VI-flashback 2: Brazilië neemt revanche in 1994

"

VI-flashback 2: Brazilië neemt revanche in 1994

data-height="116" data-width="397" data-align="clear" data-caption="

" src="http://www.vi.nl/upload/c3a87d0b-a64b-421b-a73f-8ba3de229414_image4147793870636506969.gif" /> Het was voor Brazilië inmiddels alweer 24 jaar geleden dat Brazilië de wereldtitel had veroverd. Tijdens het WK in de Verenigde Staten moest het gebeuren. 'Dit elftal is sterker dan dat van 1970', riep spits Romario stoer. 'Wie onze grootste tegenstander is? Dat zijn we zelf.' De realistische coach Carlos Alberto Parreira (in 2010 coach van gastland Zuid-Afrika, foto rechtsonder) kiest voor twee samba-voetballers (Romario en Rai) en negen hardwerkende spelers. Tijdens het toernooi wordt Rai geslachtofferd vanwege minder presteren en valt de ploeg nog meer terug op zakelijkheid.

De Seleção koerst met gemak door de poulefase en schuift Rusland (2-0) en Kameroen (3-0) achteloos opzij. Tegen Zweden, als er niets meer op het spel staat, speelt Brazilië met 1-1 gelijk. In de achtste finale speelt de ploeg een moeizame wedstrijd tegen het gastland, maar wint met 1-0. De voorhoede met Bebeto en Romario is met regelmaat ongrijpbaar en de enige smet is dat Leonardo, de veelvuldig opkomende linksback, in het duel met de Verenigde Staten Tab Ramos velt met een elleboogstoot, met een rode kaart als gevolg. Door zijn schorsing zal routinier Branco spelen tegen Oranje. Pers en publiek in Brazilië vinden het maar niks. Waar is de samba? Waar is de vreugde? 'Brazilië heeft misère, Brazilië heeft corruptie, het heeft een slechte politieke situatie. Brazilië is ontevreden', sust coach Parreira. 'Maar Brazilië heeft ook voetbal en dat is de deken, die alles bedekt. Na de dood van Ayrton Senna (de Braziliaanse formule 1-coureur verongelukt een jaar voor het toernooi tijdens de Grand Prix van San Marino, red.) heeft de Brazilianen nog maar één van zijn twee mogelijke dromen over. Dat zijn wij. En dat gaan we waarmaken.'

Nederland heeft, wat destijds traditie was, een moeizame voorbereiding. Coach Dick Advocaat zou zorgen dat Oranje zich zou kwalificeren en tijdens het eindtoernooi de leiding overgeven aan Johan Cruijff. De gewezen wereldster komt er echter niet uit met de KNVB en Advocaat moet het gaan doen in de Verenigde Staten. Vlak voor het vertrek besluit sterspeler Ruud Gullit echter niet mee te gaan. De aanvaller heeft het idee dat Oranje te aanvallend wil spelen en in de hitte in Amerika een zelfmoord-tactiek gaat spelen.

In de poule wint Nederland moeizaam van Saudi Arabië en Marokko (beiden 2-1) en verliest van België. Advocaat verkeert in grote twijfel. Hij durft de routiniers met name Frank Rijkaard en Jan Wouters, die een matig toernooi spelen, niet te laten vallen. Dit terwijl Wim Jonk en met name Aron Winter nadrukkelijk aanspraak maken op een plaats in de basis. In de achtste finale tegen Ierland speelt Oranje uitstekend en wint met 2-0. Zonder Wouters. <br /><br /> Tegen Brazilië wil Advocaat niet spelen zonder Wouters en besluit hem in de mandekking te zetten op Bebeto. Jonk en Winter spelen beiden. De laatste als een bijsluitende rechtsback. Stan Valckx moet oud-teamgenoot bij PSV en de vedette van het WK, Romario, in bedwang houden. De eerste helft is erg matig. Brazilië controleert en Oranje is uiterst angstig.

De hoop vooraf was dat talent Marc Overmars de oude Branco gek zou maken met zijn snelheid, maar de Ajacied zit matig in de wedstrijd. Peter van Vossen op de linkervleugel lijkt te kort te komen voor het toernooi en kan niet anders dan achter de Braziliaanse rechtsback Jorginho aanlopen. De voortreffelijk in vorm zijnde Dennis Bergkamp staat er, aanvallend, praktisch alleen voor.

Kort na rust blijft de verdediging van Oranje staan als Romario buitenspel staat bij een lange bal van achteruit. Bebeto, niet buitenspel, reageert wel en is vertrokken. Hij legt terug op Romario, die wel weer deelneemt aan het spel en brengt Brazilië aan de leiding. Tien minuten later is Bebeto Wouters te snel af en lijkt de wedstrijd gespeeld. Een slim en snel genomen inworp van Rob Witschge (uitschreeuwend Dennis binnenkant) lanceert Bergkamp die zich voor het eerst ontworstelt aan de taaie verdedigers Aldair en Márcio Santos en de aansluiting binnen twee minuten binnenschiet.

Oranje is ontketend en speelt plotseling uitstekend voetbal. Waar de goal van Bergkamp letterlijk het eerste wapenfeit van de ploeg van Advocaat was, golven ineens de aanvallen richting het doel van Cláudio Taffarel. Winter blijft maar opstomen aan de rechterkant en Bergkamp geeft zijn bewakers handenvol werk. Een prachtig schot van de stylist, die na de 2-0 achterstand verschrikkelijk getergd was, kan maar net gekeerd geworden door Taffarel.

De daaruit voortkomende hoekschop van Overmars vind Winter die van dichtbij de gelijkmaker tegen de touwen kopt. 'We gaan verliezen', vertrouwt Romario zijn voetbalvriend Valckx toe. Negen minuten voor tijd, als alleen een verlenging Brazilië nog lijkt te kunnen redden, geeft scheidsrechter Rodrigo Badilla Sequeira een vrije trap aan de Zuid-Amerikanen.

De muur staat goed, maar Branco, de oude Branco, heeft nog een verwoestend schot in huis. Langs de muur verdwijnt de bal over de grond langs Ed de Goey. De goalie van Feyenoord keepte een prima toernooi, maar op een belangrijk moment gaat de doelman te traag naar zijn hoek en hoort de 3-2 achter zich tegen het net ploffen. Brazilië wordt een paar dagen later voor de vierde keer wereldkampioen. (Jasper Steppé) <br /><br /> 9 juli 1994, Cotton Bowl (Dallas)Brazilië-Nederland 3-252. Romario 1-0, 63. Bebeto 2-0, 65. Bergkamp 2-1, 77. Winter 2-2, 81. Branco 3-2Toeschouwers 63.998; scheidsrechter Rodrigo Badilla Sequeira (Costa Rica).Gele kaart: Winter, Wouters (Nederland)

Nederland Ed de Goey; Aron Winter, Ronald Koeman, Stan Valckx, Rob Witschge; Wim Jonk, Frank Rijkaard (65. Ronald de Boer), Jan Wouters; Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Peter van Vossen (65. Bryan Roy)Brazilië Cláudio Taffarel; Jorginho, Aldair, Márcio Santos, Branco (89. Cafu); Mazinho (80. Rai), Mauro Silva, Dunga, Zinho; Bebeto, Romario <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen