Vitesse heeft zondagavond extreem goede zaken gedaan in de Eredivisie door AZ te verslaan. Het maakt de strijd om Europees voetbal des te spannender.

Vitesse
2 - 1
AZ
AZ

Vitesse ging met een lekker gevoel richting de wedstrijd tegen AZ, dinsdag werd immers via een 2-0 overwinning op VVV-Venlo een plek in de finale om de TOTO KNVB-beker veiliggesteld. Het was echter niet alleen hosanna in de spelersgroep van de Arnhemmers, Riechedly Bazoer werd immers buiten de selectie gelaten na een incident op een training. De sterkhouder van Vitesse zou hebben nagetrapt en een woordenwisseling hebben gehad met trainer Thomas Letsch.

Zo miste Vitesse dus Bazoer in deze belangrijke wedstrijd tegen AZ, maar uiteindelijk deerde dit de club niet. Het verschil met AZ werd in de 31ste minuut gemaakt, waarna de zege ondanks een moeizame slotfase met een man minder werd veiliggesteld.

Het was Loïs Openda die de score opende in GelreDome, op aangeven van Eli Dasa werkte hij de bal binnen. Armando Broja stond daarbij buitenspel, maar de spits van Vitesse deed niet mee aan de aanval. Na de openingstreffer waren de grote kansen voor AZ. Een inzet van Jonas Svensson belandde op de lat en Calvin Stengs zag een inzet van de lijn gehaald worden door Jacob Rasmussen. Diezelfde Rasmussen verdubbelde twintig minuten voor tijd de marge door raak te koppen na een vrije trap van Oussama Tannane.

AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners baalt na een treffer van Vitesse.

Vitesse gaf niet veel weg tegen AZ en dus had dit de beslissing kunnen zijn, ware het niet dat het nog bijna misging voor de thuisclub. Enzo Cornelisse, de vervanger van Bazoer achterin, legde elf minuten voor tijd de doorgebroken Myron Boadu neer en kon met rood vertrekken. Met een man meer scoorde AZ al snel. Jesper Karlsson nam knap aan na een pass van Teun Koopmeiners en schoot raak voor de aansluitingstreffer. Verder dan dat kwam AZ echter niet, waardoor Vitesse tot op een punt nadert.

De enige smet op de zege van Vitesse is de driedubbele schorsing van Cornelisse, Tannane en Matús Bero. Het aanvallende duo kreeg in de eerste helft kort achter elkaar een gele kaart. Voor Tannane en Bero was het de vijfde gele kaart van dit seizoen en dus zijn ze automatisch geschorst voor het komende uitduel met FC Utrecht. AZ ziet de achterstand met PSV oplopen tot vijf punten, over twee weken spelen deze clubs tegen elkaar in speelronde 27. Daarvoor is FC Twente de tegenstander voor AZ.