Vijf trainers die ook een pikante overstap maakten

Reacties

John Stegeman verruilt Go Ahead Eagles voor PEC Zwolle en zorgde daarmee woensdag voor verbazing in voetballand. Deze vijf trainers maakten ook ooit een gevoelige overstap.

Vijf trainers die ook een pikante overstap maakten

Dwight Lodeweges
Friesland stond op zijn kop in het voorjaar van 2014. In de zoektocht naar een opvolger van Marco van Basten belandde SC Heerenveen bij Lodeweges, die in de zomer zou beginnen aan zijn werkzaamheden in het Abe Lenstra Stadion. De huidige assistent van Ronald Koeman maakte op dat moment in de Eredivisie indruk met streekgenoot SC Cambuur, dat een jaar eerder promotie had afgedwongen. Wegens protesten van supporters besloot Lodeweges zijn functie bij de club uit Leeuwarden vrij snel na de bekendmaking van zijn overstap neer te leggen. Zijn periode bij SC Heerenveen werd vervolgens geen doorslaand succes. Een minder erge gradatie was de overstap van Ron Jans van FC Groningen naar SC Heerenveen in 2010.

Harry Redknapp
Zo'n vijftien jaar geleden speelde Portsmouth in de Premier League en een van de boegbeelden van Pompey was Harry Redknapp, die ondanks vele ruzies met het bestuur en het feit dat hij nog niet kon beschikken over zijn latere favoriet Niko Kranjcar voor lijfsbehoud zorgde in het seizoen 2003/04. Nadat de conflicten onbeheersbaar werden, moest Redknapp in het najaar van 2004 toch wijken. Dat hij een paar weken later tekende bij de grote streekrivaal Southampton werd hem dan ook niet in dank afgenomen door fans van Portsmouth. Shirts met de tekst 'Judas' en 'Rot in Hell' vergezeld van het hoofd van Redknapp vonden gretig aftrek op Fratton Park. In 2005 keerde de flamboyante manager doodleuk terug bij Portsmouth.

Jorge Jesus
Hij rekende dan wel niet af met de beruchte Béla Guttmann-vloek, Jesus kon rekening op veel waardering bij de Benfica-fans door zijn drie veroverde landstitels. Groot was dan ook de schok toen de trainer, ondanks lopende onderhandelingen met de tweevoudige Europa Cup I-winnaar, medio 2015 aankondigde te vertrekken naar Sporting Portugal. De transfer had een sentimentele achtergrond: Jesus had zijn vader (een oud-speler van de club) ooit beloofd Os Leões op een dag onder zijn hoede te nemen. Bij zijn presentatie barstte de trainer bijna in tranen uit toen er nostalgische filmpjes werden afgespeeld. In zijn eerste officiële wedstrijd nam Jesus het meteen op tegen zijn oude liefde, en met succes. Benfica werd verslagen in de strijd om de Portugese Super Cup.

Leonardo
Op de lijst van Internazionale-trainers die mislukten nadat José Mourinho in 2010 de Nerazzurri naar de treble loodste staat ook Leonardo. De Braziliaan trad eind 2010 aan bij Internazionale, nadat Rafael Benítez was bedankt voor bewezen diensten. In het voorjaar moest de ex-middenvelder nog vertrekken bij stadgenoot AC Milan. Daarom past Leonardo niet helemaal in dit rijtje, omdat er enkele maanden tussen zijn gevoelige transfer zaten. 'Er zijn mensen die mij zien als een verrader, maar ik respecteer de mening van iedereen', liet de Braziliaan weten bij zijn Inter-presentatie.

Thijs Libregts
Een trainertransfer tussen clubs uit de traditionele topdrie is tegenwoordig moeilijk voor te stellen. In 1983 besloot Thijs Libregts wel zo'n move aan te gaan. De latere bondscoach stapte over van PSV naar Feyenoord. Hoewel er toen ook al werd gesproken van een traditionele topdrie zorgde de transfer niet voor heel veel ophef. Na drie jaar waarin de prestaties telkens net achterbleven bij de verwachtingen waren Libregts en PSV wel een beetje op elkaar uitgekeken. De geboren Rotterdammer loodste Feyenoord naar de landstitel in 1983/84, het enige seizoen dat Johan Cruijff uitkwam voor de club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.