VI-icoon Bert Nederlof overleden

Reacties

In zijn huis op Texel is vandaag voormalig VI-redacteur en radiocommentator Bert Nederlof overleden. De geboren Rotterdammer leed aan een slopende ziekte. Hij is 72 jaar geworden.

VI-icoon Bert Nederlof overleden

Nederlof (op de foto tijdens de presentatie van de biografie van Ronald Koeman op 12 maart 2013 in het Olympisch Stadion) werd geboren op 26 augustus 1946 en groeide op in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Hij begon zijn journalistieke loopbaan dan ook bij De Rotterdammer, als verslaggever van het amateurvoetbal. Later werkte hij voor dagblad Trouw en De Tijd, voordat hij in 1973 in dienst trad van Voetbal International. Hij maakte sindsdien talloze wedstrijdverslagen, reportages en interviews. Nederlof was daarnaast vooral bekend bij het grote publiek als commentator voor het NOS-radioprogramma Langs de Lijn, waarvoor hij eveneens honderden wedstrijden versloeg. Daarbij vielen vooral zijn deskundigheid, prettige stemgeluid en objectiviteit op. Hij gaf in zijn werk nooit blijk van welke persoonlijke voorkeur dan ook, zelfs niet als het de club betrof die hem na aan het hart lag: Excelsior.

Namens VI en Langs de Lijn maakte Nederlof enkele bijzondere momenten mee. Zo was hij in 1978 namens VI aanwezig op het WK in Argentinië, waarbij hij zelfs per ongeluk oog in oog kwam te staan met dictator Jorge Videla. Tien jaar later verzorgde hij samen met Jack van Gelder legendarische live-verslagen van het gouden EK in West-Duitsland. Ook was Nederlof getuige van zowel het Heizeldrama in Brussel rondom de Europa Cup I-finale tussen Liverpool en Juventus in 1985, waarbij 39 doden vielen, als de stadionramp bij het UEFA Cup-duel Spartak Moskou - Haarlem, drie jaar eerder. Die tragedie werd jarenlang verzwegen dan wel gebagatelliseerd door de Sovjet-autoriteiten, maar uiteindelijk bleken die avond meer dan driehonderd toeschouwers het leven te hebben verloren. Nederlof zelf ontsnapte aan een andere ramp, die met de Suriprofs in 1989. Hij zou met het Kleurrijk Elftal meereizen naar Paramaribo om voor VI een reportage te maken, maar toen een groot aantal bekende voetballers met Surinaamse wortels afzegde, zag ook VI van de trip af. Dat besluit redde ook Nederlof het leven.

Nederlof kon kostelijke anekdotes vertellen over zijn belevenissen als voetbaljournalist. Zo bekende hij ooit in kleine kring op de redactie dat hij - net als zijn beroemde voormalige collega Theo Koomen - kleurenblind was. Tijdens een radioverslag sprak hij na een zware overtreding zijn verbazing uit dat de scheidsrechter het slechts bij een gele kaart hield, waar rood op zijn plaats was geweest. 'Vervolgens zag ik de dader alsnog bedremmeld van het veld lopen', onthulde Nederlof later. 'Bleek er dus wel degelijk rood te zijn getrokken...'

Ook legendarisch werd zijn optreden in een radioprogramma van de EO in 1984. Destijds werden er nog weleens Europese wedstrijden in het toenmalige Oostblok op de late woensdagmiddag gespeeld, waarbij de NOS-reporter ter plaatse dan flitsen mocht verzorgen in de uitzending van een andere omroep. Zo ook tijdens het UEFA Cup-duel tussen Bohemians Praag en Ajax. In een bloedstollende wedstrijd gingen de Amsterdammers uiteindelijk ten onder via een strafschoppenserie, maar ondanks zijn herhaaldelijke verzoeken werd er lange tijd niet overgeschakeld naar Nederlof. Dat werd de anders altijd zo rustige en beschaafde Rotterdammer op een gegeven moment zó zat, dat hij via de microfoon de EO-technici in Hilversum een hartgrondige vloek toebeet. 'Daarop trokken ze de stekker eruit', vertelde Nederlof steevast met een glimlach.

In 2008 ging Nederlof vervroegd met pensioen, waarna hij zich met zijn gezin op Texel vestigde. Van daaruit schreef hij diverse boeken, over en met onder anderen Willem van Hanegem, Ronald Koeman, Piet de Visser, Huub Stevens en Leo Beenhakker. Zijn laatste boek verschijnt postuum eind november, een biografie van Keje Molenaar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.