Villarreal pakt de Europa League na spectaculaire penaltyserie

Reacties

Villarreal heeft woensdag ten koste van Manchester United de Europa League gewonnen. Na een teleurstellende wedstrijd volgde een waanzinnige strafschoppenreeks, waarin United-doelman David de Gea de enige speler was die miste. Hij nam de 22ste penalty in de serie. 

Villarreal pakt de Europa League na spectaculaire penaltyserie
© Pro Shots
Villarreal
Villarreal
ns
1 - 1
Manchester United
Manchester United

Met de Europa League-glorie van Villarreal zegevierde de ploeg met het minste balbezit. United probeerde de wedstrijd vanaf het begin al naar zich toe te trekken en zocht constant de aanval tegen het erg verdedigend ingestelde Villarreal. Zonder Donny van de Beek (hij zat opnieuw op de bank en bleef daar nu ook tot het einde) kwamen de Engelsen er echter lange tijd niet doorheen. De muur die Villarreal had opgetrokken kon in de eerste helft niet gebroken worden.

© Pro Shots

Na een klein halfuur kwamen de Spanjaarden uit het niets op voorsprong. Dani Parejo vond met een perfect genomen vrije trap topscorer Gerard Moreno, die ondanks vasthouden van United-verdediger Victor Lindelöf zijn dertigste doelpunt van dit seizoen maakte. United moest zo in de achtervolging, maar bleef moeite houden met het spel van zijn tegenstander. Het gevaarlijkste moment viel vlak voor rust te noteren, toen Raúl Albiol na een harde voorzet van Mason Greenwood bijna een eigen goal maakte. Doelman Geronimo Rulli kon de bal nog net vangen.

In de tweede helft bleef United naar voren voetballen, op zoek naar die ene opening. Die werd met meer geluk dan wijsheid gevonden: een schot van Marcus Rashford na een corner belandde in de kluts, waarna Edinson Cavani de bal toevallig voor zijn voeten kreeg. De Uruguayaan had het vizier op scherp staan en werd zo de oudste doelpuntenmaker voor United in een Europese finale. Cavani (34 jaar, 101 dagen) nam het record over van Teddy Sheringham (33 jaar, 54 dagen).

United wilde na de gelijkmaker van Cavani meer en het spelbeeld veranderde dan ook niet: de Engelsen vielen aan, de Spanjaarden verdedigden. Na een mislukt shot van Luke Shaw kreeg Cavani zowaar nog een goede kopkans, maar de spits werkte de bal nu tegen de enig overgebleven verdediger aan. Omdat ook Paul Pogba geen succes had met het hoofd, kreeg de finale waarin de kansen uiterst schaars waren een verlenging. In dit extra halfuur gebeurde er ook maar weinig. Villarreal en United snakten naar het einde en kwamen tot een strafschoppenserie.

Zo slecht als de finale was, zo geweldig was de penaltyreeks. Alle veldspelers scoorden, waardoor de keepers achter de bal moesten verschijnen. Gerónimo Rulli schoot vol overtuiging raak, waarna hij de teleurstellende inzet van De Gea keerde. Zo pakte Villarreal voor het eerst in de geschiedenis van de club een Europese hoofdprijs. Unai Emery heeft deze trofee nu al vier keer gewonnen. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.