VI EK Live: terugblikken op derde EK-duel Oranje, René Hake te gast

Reacties

Het Nederlands elftal heeft maandagavond de groepsfase van het EK afgesloten met een zege op Noord-Macedonië. Vanaf 10.00 uur blikken we in onze talkshow VI EK Live uitgebreid terug. Dat doen we met onder anderen FC Utrecht-trainer René Hake, die te gast is in de studio.

VI EK Live: terugblikken op derde EK-duel Oranje, René Hake te gast

Hake zal onder meer zijn ideale opstelling van het Nederlands elftal geven. Ook hoofdredacteur Freek Jansen schuift aan om terug te kijken op het laatste groepsduel van Oranje, dat nu toewerkt naar de achtste finale van komende zondag in Boedapest.

Nu steeds meer beslissingen vallen in de groepsfase is het grote rekenen begonnen: want welke nummer drie treft het Nederlands elftal bij de start van de knock-outfase? Verder beantwoorden we enkele kijkersvragen in de studio.

De blik gaat ook op de wedstrijden van dinsdagavond, wanneer de beslissingen in Groep D vallen. Engeland neemt het op tegen Tsjechië, Kroatië tegen Schotland. Vanuit Londen bespreekt VI-verslaggever Geert-Jan Jakobs het EK van de Engelsen.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE DINSDAG 22 JUNI

Tsjechië
Tsjechië
0 - 1
Engeland
Engeland

• Tsjechië kan zich tot groepswinnaar kronen als het niet verliest van Engeland. In dat geval geeft het betere doelsaldo van de Tsjechen de doorslag. Maar bij een nederlaag is de derde plaats ook nog een optie, mocht Kroatië winnen van Schotland en het verschil in doelsaldo goedmaken. Overigens zijn beide landen al door.

• Engeland moet winnen van Tsjechië om Groep D winnend af te sluiten. Een gelijkspel is sowieso voldoende voor de tweede plaats. De derde plek is alleen nog een optie als Engeland verliest en Schotland van Kroatië wint en de rivaal op doelsaldo passeert.

• Engeland en Tsjechië stonden in de kwalificatiereeks voor dit EK ook al tegenover elkaar. Op Wembley wonnen The Three Lions met 5-0, maar Tsjechië won de laatste ontmoeting in Praag met 2-1. Tsjechië won echter nog nooit van Engeland op Engelse bodem.

• Tsjechië plaatste zich sinds de afscheiding van Slowakije voor de vierde keer voor de knock-outfase van het EK. In 1996 haalde het de finale, in 2004 de halve finale en in 2012 de kwartfinale. Engeland overleefde de groepsfase tijdens de laatste drie EK-deelnames (2004, 2012, 2016) altijd.

Kroatië
Kroatië
3 - 1
Schotland
Schotland

• Voor Kroatië en Schotland is alleen een overwinning hoogstwaarschijnlijk genoeg om nog verder te komen tijdens dit EK. Beide landen hebben na twee duels pas een punt verzameld in Groep D, maar kunnen bij een zege als een van de vier beste nummers drie toch nog door naar de achtste finale.

• Schotland is op basis van de onderlinge historie de favoriet in het duel met Kroatië. De finalist van het WK 2018 won in de vorige vijf duels nog nooit van The Tartan Army. In 2013 won Schotland beide WK-kwalificatieduels, de drie overige ontmoetingen eindigden in een gelijkspel.

• Schotland plaatste zich in de EK-historie nog nooit voor de volgende ronde. In 1992 en 1996 was de groepsfase het eindstation. Kroatië kende wisselend succes. In 1996 en 2008 bereikte het de kwartfinale en in 2016 de achtste finale, maar in 2004 en 2012 was het EK na de poulefase voorbij.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
2-0
+2
7
2
Kroatië
3
1
1
1
4-3
+1
4
3
Tsjechië
3
1
1
1
3-2
+1
4
4
Schotland
3
0
1
2
1-5
-4
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De dag van Oranje

Voor Oranje is het vooral een dag van herstellen na het duel van maandagavond met Noord-Macedonië. Alleen de reserves zullen een serieuze training afwerken.

PRO-TIP

Wat zijn de verbeterpunten voor Oranje richting de achtste finale? Lees de analyse van Noord-Macedonië - Nederland van Pieter Zwart.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.