Vitesse pakt bij Zulte eerste Nederlandse punt in Europa

Vitesse heeft zijn eerste punt binnen in Groep K van de Europa League. De Arnhemmers hielden Zulte Waregem in België op een 1-1 gelijkspel.

Vitesse-trainer Henk Fraser kon in Waregem niet beschikken over Tim Matavz. De clubtopscorer was niet meegereisd naar België, omdat zijn vrouw op het punt stond te bevallen. Luc Castaignos begon daarom als spits, met achter zich de achttienjarige Mason Mount, die voor het eerst in de basis stond bij de Arnhemmers in de Europa League.

Beide ploegen kregen kansjes in de openingsfase, maar het was de thuisploeg die na een kwart wedstrijd voor het eerst toesloeg. Onur Kaya, die tussen 2005 en 2010 tachtig officiële duels voor Vitesse speelde, deed zijn oude club pijn. De middenvelder zag zijn hoekschop via het achterhoofd van Guram Kashia in het Vitesse-doel belanden: 1-0.

Guram Kashia kopt de bal in zijn eigen doel.

Het antwoord van de bezoekers kwam razendsnel. Drie minuten na die domper ging Milot Rashica ervandoor aan de rechterkant. De rappe Kosovaar gaf voor en via Bryan Linssen kwam de bal voor de voeten van Thomas Bruns. De middenvelder haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit en zag zijn bal enigszins fortuinlijk in de hoek stuiteren: 1-1. Dat was ook de ruststand.

Na de hervatting hadden beide ploegen moeite om tot echte kansen te komen. Vitesse had veel de bal, maar kon Castaignos maar nauwelijks in stelling brengen. Wel dacht Vitesse tot twee keer toe aan een penalty na overtredingen op Rashica en Castaignos.

Bekijk de samenvatting van Zulte Waregem - Vitesse

Een kwartier na rust leek de voormalig spits van Feyenoord, Internazionale, FC Twente, Eintracht Frankfurt en Sporting Lissabon alsnog zijn treffer te maken. Castaignos werd de diepte in gestuurd, hield zijn bewaker knap van zich af en verschalkte Zulte-doelman Louis Bostyn met een schot door zijn benen. De Vitesse-frontman werd echter teruggefloten door scheidsrechter Ivan Bebek vanwege een vermeende overtreding.

De Europese balans van Nederlandse clubs voor het duel van Vitesse in Waregem.

In de slotfase was Vitesse nog dreigend, maar een winnende treffer kwam er niet meer, al was Castaignos er met een omhaal nog akelig dichtbij. Plaatsing voor de volgende ronde wordt daardoor een lastig verhaal voor de ploeg van Fraser, die na drie wedstrijden nu één punt heeft. De achterstand op OGC Nice (vijf punten) en Lazio (acht) lijkt niet meer te overbruggen. De Italianen wonnen donderdagavond met 1-3 in Zuid-Frankrijk.

Het punt van Vitesse is pas het eerste van een Nederlandse club in een Europees hoofdtoernooi dit seizoen. Slechts twee van de achttien wedstrijden van de Eredivisie-teams in Europa leverden een overwinning op. Feyenoord en Vitesse hebben nu samen één punt verzameld in zes wedstrijden in de Champions League en Europa League.