Vier opties voor de plek op rechts bij Oranje: wie moet Van Gaal kiezen?

Reacties

Door het afhaken van Steven Berghuis staat bondscoach Louis van Gaal voor een vraagstuk richting de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Montenegro en Noorwegen. Wie is de beste kandidaat voor een van de probleemposities bij het Nederlands elftal? Van Gaal sprak eerder al zijn zorgen uit over het gebrek aan rechtsbuitens.

Vier opties voor de plek op rechts bij Oranje: wie moet Van Gaal kiezen?
© Pro Shots

Berghuis raakte geblesseerd op weg naar de thuiswedstrijd van Ajax tegen Go Ahead Eagles en heeft zich maandag bij de start van de interlandperiode moeten afmelden bij Oranje. De 29-jarige linkspoot die bij Ajax tegenwoordig meestal als nummer 10 speelt, was bij het Nederlands elftal in de vijf interlands in het nieuwe tijdperk met Van Gaal telkens degene die startte als rechtsbuiten. Hij was ook de enige in de selectie voor de komende twee duels die veel ervaring heeft op de positie van rechtsbuiten.

Van Gaal stipte al eens aan dat Nederland weinig goede buitenspelers heeft, hij mist met name opties voor de rechterflank. Hij werd daarna wel geholpen door de positieve ontwikkeling van Noa Lang en Arnaut Danjuma. Na de 6-0 zege op Gibraltar op 11 oktober zei hij er nog altijd aan te denken om Oranje in 5-3-2 te laten spelen. Een switch naar dat systeem vergt echter tijd vanwege het moeten inslijpen van nieuwe patronen en ligt daarom niet voor de hand richting Montenegro-uit en Noorwegen-thuis. Kiest Van Gaal gewoon weer voor 4-3-3 bij die laatste twee groepsduels in de WK-kwalificatiereeks, wie moet dan de vervanger van Berghuis worden? We zetten de opties op een rij.

Donyell Malen
De aanvaller van Borussia Dortmund speelde dit seizoen bij zijn nieuwe club meestal als verkapte linksbuiten en was in de voorbije weken bij afwezigheid van Erling Haaland regelmatig de spits. Vanaf rechts speelde de rechtspoot dit seizoen in clubverband nog niet. Bij Oranje viel hij tegen Gibraltar in de 78ste minuut wel in als rechtsbuiten, als vervanger van Noa Lang, die door de entree van Arnaut Danjuma naar rechts was verhuisd. Is hij met zijn snelheid en kwaliteiten in één-tegen-één-situaties het beste alternatief voor Berghuis? De speelstijl zou met Malen op rechts wel flink veranderen. Waar Berghuis van nature met zijn goede linker vaak het centrum zoekt, is Malen een speler met meer diepgang.

Noa Lang
De smaakmaker van Club Brugge mocht op 8 oktober als invaller debuteren tegen Letland. Van Gaal liet Lang invallen als rechtsbuiten, maar vol branie wisselde de linksbuiten al snel met Cody Gakpo van positie om vanaf zijn favoriete linkerkant te kunnen spelen. Vanaf daar zoekt de rechtspoot graag de ruimte tussen de linies op om vanuit het centrum gevaar te kunnen stichten. Van Gaal reageerde met een lach op de positiewisseling. In vergelijking met Malen zal Lang waarschijnlijk voor minder diepgang zorgen vanaf rechts. De voormalige Ajacied heeft intern wel aangegeven zich ook te willen richten op de positie van rechtsbuiten bij Oranje, zo vertelde Van Gaal begin oktober. 

Arnaut Danjuma
De buitenspeler van Villarreal is een van de revelaties in La Liga. Danjuma is uitstekend aan zijn Spaanse avontuur begonnen na voor meer dan twintig miljoen euro te zijn weggekocht bij AFC Bournemouth. Zijn goede vorm etaleerde Danjuma als invaller tegen Gibraltar, nadat hij later bij de selectie was gehaald als vervanger van de geblesseerde Gakpo. 'Misschien was ik een beetje extravagant vandaag', zei de drievoudig international nadat hij vol vertrouwen zijn acties was aangegaan in De Kuip. Van Gaal vertelde na de wedstrijd dat Danjuma het verdiende om opgehemeld te worden, hij noemde de invalbeurt 'spectaculair'. Een speler die zo goed in vorm is als linksbuiten op een andere positie laten starten, ligt niet voor de hand.

Steven Bergwijn
In de eerste twee duels onder de nieuwe manager Antonio Conte is Bergwijn nog geen minuut in actie gekomen bij Tottenham Hotspur. Dat is niet bepaald een bemoedigend signaal, niet voor niets ontbrak de voormalige PSV'er in eerste instantie ook in de Oranje-selectie. Mede door een blessure speelde Bergwijn sinds begin september slechts 37 minuten in de Premier League. Hij is nu als vervanger van Berghuis alsnog bij Oranje aangesloten. Van de vier opties die Van Gaal nu heeft voor de positie van rechtsbuiten, is Bergwijn wel degene met de meeste ervaring op die positie bij het Nederlands elftal. Hoe zwaar gaat dat tellen in verhouding tot wedstrijdritme en vorm?

Poll (gesloten) Wie moet er als rechtsbuiten worden opgesteld bij Oranje?
  • 15% Steven Bergwijn (1.171 stemmen)
  • 46% Arnaut Danjuma (3.473 stemmen)
  • 25% Noa Lang (1.877 stemmen)
  • 14% Donyell Malen (1.067 stemmen)

Programma Oranje


Za 13 nov. 2021

Di 16 nov. 2021

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.