Vitesse maakt hooggespannen verwachtingen niet waar

Reacties

Het was in aanloop naar het seizoen bijzonder gezellig in Arnhem. De nieuwe Russische trainer Leonid Slutsky zorgde voor veel vrolijke gezichten en werd met open armen ontvangen in Nederland. De berichten uit de kleedkamer waren meer dan bemoedigend en de doelstelling van de club werd door de dragende spelers zelf aangescherpt tot een voorzichtige aanval op de topdrie.

Vitesse maakt hooggespannen verwachtingen niet waar

De eerste competitiewedstrijd tegen FC Groningen werd met 5-1 gewonnen en heel even was Vitesse zelfs koploper in de Eredivisie. Heel even, want een paar uur later won AZ met 5-0 en pakten de Alkmaarders de koppositie over. Nu weet iedereen dat een zwaluw geen zomer maakt, maar sindsdien won Vitesse geen wedstrijd meer. 

Uit tegen SC Heerenveen (1-1) kon er nog gewezen worden op het betere veldspel en de vele gemiste kansen. De daaropvolgende 0-0 in Alkmaar was al een stuk minder, hoewel met name Bryan Linssen wederom een aantal goede kansen liet liggen. Het echte meetmoment moest dan de thuiswedstrijd tegen Ajax zijn. De ploeg die vorig seizoen nog twee keer over de knie was gegaan tegen de Arnhemmers. Het werd een demasqué van jewelste, waar Vitesse pas aan voetballen kwam toen het al 0-4 stond.

Inclusief de twee verloren wedstrijden tegen Basel, won Vitesse intussen dus slechts een van de laatste zes wedstrijden. Het kaliber van de tegenstanders speelt daar natuurlijk een rol bij. Maar wie de top wil aanvallen, zal ook eens moeten uithalen. En bijvoorbeeld komende zondag eens in Zwolle moeten winnen. Geen gemakkelijke opdracht. Vitesse wacht al acht Eredivisie-duels buitenshuis op een zege. Dat is de langste reeks voor de club sinds 2011. De laatste overwinning in een uitduel dateert van 27 januari, uitgerekend tegen PEC Zwolle (1-2).

Het herhalen van dit succes wordt dus geen ABC'tje. Zeker niet nu twee bepalende aanvallers met malheur kampen. Roy Beerens kampte afgelopen week met buikgriep, terwijl Linssen door een blessure niet voluit kon trainen. Vrijdag werd ervan uitgegaan dat beiden niet kunnen spelen. 

Dat betekent in ieder geval vrijwel zeker dat het Noorse wonderkind Martin Ødegaard voor het eerst in de basis zal staan. Wie zeker niet zal spelen is de laatste aanwinst Charly Musonda, die in het oefenduel met FC Antwerp (0-0) met een knieblessure uitviel. De Belg werd naar London gevlogen, waar hij ook zal revalideren, en lijkt minimaal een paar maanden uitgeschakeld te zijn. 'We hadden er een echte versterking bij. Dit is voor Charly en Vitesse zeer teleurstellend', treurde Slutsky.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.