Vitesse en FC Utrecht gaan op voor laatste 'prijs' van seizoen

Reacties

Het Eredivisie-seizoen dat op vrijdag 10 augustus begon, eindigt dinsdagavond met de return in de finale van de play-offs om een Europees ticket tussen Vitesse en FC Utrecht. In samenwerking met Opta blikt VI vooruit op het treffen in Stadion Gelredome.

Vitesse en FC Utrecht gaan op voor laatste 'prijs' van seizoen
Aftrap: dinsdag, 20.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• De eerste ontmoeting in Utrecht eindigde vrijdagavond in een 1-1 gelijkspel, waardoor de Domstedelingen dinsdagavond in elk geval moeten scoren om deze play-offs winnend af te sluiten.

• Vitesse of FC Utrecht meldt zich in juli in de tweede voorronde van het Europa League-toernooi. Ook AZ stroomt in die fase in. Bekijk hier het overzicht van de Nederlandse deelnemers in Europa.

Nederlandse clubs in Europa in 2019/20:

Club: Toernooi: Instroommoment:
Ajax CL Derde voorronde
PSV CL Tweede voorronde
Feyenoord EL Derde voorronde
AZ EL Tweede voorronde
Vitesse/FC Utrecht EL Tweede voorronde

Vitesse werkt dinsdagavond zijn 46ste officiële wedstrijd van dit seizoen af, een evenaring van het clubrecord uit 1973/74 en 2017/18.

• Willem Janssen speelde tot nu toe 27 duels in de play-offs, minimaal tien meer dan iedere andere speler sinds de herinvoering van de barrages in het seizoen 2005/06. Namens FC Utrecht speelde Janssen dertien play-offwedstrijden, drie minder dan Mark van der Maarel, die het clubrecord in handen heeft.

Inclusief het heenduel met Vitesse zegevierde FC Utrecht in slechts één van zijn laatste acht finalewedstrijden in de play-offs. Dat was de heroïsche 3-0 overwinning op AZ in 2017. Die andere zeven duels resulteerden in twee gelijke spelen en vijf nederlagen.

'Het blijft vreemd dat Advocaat Venema niet gebruikt'

• Tim Matavz trof drie keer doel met drie schoten in de play-offs. De Sloveen heeft nog twee goals nodig om het play-offtotaal van Mason Mount van vorig seizoen te evenaren. Mede door de uitblinkende middenvelder rekende Vitesse toen af met ADO Den Haag en FC Utrecht.

• FC Utrecht incasseerde tot nu toe slechts één treffer in deze play-offs, de laatste Nederlandse ploeg die gedurende één hele play-offcampagne om Europees voetbal slechts één tegendoelpunt kreeg was FC Groningen in 2013/14. De noorderlingen pakten vijf jaar geleden het Europese ticket.

Historie

Vitesse verloor slechts drie van de voorgaande 37 thuisduels met FC Utrecht in alle competities. Die andere 34 wedstrijden mondden uit in 25 zeges en negen gelijke spelen.

• In de reguliere competitie eindigde Vitesse - FC Utrecht op 10 november in een 2-1 zege voor de thuisploeg. Bryan Linssen en Martin Ødegaard scoorden voor de Arnhemmers en Cyriel Dessers was succesvol namens de bezoekers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2014/15 3-3
2015/16 1-3
2016/17 1-1
2017/18 1-1
2018/19 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.