Vitesse blijft maar ploeteren in de Eredivisie. Na bijzonder pijnlijke nederlagen tegen laagvliegers ADO Den Haag (thuis) en FC Emmen (uit) hebben de Arnhemmers in eigen huis ook een tik gekregen van FC Groningen. De noorderlingen verkeren op hun beurt in absolute bloedvorm.

Vitesse
Vitesse
1 - 2
FC Groningen

Het is nog maar iets minder dan vijf weken geleden, direct na de achtste speelronde in de Eredivisie, dat het gat tussen beide ploegen aanzienlijk was. Vitesse stond vierde met zeventien punten, Groningen dertiende met zeven punten. In de weken daarna werd alles anders. De noorderlingen pakten uit de vorige vier wedstrijden liefst tien punten en kregen daarin slechts één tegengoal. Alleen koploper Ajax (twaalf uit vier) deed het in diezelfde periode beter dan de ploeg van trainer Danny Buijs.

Bij Vitesse is het goede gevoel juist helemaal verdwenen. De vorige twee wedstrijden (ADO Den Haag-thuis en FC Emmen-uit) werden pijnlijk verloren, terwijl er tussendoor ook nog de rel rondom Riechedly Bazoer was: de middenvelder werd na een incident op de training uit de selectie gezet. Vrijdagavond volgde er een nieuwe domper voor het elftal van trainer Leonid Slutsky, een tik die zich al in de eerste helft aankondigde.

In de dertiende minuut kwamen de bezoekers op fraaie - maar ook licht curieuze - wijze op voorsprong. Na een dubbele één-twee tussen Ahmed El Messaoudi en Kaj Sierhuis werd een schot van laatstgenoemde nog gekeerd door Vitesse-goalie Remko Pasveer. In de rebound ramde Joel Asoro de 0-1 binnen, maar het had er alle schijn van dat Pasveer precies op dat moment werd afgeleid door een bal die vanuit het publiek op het veld werd gegooid. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük vond dat echter geen reden om de goal af te keuren.

Deksel
Die tegengoal leek Vitesse wakker te schudden. Zo nam captain Bryan Linssen zijn ploeg bij de hand, wat resulteerde in twee fraaie afstandschoten van de aanvaller. Zijn eerste knal kon door Sergio Padt nog tot corner worden verwerkt, met de tweede poeier had de Groningen-keeper wat meer moeite. Hij kreeg zijn vingertoppen nog net tegen de bal, die vervolgens snoeihard tegen de onderkant van de lat kwam.

Nog geen minuut na die laatste kans, kreeg Vitesse aan de andere kant het deksel hard op de neus. Dat had te maken met behoorlijk slap ingrijpen van de Arnhemse centrumverdedigers. Eerst verzuimde Danilho Doekhi de bal weg te koppen, waarna Sierhuis een kopduel won van Armando Obispo. De bal belandde zo bij Asoro, die alleen door mocht en met een fraaie voetbeweging de 0-2 op het scorebord zette.

Daarmee lieten de twee Groningse aanvallers in bloedvorm zich ook nu weer zien. Vorige week begon Swansea City-huurling Asoro tegen Willem II voor het eerst in de basis, hij gaf direct een assist op Sierhuis, die tijdens de 2-0 zege zelfs beide doelpunten voor zijn rekening nam. Dit keer waren de rollen dus omgedraaid. Sierhuis had zijn hervonden doelgerichtheid vrijdag overigens nog voor de pauze extra kunnen bevestigen, maar zijn snoeiharde vrije trap spatte uiteen tegen de lat boven Pasveer.

Die achterstand leidde aan het begin van de tweede helft tot de entree van Tim Matavz. De Sloveense spits moest op de bank beginnen, maar Slutsky besloot bij 0-2 alsnog een beroep op hem te doen. De razendsnelle aansluitingstreffer kwam echter van Linssen, met dank aan Pasveer. De keeper (die vrijdag zijn 36ste verjaardag vierde) schoot de bal diep en bereikte in één keer zijn aanvoerder, die met een schot in de verre hoek de 1-2 liet aantekenen.

Hoewel de thuisploeg - waar aanwinst Keisuke Honda vanaf de tribune toekeek - daarna nog voldoende tijd had om de gelijkmaker te produceren, gebeurde dat niet. Eli Dasa leek de bal van dichtbij nog wel voor het inschieten te hebben, maar Padt redde op de volley van de Israëliër. De goalie redde ook op een poging van Matavz, maar uiteindelijk hield Groningen vrij eenvoudig stand, ook in de liefst zeven (!) minuten blessuretijd.

Door de 1-2 zege is Groningen de Arnhemmers inmiddels tot op één positie en drie punten genaderd. De onrust bij Vitesse zal daarentegen alleen maar toenemen, na de derde nederlaag op rij tegen een op papier mindere tegenstander. Bovendien volgt er voor de mannen van Slutsky een aanzienlijk pittiger programma, met uitwedstrijden tegen Sparta Rotterdam en SC Heerenveen, een thuisduel met Feyenoord, en een bezoekje aan FC Twente.