Vitesse-spits Darfalou geeft visitekaartje af tegen onmachtig RKC

Oussama Darfalou heeft nu al meer Eredivisie-goals voor Vitesse gemaakt dan in het hele afgelopen seizoen. De spits uit Algerije maakte zondagmiddag de enige goal van de wedstrijd in het uitduel met RKC Waalwijk.

RKC Waalwijk
0 - 1
Vitesse
Vitesse

Na 26 wedstrijden stond RKC Waalwijk met vijftien punten onderaan in het afgelopen Eredivisie-seizoen, dat door de uitbraak van het coronavirus vroegtijdig werd afgebroken. Omdat de KNVB besloot geen degradatie en promotie toe te passen, begonnen de Waalwijkers zondagmiddag 'gewoon' weer aan een nieuw seizoen op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Dat deed RKC met Kostas Lamprou onder de lat. De Griek won de concurrentiestrijd met Etienne Vaessen, die niet tot de selectie behoorde voor het duel met Vitesse, dat in een speciaal bedankshirt speelde als eerbetoon aan het werk van zorgpersoneel tijdens de coronaperiode.

Lamprou moest in de eerste helft een aantal keer optreden tegen de Arnhemse formatie van Timo Letsch, de Duitse Vitesse-trainer die zijn Eredivisie-debuut maakte. Vooral Oussama Tannane, Darfalou en Loïs Openda zorgden voor veel dreiging aan Arnhemse zijde. Darfalou zag een kopbal van de lijn gehaald worden door Vurnon Anita terwijl Openda naast, over en tegen Lamprou schoot. Het enige wat RKC daar tegenover zette, waren twee vrije trappen van James Efmorfidis. Ook Anita dacht een keer gevaarlijk te worden, maar een schietkans van de RKC-middenvelder werd gedwarsboomd door de sproei-installatie die omhoog kwam en het Waalwijkse gras op een wel heel ongunstig moment begon te sproeien.

De eerste helft leek zodoende doelpuntloos te eindigen, maar dat was buiten Darfalou gerekend. De spits uit Algerije kreeg de bal van Matús Bero en stiftte de bal op prachtige wijze langs Lamprou in de korte hoek. Daarmee gaf Darfalou meteen zijn visitekaartje af voor het nieuwe Eredivisie-seizoen. Vorig seizoen kwam de international van Algerije namelijk maar tot zes Eredivisie-duels voor Vitesse, waarin hij niet één keer scoorde, waarna hij in januari werd verhuurd aan VVV-Venlo. Daar kwam hij tot drie goals in acht wedstrijden.

RKC had direct na rust een goede kans om meteen op 1-1 te komen, maar een schot van Saïd Bakari ging voorlangs. Finn Stokkers, de kersverse spits van RKC, kwam bij de tweede paal een teenlengte tekort om de bal alsnog binnen te tikken. Het was een van de spaarzame gevaarlijke momenten voor de Waalwijkers, waar Fred Grim vooraf aan het duel aangaf graag nog twee aanvallende versterkingen te zien. Een noodzaak die in de wedstrijd tegen Vitesse benadrukt werd.

Ook Vitesse liet na rust weinig meer zien. Lamprou keerde nog een poging van Tannane en invaller Sylla Sow kreeg namens RKC geen penalty nadat hij in het zestienmetergebied naar de grond ging. Dé kans op de 1-1 kwam voor RKC in de derde minuut van de blessuretijd. Vitesse-verdediger Jacob Rasmussen bukte bij een indraaiende bal van RKC, waardoor Vitesse-doelman Remko Pasveer bijna verrast werd. De doelman keerde de inzet wel en dus debuteerde Vitesse-coach Letsch met een zege in de Eredivisie.