VI Flashback: onrust bij Oranje door 'Ik mag je-gehalte'

Reacties

In aanloop naar het WK-kwalificatieduel met Bulgarije was rond Oranje veel te doen over de spitspositie, de keeperskwestie en het oproepen van Matthijs de Ligt. Het valt echter in het niet vergeleken bij de onrust waarin het Nederlands elftal zich bijna elf jaar geleden moest voorbereiden op een bezoek aan de Bulgaren.

VI Flashback: onrust bij Oranje door 'Ik mag je-gehalte'

'Het jammere is dat de bondscoach zich niet alleen laat leiden door voetbalkwaliteiten van spelers, maar ook door andere dingen. Ik noem dat het ik mag je-gehalte. Hij wil bepaalde persoonlijkheden gewoon niet in zijn selectie hebben. Zég dat dan. Draai er niet omheen.' Aan het woord is Ruud van Nistelrooy, die in een spraakmakend interview met Sportweek afrekent met Marco van Basten.

Het is eind september 2006. Van Nistelrooy, op dat moment net overgestapt naar Real Madrid, wordt na het teleurstellend verlopen WK in Duitsland gepasseerd door Van Basten en slaat terug. 'Van Basten vond dat ik alle drie de poulewedstrijden slecht had gespeeld op het WK. Nou, als hij me tegen Ivoorkust slecht vond, is het misschien ook wel beter om niet met elkaar te werken.'

Van Nistelrooy kreeg al een voorgevoel dat hij niet meer zou worden geselecteerd nadat hij tijdens de rode achtste finale tegen Portugal (0-1) helemaal niet in actie kwam. 'En nu sta ik hier in de verleden tijd over het Nederlands elftal te praten. Dat is raar. Niet dat ik ooit zal bedanken hoor, dat niet. Ik hoor daar gewoon te staan, daar ben ik van overtuigd. Maar ik schijn er nu niet meer bij te horen.'

De strijdbijl tussen Ruud van Nistelrooy en Marco van Basten is inmiddels al lang en breed begraven. De twee oud-spitsen waren vorig jaar nog assistent van bondscoach Danny Blind.
De strijdbijl tussen Ruud van Nistelrooy en Marco van Basten is inmiddels al lang en breed begraven. De twee oud-spitsen waren vorig jaar nog assistent van bondscoach Danny Blind.

Het interview doet in aanloop naar Bulgarije-uit veel stof opwaaien. En alsof dat nog niet genoeg is ligt de bondscoach ook nog in de clinch met Mark van Bommel. De middenvelder die tijdens de zomer Barcelona voor Bayern München heeft verruild wil niet langer uitkomen voor Oranje onder Van Basten, die hem verweet zijn taken niet goed uit te voeren. Daar was Van Bommel het niet mee eens.

En dus is de KNVB vijf dagen voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd in Sofia genoodzaakt met een persbericht te komen. De strekking: Van Bommel weigert de uitnodiging van Van Basten, die hem verrassend genoeg toch weer heeft opgenomen in de Oranje-selectie, en Van Nistelrooy bedankt ervoor om als vervanger van de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar mee te reizen naar Bulgarije.

Het selectiebeleid van Van Basten is opmerkelijk, omdat hij het duo een maand eerder nog heeft gepasseerd met de uitleg dat andere spelers op dit moment beter zijn. Het komt de bondscoach op kritiek te staan, maar hij krijgt steun van KNVB-voorzitter Henk Kessler, die alle media-aandacht maar opgeblazen vindt. 'We moeten niet doen of het hele Nederlandse voetbal van deze twee heren afhangt.'

Dat misschien niet, maar Van Bommel en Van Nistelrooy horen op dat moment wel bij de meest gerenommeerde internationals van Nederland, dat er internationaal na het kaartenfestijn tegen Portugal niet al te best op staat. Bulgaars bondscoach Hristo Stoichkov heeft dan ook alle vertrouwen in een goede afloop. 'Volgens mij hoeven we niet bang te zijn voor Robben, Van Persie of Kuijt.'  

Opstelling Oranje tegen Bulgarije in 2007: Van der Sar (Manchester United); Boulahrouz (Chelsea), Ooijer (Blackburn Rovers), Mathijsen (Hamburger SV), Van Bronckhorst (Barcelona); Landzaat (Wigan Athletic), De Jong (Hamburger SV), Sneijder (Ajax); Van Persie (Arsenal), Kuijt (Liverpool), Robben (Chelsea). Invallers: 14. Babel (Ajax) voor Kuijt, 90. Schaars (AZ) voor Sneijder.

Stoichkov kan dergelijke spierballentaal bezigen omdat hij met Dimitar Berbatov (Tottenham Hotspur) en Martin Petrov (Atlético Madrid) zelf ook vedetten van internationale allure heeft. Dat blijkt als de rappe Petrov twee dagen later in de elfde minuut aan de aandacht van Giovanni van Bronckhorst ontsnapt en Edwin van der Sar vanuit een lastige hoek passeert met een droge knal: 1-0.

Oranje herstelt zich wonderwel van die tegenslag, hoewel de in de spits gestarte Dirk Kuijt snel na de openingstreffer geblesseerd uitvalt. Uitgerekend zijn vervanger Robin van Persie, die na het invallen van Ryan Babel naar het centrum verhuist, beloont het frisse spel van het Nederlands elftal in de tweede helft met een kopbal die via de binnenkant van de paal binnenvalt: 1-1.

Zeven minuten voor tijd lijkt Van Persie uit te groeien tot matchwinner door met links knap binnen te schieten, maar het doelpunt van de 23-jarige aanvaller van Arsenal wordt afgekeurd. Desondanks zijn de commentaren na het eerste puntenverlies in de EK-kwalificatiereeks opvallend positief. 'Oranje heeft de barsten in het bastion voor een groot deel gerepareerd', aldus de Volkskrant.

Mede door de afwezigheid van Ruud van Nistelrooy toont Robin van Persie uitstekend uit te voeten te kunnen als centrumspits door te scoren tegen Bulgarije en Albanië.
Mede door de afwezigheid van Ruud van Nistelrooy toont Robin van Persie uitstekend uit te voeten te kunnen als centrumspits door te scoren tegen Bulgarije en Albanië.

Van alle internationals manifesteert Van Persie zich het meest nadrukkelijk onder de 'moeilijke omstandigheden'. De twee jaar eerder bij Feyenoord vertrokken linkspoot speelt tot dan toe vooral als buitenspeler in Oranje, maar toont in zijn achttiende interland prima uit de voeten te kunnen als spits. Van Basten: 'Van Persie is een dusdanig complete voetballer dat hij daar ook uit de voeten kan.'

Van Basten is zo overtuigd door het optreden van Van Persie - feitelijk vierde keus in de punt van de aanval - dat hij besluit geen vervanger op te roepen voor de geblesseerde Kuijt, en vindt dat Oranje ook zonder de verstotenen 'wel degelijk kwaliteit herbergt'. Dat komt vier dagen later niet naar voren in een armoedig optreden tegen Albanië (2-1 zege). Wél scoort Van Persie opnieuw als centrumspits.

Oranje zou zich uiteindelijk in het kielzog van groepswinnaar Roemenië kwalificeren voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland, waar het Nederlands elftal met Van Nistelrooy weer gewoon als eerste spits indruk maakt door in de poulefase wereldkampioen Italië (3-0) en WK-finalist Frankrijk (4-1) te verslaan. Pas na dat toernooi eist Van Persie definitief de spitspositie voor zich op.

De topscorer aller tijden van Oranje is inmiddels, ruim tien jaar na zijn veelbelovende optreden in Bulgarije, al anderhalf jaar uit beeld. Zaterdag is het woord aan Bas Dost. De topscorer van Portugal kan bij afwezigheid van Vincent Janssen aan Danny Blind laten zien een basisplaats waard te zijn. Al zijn zelfs in een discussie over spitsen goals niet altijd het zwaarst wegende argument.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.