Vitesse bezorgt Heerenveen op de valreep kater op veelbesproken avond

SC Heerenveen is zaterdag een punt door de vingers geglipt. Vitesse sloeg in de laatste minuut toe tegen de Friese gastheren, die tachtig minuten met een man minder speelden.

sc Heerenveen
1 - 2
Vitesse
Vitesse

SC Heerenveen zonder een Veerman aan de aftrap. Het was zaterdag een zeldzaam begin van de avond voor de Friezen. Henk Veerman was andermaal veroordeeld tot de rol van bankzitter, terwijl de niet geheel fitte Joey Veerman na een laatste test moest constateren dat een basisplaats niet opportuun was.

Trainer Johnny Jansen had de twee Volendammers wel achter de hand als de nood aan de man was. Al snel waren de eerste tekenen van die noodsituatie zichtbaar. Na tien minuten moest Heerenveen namelijk met een man minder verder.

Ibrahim Dresevic had zich verslikt in de bal en zijn fout hersteld met een overtreding op Loïs Openda. Het leverde de verdediger een rode kaart op. Meer leed bleef de Friese equipe bespaard. Doelman Xavier Mous maakte met hulp van de lat de gevaarlijke vrije trap van Jacob Frederiksen onschadelijk.

Heerenveen doorstond de Arnhemse druk in de eerste helft en zocht na 45 minuten zowaar de kleedkamer op met een voorsprong. Rodney Kongolo veroverde op de rand van het eigen strafschopgebied de bal om na een lange rush af te leggen op Milan van Ewijk; 1-0.

Tien minuten in de tweede helft had Vitesse de stand gelijkgetrokken. Nota bene na balverlies van Kongolo was het uiteindelijk Openda die de 1-1 maakte. De Friese woede over de voorassist van scheidsrechter Martin van den Kerkhof – hij toucheerde de bal in de aanloop naar de treffer – leverde niets op. De VAR gaf groen licht voor de 1-1.

De arbitrage kon halverwege de tweede helft op meer sympathie rekenen van de Friese aanhang, die zag dat de bal tegen de hand van Sven van Beek onvoldoende reden was geweest voor een strafschop. Het had de Arnhemse gasten, die na de uitglijder van vorige week tegen Go Ahead Eagles op revanche zinden, kunnen helpen richting de zege.

Dat doel werd in de extra tijd bereikt door Vitesse. Heerenveen, waar Henk en Joey Veerman inmiddels binnen de lijnen waren gekomen, zag door de late goal van Openda het punt door de vingers glippen. Voor Vitesse was het op de valreep een positieve generale voor het bezoek in de Conference League aan Tottenham Hotspur, dat donderdag na de afstraffing op eigen veld door Manchester United wat goed te maken heeft.