Vitesse profiteert van misstap Feyenoord en gaat Europa in

Reacties

Vitesse heeft zich donderdagmiddag ondanks puntenverlies tegen Fortuna Sittard verzekerd van de vierde plaats in de Eredivisie en daarmee deelname aan de derde voorronde van de Europa Conference League, het nieuwe toernooi van de UEFA. Feyenoord speelde gelijk tegen Heracles Almelo en moet de play-offs in, waarin het mogelijk Sparta Rotterdam treft.

Vitesse profiteert van misstap Feyenoord en gaat Europa in
© Pro Shots
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
3 - 3
Vitesse
Vitesse

Met nog twee speeldagen voor de boeg verdedigde Vitesse een marge van vijf punten op Feyenoord. De Arnhemmers hadden dus alles in eigen hand, maar begonnen dramatisch tegen Fortuna, dat nog aasde op deelname aan de play-offs om een Europees ticket. Niemand bij Vitesse voelde in de eerste minuut de noodzaak om mee te lopen met Ben Rienstra, die eenvoudig Remko Pasveer verschalkte.

De bezoekers, die de laatste weken weinig overtuigend voor de dag waren gekomen, namen al snel het heft in handen, waardoor de gelijkmaker van Sondre Tronstad na 25 minuten niet onverdiend kon worden genoemd. De middenvelder kopte raak uit een vrije trap van Oussama Tannane.

Vitesse drukte door en maakte er via Riechedly Bazoer razendsnel 1-2 van. De vooruitgeschoven verdediger ging een een-tweetje aan met Tannane en rondde vervolgens af. Vitesse leek daarmee hard op weg naar een zorgeloze middag, maar nog voor de onderbreking stond het weer gelijk door toedoen van Zian Flemming, die alle tijd kreeg om uit te halen.

© Pro Shots

Flemming ontpopte zich tot de kwelgeest van de ploeg van Thomas Letsch, want was het was de middenvelder die in de 54ste minuut óók voor de 3-2 zorgde. Het was een treffer die Pasveer zich mocht aanrekenen. Erg hard was de inzet van de middenvelder niet.

Vitesse was nu weer aan zet, maar de Arnhemmers maakten een zeer povere indruk. De defensie van Fortuna Sittard werd nauwelijks in verlegenheid gebracht, waardoor de thuisploeg de overwinning eenvoudig over de streep leek te trekken. Via Loïs Openda werd het diep in de blessuretijd echter alsnog 3-3. Het mooiste nieuws voor Vitesse kwam echter uit Almelo: door de 1-1 bij Heracles - Feyenoord is het Europese ticket binnen voor de Arnhemmers.

Het is de vijftiende keer dat Vitesse zich heeft geplaatst voor Europees voetbal en de eerste keer sinds 2018. Destijds strandden de Arnhemmers in de derde voorronde van de Europa League tegen FC Basel nadat ze eerst hadden afgerekend met FC Viitorul Constanta.

Fortuna Sittard Nederland

Vitesse Nederland

Vitesse Nederland

Heracles Almelo
Heracles Almelo
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Bij Feyenoord kreeg Nicolai Jørgensen weer eens een keer de kans in de basis. Bovendien keerde zowel Steven Berghuis als Jens Toornstra terug van een schorsing. De Rotterdammers hadden in de eerste helft een overwicht, kregen ook mogelijkheden, maar de échte scherpte ontbrak. Zo schoot Jørgensen bij een kansrijk moment niet hard genoeg in en belandde een inzet van de bedrijvige Berghuis naast het doel van Janis Blaswich.

Heracles Almelo, dat na 32 speelrondes plek negen bezette en daarmee nog alle kans maakte op een optreden in de play-offs, stichtte voornamelijk gevaar via uitbraken. Delano Burgzorg zette bij zo'n situatie Justin Bijlow aan het werk.

© Pro Shots

In het tweede bedrijf gebeurde er eigenlijk nauwelijks iets, totdat Blaswich zich lelijk verkeek op een schot van afstand van Orkun Kökcü: 0-1. Lang kon Feyenoord niet genieten van de weelde van een voorsprong: door een benutte strafschop van Sinan Bakis na een lichte overtreding van Eric Botteghin op Ismail Azzaoui trok Heracles de stand gelijk. Door de tussenstand bij Fortuna - Vitesse lagen er alle kansen voor Feyenoord om uitstekende zaken te doen, maar de bezoekers kwamen niet meer echt op gang. Diverse spelers, onder wie Berghuis, kampten ook met pijntjes. Bij Heracles Almelo zijn er zorgen om Rai Vloet, die in de vijftigste minuut geblesseerd naar de kant ging.

Heracles Almelo Nederland

Feyenoord Nederland

Feyenoord Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
0 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

Sparta bivakkeerde begin dit seizoen nog in de degradatiezone, maar vond zichzelf na de zege op Vitesse van afgelopen weekeinde opeens terug op de achtste plaats, een plek die leidt tot deelname aan de play-offs om een Europees ticket.

De formatie van Henk Fraser liet de bal voor rust veelal aan FC Utrecht, dat echter maar weinig kon creëren. Als de Domstedelingen dreigend werden, stond daar altijd nog Maduka Okoye, die bijvoorbeeld fraai redde op een volley van Hidde ter Avest. Bij Sparta manifesteerde Abdou Harroui zich met een schot op de lat, na een combinatie met Lennart Thy.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Okoye onderscheidde zich ook in de tweede helft met enkele prima ingrepen, waardoor met name Gyrano Kerk droog bleef staan. Sparta stelde de FC Utrecht-verdediging niet zo heel vaak op de proef, maar staat door het gelijkspel nog altijd achtste. Door schorsingen moeten De Kasteelheren het zondag tegen SC Heerenveen wel stellen zonder Tom Beugelsdijk en Adil Auassar.

Sparta Rotterdam Nederland

FC Utrecht Nederland

FC Utrecht Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
8
Sparta Rotterdam
34
13
8
13
49-48
+1
47
9
Heracles Almelo
34
12
8
14
42-53
-11
44
10
FC Twente
34
10
11
13
48-50
-2
41
11
Fortuna Sittard
34
12
5
17
50-58
-8
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.