VI EK Live: napraten over afgang in Boedapest

Reacties

Het is the day after; de ochtend na de EK-uitschakeling van Oranje Nederland tegen Tsjechië. We staan uitgebreid stil bij het desastreuze optreden van Oranje in de achtste finale van het EK. Dat doen we met Kiki Musampa als gast en VI-hoofdredacteur Freek Jansen.

VI EK Live: napraten over afgang in Boedapest

Oranje verloor in Boedapest met 0-2, op een avond die gevormd werd door een opeenstapeling van teleurstellingen. Het spel was slecht, Matthijs de Ligt werd kort na rust met een rode kaart weggestuurd en bondscoach Frank de Boer was evenmin in vorm. Vooral zijn keuze om Donyell Malen naar de kant te halen kwam hem op een storm van kritiek te staan. Nu het EK er voor Oranje erop zit, maken we de balans op. Wat beklijft? En hoe nu verder met De Boer?

Musampa brak als groot talent door bij Ajax en werd als jongeling ook een vast gezicht in de jeugdselecties van Oranje. Tot een debuut als international bij het grote Nederlands elftal kwam het niet, maar met avonturen bij onder andere Málaga, Atlético Madrid en Manchester City beleefde de voormalige buitenspeler wel degelijk een succesvolle carrière. Het Spaanse voetbal heeft zijn hart veroverd. Met hem hebben we het natuurlijk ook over de confrontatie van Spanje met Kroatië, de achtste finale die maandag om 18.00 uur begint in Kopenhagen. Hoe kijkt Musampa aan tegen de Spaanse ploeg? Dat en meer.

We spreken tijdens de show ook met VI's Simon Zwartkruis, die als Oranje-watcher was afgereisd naar Boedapest en het Nederlands elftal daar op de voet volgde.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE MAANDAG 28 JUNI

Kroatië
Kroatië
nv
3 - 5
Spanje
Spanje

• Zijn er nog revanchegevoelens over bij de Kroaten? De nationale ploeg verloor op 11 september 2018 met 6-0 van Spanje en dat betekende de grootste nederlaag ooit in de interlandgeschiedenis van Kroatië. Twee maanden later werd toen wel al met 3-2 gewonnen van Spanje, mede dankzij twee goals van verdediger Tin Jedvaj.

• De Spanjaarden hielden gemengde gevoelens over aan de groepsfase. Er werden veel kansen gecreëerd, maar tegen zowel Zweden (0-0) als Polen (1-1) faalde de ploeg in de afwerking. Tegen Slowakije deed het elftal van bondscoach Luis Enrique vervolgens aan eerherstel (0-5). Spanje is inmiddels al elf interlands op rij ongeslagen (vijf zeges, zes remises).

• Na de groepsfase had alleen Robert Lewandowski (twaalf) meer doelpogingen ondernomen dan Álvaro Morata (elf). De eerste spits van Spanje staat desondanks nog maar op één goal dit EK. Er was al veel kritiek op de 28-jarige aanvaller, die heeft aangegeven op meer steun te hopen.

• Het lukte de Kroaten om in liefst negen van de laatste tien duels op een eindtoernooi tot scoren te komen. De ploeg rond sterspeler Luka Modric was drie jaar geleden de grote revelatie op het WK en reikte toen tot de finale, waarin Frankrijk met 4-2 te sterk was.

Frankrijk
Frankrijk
ns
3 - 3
Zwitserland
Zwitserland

• De ploeg van bondscoach Didier Deschamps moest op 8 juni 2019 voor het laatst het hoofd buigen in een niet-oefeninterland. Turkije was toen in een EK-kwalificatiewedstrijd met 2-0 te sterk voor de wereldkampioen. Frankrijk is sindsdien al negentien duels om het echie ongeslagen (veertien zeges, vijf remises).

Zwitserland won deze eeuw nog niet van Frankrijk. De twee landen stonden zeven keer tegenover elkaar, vier keer werd gelijkgespeeld en drie keer glorieerden Les Bleus. De meest spectaculaire zege van Frankrijk was die op het WK van 2014. Toen was Frankrijk met 5-2 te sterk, mede door goals van Olivier Giroud, Karim Benzema en Moussa Sissoko, die nu nog deel uitmaken van de selectie.

• Het spel van de Fransen in de poulefase was allesbehalve spectaculair. De titelfavoriet creëerde slechts 23 kansen uit open spel, tien landen deden het wat dat betreft beter. Komen smaakmakers als Antoine Griezmann en Kylian Mbappé in de knock-outfase wel echt tot bloei?

• Een hoopgevende statistiek voor de underdog: Zwitserland verloor slechts acht keer in zijn vorige twintig ontmoetingen met een regerend wereldkampioen.

De Dag van Oranje

De Oranje-internationals stapten zondagavond laat al op het vliegtuig terug naar Nederland. Het EK zit erop en wat rest is een Oranje-loze ontknoping van dit Europees kampioenschap. 

PRO-tip

Lees hieronder het verhaal van VI's Pieter Zwart, die de clash tussen Nederland en Tsjechië analyseerde en de conclusies op een rij zette.

Bekijk hier onze uitzending van zondagochtend terug:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.