VI Opinie: Zinedine Zidane, kampioenenmaker of surveillant?

Reacties

Het is Zinedine Zidane in zijn trainerscarrière nog nooit gebeurd dat hij niet de Champions League heeft gewonnen. Het is een simpel gegeven dat tot de verbeelding spreekt, maar is die prestatie de verdienste van de Fransman of heeft hij het geluk op het juiste moment bij de juiste club en met de juiste selectie te mogen werken?

VI Opinie: Zinedine Zidane, kampioenenmaker of surveillant?

Na de 3-1 zege op Liverpool prijst Zidane de teamspirit en de honger van zijn spelers. Met geen woord spreekt de Real-trainer over de omzetting die hij doet met het inbrengen van Gareth Bale, de invaller die de wedstrijd met twee goals beslist voor de Madrilenen. Het typeert Zidane, die nooit naar complimenten hengelt door zijn tactische beslissingen onder het voetlicht te brengen. In aanloop naar de Champions League-finale is Zizou zelfs opvallend openhartig over zijn kwaliteiten: 'Ik weet dat ik misschien niet de allergrootste tacticus ben, maar ik heb weer andere kwaliteiten. Motivatie en passie overbrengen zijn zaken die ik hoog in het vaandel heb staan, die dingen zijn voor mij veel meer waard.'

De woorden passen in het beeld dat bestaat van Zidane. De begin 2016 aangestelde hoofdcoach geeft geen uitgebreide interviews om zijn visie toe te lichten. Hij doet weinig moeite voor een imago als tacticus, maar schakelt tegelijkertijd wel vaak tussen systemen en vervormt zijn team in de knock-outfase van de Champions League ook vaak om de zwaktes van de tegenstander optimaal uit te buiten. De sterren van Real prijzen zijn kalmte op de cruciale momenten, zoals bij de Champions League-finale tegen Juventus vorig jaar. In een documentaire die Real heeft uitgebracht over het winnen van La Duodécima (De Twaalfde) is de teamtalk opgenomen die Zidane halverwege geeft bij een 1-1 stand. Zijn boodschap is allesbehalve ingewikkeld: wees defensief wat agressiever, zoek in balbezit snel de flanken op, weet dat we moeten lijden en blijf rustig.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De grootste uitdaging voor Zidane ligt niet op tactisch vlak, maar is het tevreden houden van zijn selectie. Na de 4-1 zege op Juventus vertrekken James Rodríguez en Álvaro Morata naar respectievelijk Bayern München en Chelsea. Nu, een jaar later, is het de vraag of Real er in slaagt Gareth Bale te behouden. De uitblinker van zaterdagavond wil meer speeltijd en is in de voorbije knock-outfase maar één keer in de basis gestart. Toch is de bom niet gebarsten rond de man van ruim honderd miljoen euro. Zoals dat ook niet gebeurd is rond James, die in 2014 nog voor 75 miljoen euro gekocht is als WK-held van Colombia. Zidane passeert ze zonder blikken of blozen en gunt een makkelijker te passeren speler als Lucas Vázquez volop kansen. Wie goed traint, wordt beloond. Zidane schuwt het risico van kritiek op gewaagde keuzes niet. Het is zijn manier om ook alle reserves hongerig te houden.

Met de award voor Coach van het Jaar is Zidane eerder dit seizoen door de FIFA nog beloond voor zijn goede werk in Madrid, maar toch klinkt er ook vaak scepsis. 'Welke coach zou falen met dit weergaloze materiaal? Wat voegt Zidane nu echt toe?'

Zidane doet geen moeite zich te verdedigen, de feiten spreken in zijn voordeel. Hoewel Real door het verleden logischerwijs het imago van de ultieme koopclub heeft, is er in de tweeënhalf jaar sinds zijn aanstelling nog geen tachtig miljoen euro uitgegeven. Daarmee is de Champions League-winnaar een van de meest zuinige topclubs op de transfermarkt.

Zidane zorgt met de al beschikbare middelen voor de ideale omstandigheden voor de spelers die voor hem het verschil kunnen maken. Zo is Karim Benzema niet de gevreesde topschutter die kans na kans benut, maar is hij als dienstbare speler wel essentieel om Cristiano Ronaldo te laten excelleren. De Real-coach schat de spits als geen ander op waarde, negeert de kille cijfers (goals en assists) en laat hem zelden buiten de basis als het écht belangrijk wordt. Menig coach had door het uitblijven van een karrevracht doelpunten al om een nieuwe spits gevraagd. Zidane kijkt liever naar de uitkomst van de totaalsom.

Voorzitters van de Europese grootmachten kunnen deze zomer het beste naar Zidane wijzen als een manager vraagt om een volgende topaankoop; als José Mourinho een nieuwe middenvelder eist bij Manchester United of als Thomas Tuchel bij Paris Saint-Germain de verdediging volledig wil transformeren. Bij Real is er in de selectie weinig veranderd sinds de komst van Zidane, alleen komen tal van spelers beter tot hun recht. Zo heeft Isco als creatieve middenvelder eindelijk de vrijheid gekregen, zijn Luka Modric en Toni Kroos defensief minder kwetsbaar door de aanwezigheid van Casemiro en heeft de tot spits getransformeerde Cristiano Ronaldo de ideale omgeving om als dertiger nog jaren te schitteren in de top. Die omzettingen zijn het werk van Zidane.

Stelling: Zidane krijgt van de buitenwereld onvoldoende waardering voor de prijzenregen bij Real Madrid.

Praat hieronder mee.

'Zidane kan heel goed omgaan met al die multimiljonairs'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.