VI Flashback: terug naar het Oranje van Janssen, Martins Indi en Grim

Reacties

Vincent Janssen en Bruno Martins Indi keren na bijna vijf jaar terug in de selectie van het Nederlands elftal. In de tijd dat het tweetal ontbrak, gebeurde er veel bij Oranje. De laatste keer dat Janssen en Martins Indi samen in Oranje speelden, was het vooral de vraag hoe de toekomst eruit zou zien na het ontslag van bondscoach Danny Blind.

VI Flashback: terug naar het Oranje van Janssen, Martins Indi en Grim
© Pro Shots

Blind werd in 2015 aangesteld als bondscoach en liep in oktober al een enorme dreun op. Onder zijn leiding liep Oranje kwalificatie voor het EK in Frankrijk mis. Een zomer vol oefenwedstrijden volgde, waarna er met frisse moed aan de kwalificatiereeks voor het WK werd begonnen. Met een gelijkspel tegen Zweden (1-1) en een nederlaag tegen Frankrijk (0-1) was de start niet sterk te noemen, maar het ging helemaal mis op 25 maart. Nederland verloor toen met 2-0 van Bulgarije. Een dag later werd Blind ontslagen door de KNVB.

Fred Grim, die daarvoor assistent was van Blind, werd aangesteld als interim-bondscoach. De KNVB koos vervolgens voor Dick Advocaat als opvolger. Hij moest Oranje naar het WK in Rusland leiden, maar sloot wel pas na de oefeninterlands in juni aan omdat hij het seizoen afmaakte bij Fenerbahçe. Zo stond Oranje tegen Marokko en Ivoorkust onder leiding van Grim, al stond hij logischerwijs in nauw contact met Advocaat.

Interim-bondscoach Fred Grim.
© Pro Shots
Interim-bondscoach Fred Grim.

Oranje won de wedstrijd bij Marokko met 1-2, maar raakte Matthijs de Ligt kwijt door een rode kaart. De verdediger haalde de doorgebroken Walid Azarou neer. De Ligt miste daardoor de wedstrijd tegen Ivoorkust, waarin hij werd vervangen door Martins Indi. Arjen Robben stond in De Kuip voor het eerst sinds de wedstrijd tegen Bulgarije weer in de basis bij Oranje, waar Janssen in de spits de voorkeur kreeg boven Bas Dost. Davy Pröpper en Kevin Strootman vormden samen met Davy Klaassen het middenveld.

De situaties van Janssen en Martins Indi waren op dat moment verschillend. Janssen was op dat moment de eerste keus in de spits van Oranje en had tegen Marokko nog gescoord. Met zes goals in twaalf interlands leverde hij ook. Martins Indi kreeg in de verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland de rode kaart en miste het restant van de reeks door een schorsing. Blind riep hem vervolgens pas eind 2016 weer op. Tegen Bulgarije maakte Martins Indi zijn eerste minuten in Oranje in anderhalf jaar tijd.

Het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Ivoorkust.
© Pro Shots
Het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Ivoorkust.

Op 4 juni 2017 stond zowel Janssen als Martins Indi op het veld tegen Ivoorkust. Oranje boekte een eenvoudige zege (5-0). De openingstreffer kwam niet van Janssen, maar van Joël Veltman. De verdediger werkte de bal uit een hoekschop met zijn schouder in het doel en maakte zo zijn eerste goal voor Oranje. Zijn tweede volgde niet veel later uit een voorzet van Arjen Robben. Tussendoor had Robben voor de 2-0 gezorgd met een benutte penalty na een overtreding op Janssen.

Janssen zorgde voor de assist op de 4-0 van Klaassen en tekende zelf voor de vijfde goal, maar zorgde ook voor verbazing met een misser. De spits speelde zich bij een 3-0 stand knap vrij, maar schoof de bal vervolgens naast het doel van keeper Badra Ali Sangaré. Ongeloof was er ook bij Klaassen, die naast Janssen volledig vrij stond om de bal binnen te werken. Desondanks kon Janssen met een goal en een assist terugkijken op een geslaagde avond.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor Martins Indi was het duel met Ivoorkust zijn laatste in Oranje tot nu toe. Tijdens de WK-kwalificatieduels met Luxemburg, Frankrijk en Bulgarije hield Advocaat de verdediger op de bank en daarna werd hij vierenhalf jaar niet meer opgeroepen. Dat gold ook voor Janssen, die onder Advocaat nog speelde tot het einde van de WK-kwalificatiereeks, maar onder opvolger Ronald Koeman uit beeld raakte. Zijn teller staat op zeven goals in zeventien interlands. Mogelijk komt daar binnenkort verandering in.

Opstelling Oranje tegen Ivoorkust op 4 juni 2017:
Cillessen; Tete, Veltman, Martins Indi, Blind; Strootman (84. Ramselaar), Klaassen (70. Sneijder), Pröpper (63. Wijnaldum); Robben (77. Promes), Janssen (77. Dost), Memphis (77. Berghuis).

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.