Vitesse laat uitgelezen kans liggen en houdt Ajax aan kop

Vitesse heeft het zaterdag nagelaten om de koppositie in de Eredivisie over te nemen van Ajax. De Arnhemmers beten zich stuk op PEC Zwolle en gaven na een rode kaart voor Idrissa Touré een voorsprong weg.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 1
Vitesse
Vitesse

Toen Vitesse aan de wedstrijd tegen PEC begon was Ajax nog bezig aan het thuisduel met FC Twente. De Amsterdammers verloren uiteindelijk met 1-2, maar dat wist men bij Vitesse pas bij het begin van de tweede helft. Trainer Thomas Letsch kon geen beroep doen op Eli Dasa, die positief was getest op het coronavirus. Voorin kreeg Oussama Darfalou de voorkeur boven Loïs Openda en dat bleek geen verkeerde keuze. Oussama Tannane speelde de Algerijnse spits na zes minuten aan vanaf de linkerkant. Darfalou had moeite met de aanname, maar doordat verdediger Yuta Nakayama slap ingreep kon Darfalou de bal alsnog van dichtbij binnenschieten: 0-1.

Kansen
De openingstreffer was voor Vitesse echter niet het startsein voor een flitsende en doelpuntrijke avond. PEC kreeg na een kwartier wat meer controle over de wedstrijd. Jesper Drost en Eliano Reijnders schoten over het doel van Remko Pasveer en ook Mustafa Saymak en Mike van Duinen kregen mogelijkheden. Laatstgenoemde liet vlak voor rust de grootste kans liggen namens PEC. Saymak gaf de bal vanaf de rechterkant voor en Van Duinen stuitte van dichtbij op Pasveer. Vitesse hield de voorsprong vast en ging zo met 0-1 de rust in, maar heel overtuigend was het zeker niet.

PEC begon vervolgens slordig aan de tweede helft en stelde Vitesse zo bijna in staat om op 0-2 te komen. Darfalou had een kunststukje in huis na een pass van invaller Openda, die Thomas Bruns verving. Met een poging achter zijn standbeen langs raakte de aanvaller van Vitesse de paal. In de tegenstoot liet Reijnders het na om Vitesse pijn te doen, maar de Arnhemmers kregen even later alsnog een dubbele dreun te verwerken.

Rode kaart
Het begon bij Touré, de middenvelder die bij afwezigheid van Dasa aan de rechterkant van de defensie stond geposteerd. De Juventus-huurling kreeg aanvankelijk een gele kaart van scheidsrechter Dennis Higler, maar na inmenging van de VAR en het zien van de beelden kreeg Touré toch rood. De gelegenheidsverdediger stond met zijn voet op de enkel van PEC-linksback Kenneth Paal. Uit de daaropvolgende vrije trap zorgde Drost met wat geluk voor de gelijkmaker uit een rommelige situatie. Zo stond Vitesse in korte tijd met tien man en met 1-1 op het scorebord.

Daar bleef het niet bij voor de Arnhemmers, want PEC kwam op voorsprong. Weer had de arbitrage een hoofdrol. Van Duinen kwam in duel met Matús Bero en betrad het strafschopgebied van Vitesse. Vervolgens haalde Bero hem neer en wees Higler naar de stip. De VAR ging daarin mee en dat leek terecht. Van Duinen bleef vervolgens koel en benutte de strafschop. Vitesse had daar niet meer van terug, waardoor PEC verrassend met 2-1 won.

Zo bleef Vitesse staan op 25 punten, twee minder dan Ajax. PSV kan zondag bij winst op SC Heerenveen tussen beide teams komen met 26 punten. PEC won voor het eerst sinds 26 september (4-0 tegen Sparta Rotterdam) en steeg naar plek tien met twaalf punten.