Virgils award is een inspiratie voor iedereen

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over de uitverkiezing van Virgil van Dijk tot Speler van het Jaar in Engeland.

Virgils award is een inspiratie voor iedereen

Tussen de grapjes door kwam Jürgen Klopp misschien wel onbedoeld tot de kern, toen hij maandag op de officiële website van Liverpool Virgil van Dijk feliciteerde met zijn uitverkiezing tot PFA Player of the Year. 'Wie had dat gedacht toen hij in Nederland speelde?'

Het antwoord: niemand. Virgil van Dijk was nooit het grootste talent. Bij Willem II, de club waar hij zijn opleiding genoot, voorspelden ze Moreno Rutten (nu VVV-Venlo) een mooiere toekomst. Ook bij FC Groningen waren er lang twijfels over Van Dijk. Karakter speelt ook een rol en met talent komt gemakzucht. Dick Lukkien probeerde die laksheid eruit te krijgen, maar uiteindelijk moet het toch uit een speler zelf komen.

Een verwaarloosde ontstoken blindedarm betekende een wake-upcall voor Van Dijk, die ineens besefte dat voetbal meer is dan een paar keer per week trainen. Het is een lifestyle, waarbij voeding en rust een net zo grote rol spelen. Om door te breken moest hij zijn studentenleven opgeven. Niettemin: toch nog steeds twijfels. De Nederlandse top durfde het niet aan, Celtic wel en de rest is geschiedenis. Eerst brak Van Dijk het transferrecord van Southampton, daarna dat bij Liverpool en nu praat Klopp over het koopje van de eeuw.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Precies zeven jaar na zijn blindedarmoperatie leidt Virgil van Dijk de defensie van Liverpool en is hij captain van Oranje, op een manier die internationaal imponeert: Big Virgil. Hoewel een echte prijs (nog) ontbreekt, telt de PFA Player of the Year Award zwaar, omdat het de voetballers uit de Premier League zijn die stemmen. Juist spelers vormen de beste barometers voor echte kwaliteit. Het maakt de uitverkiezing waardevol voor Van Dijk zelf, maar er gaat toch ook een nog grotere symboliek in schuil.

Zoals de Award van Vivianne Miedema er een is voor alle voetballende meisjes, is die van Van Dijk een eerbetoon aan de Eredivisie; de zo vaak beschimpte competitie, waar de beste van Engeland alle kansen kreeg. Hij is voor alle doemdenkers, die vonden dat het einde van het Nederlandse voetbal nabij was en we zelfs maar op IJsland moesten gaan kijken. Maar bovenal is het een inspiratie voor alle talentvolle Nederlandse voetballers die worstelen, weg moeten bij hun club, revalideren of de moed dreigen te verliezen. Virgil van Dijk is het levende bewijs dat het nooit te laat is om de allerbeste te kunnen worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.