Vitesse na rood Clarke-Salter roemloos ten onder in Europa

Voor Vitesse zit het Europese avontuur van dit seizoen erop. De formatie van trainer Leonid Slutsky slaagde er donderdag niet in om de 0-1 nederlaag van vorige week weg te poetsen. Verdediger Jake Clarke-Salter kreeg al na een half uur rood.

FC Basel
FC Basel
1 - 0
Vitesse
Vitesse

Gezien de late nederlaag van een week geleden in eigen huis moest Vitesse in Basel scoren om nog kans te maken op de volgende ronde, maar dat zat er eigenlijk vanaf het begin niet in. De Arnhemmers waren aanvallend niet bij machte om de Zwitsers pijn te doen. De enige kans in de eerste helft was van Matús Bero, die de bal uit een corner naast werkte. De middenvelder zou de rust niet eens halen.

Nadat Basel-middenvelder Fabian Frei de bal naast schoot na een pass van Valentin Stocker kreeg Vitesse een grote klap te verwerken. Clarke Salter ging een duel aan en stak zijn been daarbij te hoog in de lucht. Scheidsrechter Daniel Siebert beoordeelde het voorval als gevaarlijk spel en stuurde de huurling van Chelsea met een directe rode kaart van het veld. Slutsky haalde daarna Bero van het veld voor verdediger Rasmus Thelander, die Basel de score kort daarna zag openen. Arlind Ajeti, de aanvalspartner van Ricky van Wolfswinkel, kopte raak uit een hoekschop van Luca Zuffi: 1-0.

Wat volgde was een saaie tweede helft, waarin Basel niet van harte op zoek ging naar een tweede treffer en stuitte op het verdedigende tiental uit Arnhem. Vitesse kwam op spaarzame momenten eruit, maar kreeg geen grote kansen. Tim Matavz kwam niet met zijn voet bij een voorzet en Navarone Foor schoot na een actie over. Richting het einde van de wedstrijd leek Vitesse steeds minder hoop te hebben op een doelpunt.

Vitesse, dat afgelopen zondag nog overtuigde tegen FC Groningen (5-1), vervolgt de competitie komende zondag met een bezoek aan SC Heerenveen. De Arnhemmers waren in de tweede voorronde van de Europa League over twee duels te sterk voor het Roemeense Viitorul.