VI EK Live: Pasveer te gast en het laatste Oranje-nieuws

Reacties

Oranje sluit maandagavond de groepsfase van het EK af met een wedstrijd tegen debutant Noord-Macedonië. Vanaf 10.00 uur blikken we in onze talkshow VI EK Live uitgebreid vooruit. Dat doen we met Remko Pasveer en Oranje-watcher Martijn Krabbendam.

VI EK Live: Pasveer te gast en het laatste Oranje-nieuws

Pasveer verhuist deze zomer van Vitesse naar Ajax, waar hij de concurrentiestrijd aan zal moeten gaan met Maarten Stekelenburg. Die werd dit toernooi de eerste Oranje-keeper die de nul hield tijdens een EK-eindrondewedstrijd sinds Stekelenburg zelf in 2008.

Uiteraard komen tal van Oranje-onderwerpen aan de orde in aflevering elf van VI EK Live. Stel als kijker vooral ook je vragen in onze chat op YouTube.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE MAANDAG 21 JUNI

Noord-Macedonië
Noord-Macedonië
0 - 3
Nederland
Nederland

• Voor wie de afgelopen dagen onder een steen heeft geleefd: Oranje is als groepswinnaar al zeker van een EK-vervolg. Debutant Noord-Macedonië staat na nederlagen tegen Oostenrijk en Oekraïne op nul punten en is na het duel met Oranje klaar op dit toernooi.

• De laatste keer dat Nederland de knock-outfase van het EK bereikte, was in 2008. Dertien jaar geleden liet Oranje zelfs geen steek vallen in de eerste ronde.

• Sinds het verlies tegen Turkije op 24 maart is Nederland al zes interlands ongeslagen: vijf overwinningen en een gelijkspel, tegen Schotland in een oefenduel.

• Memphis Depay maakte dit kalenderjaar al zes goals voor Nederland, minimaal drie meer dan alle andere Oranje-internationals.

Oekraïne
Oekraïne
0 - 1
Oostenrijk
Oostenrijk

• Oekraïne en Oostenrijk strijden in een rechtstreeks duel om plaats twee in de groep. Beide landen verloren van Nederland en rekenden af met Noord-Macedonië.

• Het Alpenland drong nog nooit tot de volgende ronde door op een EK. Zowel in 2008 als in 2016 ging Oostenrijk er meteen uit.

• Dit is pas de derde ontmoeting tussen Oekraïne en Oostenrijk. Op 15 november 2011 zegevierden de Oost-Europeanen met 2-1 en een halfjaar later nam Oostenrijk revanche met een 3-2 overwinning. Het waren beide duels in vriendschappelijk verband.

• Met een plaatsing voor de laatste zestien zou Oekraïne zich revancheren voor het totaal mislukte vorige EK, toen er nul punten werden veroverd en daarmee uiteraard direct het doek viel.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep C Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
3
0
0
8-2
+6
9
2
Oostenrijk
3
2
0
1
4-3
+1
6
3
Oekraïne
3
1
0
2
4-5
-1
3
4
Noord-Macedonië
3
0
0
3
2-8
-6
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Finland
Finland
0 - 2
België
België

• België kan al toeleven naar de achtste finale na de zeges op Rusland en Denemarken. Voor de Finnen is het erop of eronder; de debutant bezit drie punten na twee speelrondes.

• Ruim vijf jaar geleden, vlak voor EURO 2016, stonden deze teams voor het laatst tegenover elkaar. Het werd 1-1 in een oefenduel.

• Een bijzondere ontmoeting was die op 6 juni 2007. Destijds streek een uit de kluiten gewassen uil neer op de lat, waardoor het spel even werd stilgelegd. Finland zou met 2-0 triomferen. Sindsdien wordt de nationale ploeg van Finland 'de uilen' genoemd.

• Tijdens het duel met Denemarken blonk Kevin De Bruyne uit met een goal en een assist. De sterspeler van Manchester City werd de tiende Belg die op een WK én een EK scoorde.

Rusland
Rusland
1 - 4
Denemarken
Denemarken

• Hoewel Denemarken zijn eerste twee duels verloor, kan het nog altijd als tweede eindigen in Groep B. Een scenario waarin België negen punten verzamelt en de andere landen op drie punten finishen behoort tot de mogelijkheden.

• Opmerkelijk genoeg is dit pas de tweede ontmoeting tussen deze twee landen. Op 29 februari 2012 won Rusland in vriendschappelijk verband met 0-2 van Denemarken.

• Denemarken verloor dus zijn eerste twee groepswedstrijden, maar was wel een van de vijf landen die ongeslagen dit toernooi bereikten. Ook België, Italië, Spanje en Oekraïne kregen dit voor elkaar.

De laatste keer dat de Denen de knock-outfase van een EK bereikten was in 2004, toen in de kwartfinale werd verloren van Tsjechië. Voor Rusland moeten we teruggaan tot 2008. Destijds werd onder Guus Hiddink de halve finale bereikt, waarin Spanje te sterk bleek.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep B Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
België
3
3
0
0
7-1
+6
9
2
Denemarken
3
1
0
2
5-4
+1
3
3
Finland
3
1
0
2
1-3
-2
3
4
Rusland
3
1
0
2
2-7
-5
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De dag van Oranje

Het is de dag van Noord-Macedonië - Nederland. Al om 18.00 uur begint het duel in de Johan Cruijff Arena. Tegelijkertijd wordt ook Oostenrijk - Oekraïne afgewerkt in Groep C.

PRO-TIP

Wat zijn de sterke en zwakke punten van Noord-Macedonië? VI's Pieter Zwart analyseerde de Oranje-opponent. 'In principe is Noord-Macedonië een ideale tegenstander voor Nederland om vertrouwen te tanken richting de achtste finale.'

Bekijk de uitzending van zondagochtend terug:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.