Vitesse brak afspraken in herkansingsplan
Gebroken beloftes in een vorig jaar afgesproken herstructureringsplan zijn aanleiding voor het voorgenomen besluit om de licentie van Vitesse in te trekken. Dit blijkt uit de 39 pagina’s tellende brief die de licentiecommissie twee weken geleden aan de club heeft gestuurd.

In mei 2024 hielpen de KNVB en het ministerie van Economische Zaken de club om de Russische banden door te snijden. De aandelen gingen toen naar een inderhaast opgerichte stichting. Daardoor kon Vitesse op zoek naar een bank, accountant en financiering. Vlak voor het seizoen kreeg de club de licentie terug.
De transactie van de aandelen in Russisch beheer, en het laten verdwijnen van 154 miljoen schuld, lag lange tijd ingewikkeld, omdat een onderzoek van de overheid had uitgewezen dat Vitesse onder indirecte controle stond van Roman Abramovich. De voormalige eigenaar van Chelsea staat sinds 2022 op de sanctielijsten van de Europese Unie en de Verenigde Staten.
Vitesse creëerde draagvlak bij de KNVB en het ministerie om toch akkoord te gaan met verplaatsing van de aandelen, omdat de club met een herstructureringsplan garandeerde dat de sanctie- en witwasrisico’s werden geminimaliseerd. Zo werd onder meer vastgelegd dat nieuwe onafhankelijke commissarissen en stichtingsbestuurders gingen toezien op de aandelen en actief zouden helpen bij de zoektocht naar een nieuwe eigenaar.
Ook werd afgesproken dat de stichting en de onafhankelijke raad van commissarissen allebei moesten instemmen met nieuwe aandeelhouders. Vitesse beloofde vanaf nu in alle transparantie te gaan opereren en zegde toe dat derden (zoals bijvoorbeeld Roman Abramovich en de als eigenaar afgekeurde Coley Parry) geen invloed zouden hebben. Ook werd een onderzoek naar de gang van zaken bij de club toegezegd. Op basis daarvan gaf de licentiecommissie groen licht en besloot de Nederlandse overheid dat de bezittingen van Vitesse niet bevroren hoefden te worden.
Een paar maanden later ging het mis, toen in de affaire met toenmalig kandidaat-koper Guus Franke een geheim document opdook, dat de licentiecommissie interpreteerde als een mogelijkheid voor Parry om in de toekomst toch nog invloed te kunnen hebben. Vervolgens stapte Vitesse naar de Ondernemingskamer om de onafhankelijke commissarissen weg te laten sturen. Ook het beloofde onderzoek naar de gang van zaken bij de club kwam er niet.
Een paar weken na het wegsturen van de toezichthouders doken er vijf nieuwe aandeelhouders op, zonder dat er nieuwe commissarissen waren die op de deal konden toezien. De stichtingsbestuurders stemden wel in met de overname, maar de kritische vragen en het gebrek aan informatie die naar voren kwamen in de notulen van een vergadering hierover, maakten de zorgen er bij de licentiecommissie niet minder om.
Ook bleek dat het onderzoek dat de club liet uitvoeren naar de vijf kopers in één lang weekend was afgerond. Daarna verzocht de licentiecommissie Vitesse tevergeefs om het contract te delen dat het vijftal had gesloten met Coley Parry over de overname van zijn lening (achttien miljoen).
Na enige druk en een puntenstraf werd een paar maanden later toch de overeenkomst gestuurd, maar een deel van de informatie was zwartgelakt. De licentiecommissie concludeerde uit de stukken dat het er op lijkt dat er nog aan Parry moet worden betaald bij verkoop van de club. Ook zou hij aanspraak kunnen maken op een bonus als de prijs boven een bepaald bedrag uitkomt.
Laatst zei aandeelhouder/clubdirecteur Timo Braasch op een persconferentie dat de banden met Parry zijn verbroken. Hij wees op een akte waarin een notaris dat heeft bevestigd. Nog altijd heeft de licentiecommissie het volledige contract niet in handen. Vitesse heeft gezegd dat maximale transparantie is bereikt.
Intussen is in Zeist de conclusie dat van alle toezeggingen weinig terecht is gekomen. Nadat de club vorig jaar nog het voordeel van de twijfel kreeg, heeft de licentiecommissie er geen vertrouwen meer in dat de club nog zal functioneren binnen de grenzen van het licentiesysteem. Vitesse verweert zich nog en kan zijn kant van het verhaal vertellen in een hoorzitting. Daarna zal de licentiecommissie een definitief besluit nemen. Bij verlies van de profvergunning, kan Vitesse nog in beroep en naar de rechter.
Meer lees je in deze reconstructie op VI PRO:
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login