VI Flashback: Vlaar beleeft rampzalige ontgroening tegen Toni

Reacties

De naam van Matthijs de Ligt gaat na de blamage van Oranje in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije over vele tongen. Voor Ron Vlaar moet het herkenbaar zijn; hij maakte in 2005 onder Marco van Basten in de beruchte Luca Toni-wedstrijd hetzelfde mee als de zeventienjarige Ajacied afgelopen zaterdag in Sofia.

VI Flashback: Vlaar beleeft rampzalige ontgroening tegen Toni

'Sorry trainer', zijn de woorden die Ron Vlaar richt aan bondscoach Marco van Basten. Het is 12 november 2005 en de twintigjarige verdediger wordt in een oefenwedstrijd tegen Italië na zestig minuten naar de kant gehaald. Zijn tweede interland is met een eigen doelpunt en een afgestrafte blunder dramatisch verlopen. De naam van zijn directe tegenstander Luca Toni zou nog lang in zijn hoofd rondspoken.

Van Basten doet in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië voor het eerst een beroep op de talentvolle Vlaar, die met zeven competitieduels voor AZ in de benen als invaller debuteert voor het nationale elftal. De Noord-Hollander heeft dan net op het WK voor spelers Onder-20 in Nederland zijn belofte voor de toekomst bevestigd, maar bij AZ is hij onder Louis van Gaal geen basisspeler. Heel Nederland houdt zijn hart vast bij de gok die Van Basten neemt. Gaat Vlaar in de fout, dan is zijn carrière al besmet voordat die goed en wel is begonnen. De mandekker komt het half uur echter door zonder in de fout te gaan en jubelt na afloop mee met de andere Oranje-internationals die het veiligstellen van het WK-ticket vieren.

Ongelukkig
Door blessures van Barry Opdam en Khalid Boulahrouz start Vlaar een maand later in een oefenwedstrijd tegen Italië voor het eerst in de basis. Zijn directe tegenstander is de boomlange spits Toni, die op dat moment als topscorer van de Serie A de doelpunten aan elkaar rijgt in het shirt van Fiorentina. Vlaar is nog altijd geen basiskracht bij AZ en maakte in een invalbeurt tegen PSV een ongelukkige indruk door een rode kaart te pakken. Terwijl Nederland via een doelpunt van Ryan Babel op 1-0 voorsprong komt, heeft Vlaar een zware avond tegen Toni. Zeker nadat hij, inmiddels bij een 1-1 stand door een goal van Alberto Gilardino, in de slotseconden van de eerste helft een voorzet van Mauro Camoranesi ongelukkig op zijn hoofd krijgt. Hij kopt de bal over doelman Edwin van der Sar in de eigen goal en zet Italië op 1-2 voorsprong.

Opstelling Oranje tegen Italië in 2005: Van der Sar (Manchester United); Kromkamp (Villarreal), Vlaar (AZ), Mathijsen (AZ), Van Bronckhorst (Barcelona); Landzaat (AZ), Cocu (PSV), Van der Vaart (Hamburger SV); Castelen (Feyenoord), Kuijt (Feyenoord), Babel (Ajax). Invallers: 46. Timmer (AZ) voor Van der Sar, 60. Ooijer (PSV) voor Vlaar, 61. De Jong (Ajax) voor Kromkamp, 82. Vennegoor of Hesselink (PSV) voor Babel, 87. Boateng (Middlesbrough) voor Cocu.

Bondscoach Van Basten probeert Vlaar in de rust met bemoedigende woorden zijn vertrouwen terug te geven, maar de lijdensweg zou alleen maar groter worden. Binnen vijf minuten na de start van de tweede helft gaat zijn pupil opnieuw in de fout. Een splijtende pass vanuit de Italiaanse defensie bereikt Toni, die uit de dekking van Vlaar draait en richting het doel stormt. De Nederlander probeert zijn tegenstander met handen en voeten af te stoppen, maar vliegt hopeloos voorbij de bal en kan alleen maar toekijken hoe ook de ingevallen Henk Timmer wordt verschalkt. Meteen gaat het hoofd naar beneden en alleen het grasveld van de Amsterdam Arena houdt nog tegen dat Vlaar letterlijk door de grond zakt. Het komt Van Basten op veel kritiek te staan. Hij zou de loopbaan van Vlaar hebben vermoord. De verdediger wordt tot op de dag van vandaag herinnerd aan zijn optreden in de 1-3 verliespartij tegen de Italianen, die acht maanden later de wereldtitel zouden winnen.

'Joh, dat is al zoveel jaar geleden. Er is in de tussentijd veel gebeurd', vertelt Vlaar in 2013 op de website van de KNVB als Nederland opnieuw tegen Italië aantreedt. 'Die tijd ligt inmiddels ver achter me. Wat kan ik erover zeggen: ik wil zo'n wedstrijd nooit meer meemaken. Ik denk dat die wedstrijd voor mij gewoon niet op het juiste moment kwam.'

Terug naar maart 2017. Door blessures van Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma debuteert De Ligt tegen Bulgarije in de basis. De zeventienjarige mandekker heeft dan zeven officiële duels gespeeld in het shirt van Ajax, maar ontvangt het vertrouwen van bondscoach Blind in een wedstrijd waar kwalificatie voor het WK op het spel staat, ook al maakte hij een week eerder namens Ajax een kostbare fout tegen Excelsior. Opnieuw houdt Nederland zijn hart vast, in angst voor een nieuwe Luca Toni-wedstrijd.

Matthijs de Ligt kan niet voorkomen dat Spas Delev zijn tweede goal maakt.
Matthijs de Ligt kan niet voorkomen dat Spas Delev zijn tweede goal maakt.

Met Spas Delev als directe tegenstander lijkt De Ligt een minder zware avond tegemoet te gaan, maar niets is minder waar. Na betrokkenheid bij twee tegendoelpunten besluit bondscoach Blind zijn pupil halverwege de wedstrijd te wisselen. Waar Vlaar 'sorry' zei tegen Van Basten, verdient De Ligt volgens velen excuses van de bondscoach, die wordt bekritiseerd voor het risico dat hij nam en dit tezamen met de slechte resultaten moet bekopen met een vertrek bij de KNVB.

Vlaar speelde sinds zijn dramatische tweede interland nog dertig wedstrijden voor Oranje en staat nog altijd op de lijstjes van de KNVB. Negen jaar na zijn valse start werd hij op het WK van 2014 gezien als een onmisbare kracht. De verdedigende ingrepen waarmee hij de bijnaam Ron Beton verdiende heeft de herinnering aan Luca Toni doen vervagen. Voor De Ligt is het hopen dat als we over tien jaar terugblikken ook hij van beton zal zijn. Mogelijk krijgt hij dinsdag tegen Italië de eerste kans om overeind te komen. (Jesper Langbroek)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.