kop in zien te drukken. Stel dat Allach en Fraser op den duur zouden vertrekken met als argument dat ze te veel op de vingers worden gekeken door de rvc, dan is er geen directeur of trainer die nog in Arnhem aan de slag wil. De clubleiding moet nu laten zien dat de mensen op de werkvloer in Gelderland daadwerkelijk de dagelijkse leiding hebben.

Samenvatting: Vitesse - PSV
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.