VI 8: hoogspanning in De Kuip en op bezoek bij Van Wolfswinkel

Reacties

Ligt de strijd om het landskampioenschap na dit weekend weer helemaal open? Zondag treft landskampioen Feyenoord koploper PSV in De Kuip. Alles over deze onvervalste klassieker lees je in VI nummer 8.

VI 8: hoogspanning in De Kuip en op bezoek bij Van Wolfswinkel
VI 8 in vogelvlucht:
- Robin van Persie, positieve mentor bij Feyenoord
- PSV met zorgen naar competitiekraker in De Kuip
- Winston Bogarde & Michael Reiziger: 'We moeten anders durven denken'
- Engeland grijpt de macht bij Europa's rijksten
- Balverliefd: Ruud Gullit, nu ook een digitaal fenomeen
- Reportage: Ricky van Wolfswinkel, wereldburger in Basel
- Matthijs de Ligt is allang geen talent meer
- Sheraldo Becker, Amsterdammer met Haagse bluf
- Hedwiges Maduro ziet Unai Emery als inspiratiebron
- Younes Namli, smaakmaker van PEC Zwolle
- In de Skybox: Hai Berden
- Ziel en Zaligheid: Tom van Weert
- Het moeizame gevecht van Jurgen Streppel in Heerenveen
- Michiel Kramer: 'Ik trek me weinig aan van druk'
- Jupiler League: soap in Sittard met cliffhanger
- Columns Nico Dijkshoorn en Ronald Waterreus

Voor de ploeg van Phillip Cocu komt de moeilijkste uitwedstrijd van het seizoen op een slecht moment. De koploper zag de voorsprong op Ajax slinken tot vijf punten, sterspeler Hirving Lozano is hoogstwaarschijnlijk geschorst en het meespelen van aanvoerder Marco van Ginkel is twijfelachtig. Daarnaast biedt het voetbal van PSV te weinig houvast.

Met zijn basisplaats en goal tegen Heracles Almelo onderstreepte Robin van Persie zijn terugkeer bij Feyenoord. De all-time topscorer van Oranje ziet dat het niet loopt bij de kampioen, maar predikt positivisme, voorafgaand aan de topper met PSV en de 'Wedstrijd van het Jaar', de halve finale van de beker tegen Willem II. 'Er zit echt goed voetbal in Feyenoord. Dat gaat er gewoon uit komen.'

Afgelopen zomer sloeg Ricky van Wolfswinkel (29) opnieuw zijn vleugels uit. Na Lissabon, Norwich, Saint-Etienne en Sevilla koos de spits voor Basel als volgende buitenlandse halte. VI toog naar Zwitserland en verbleef in de schaduw van de voetbalnomade.

In de jaren negentig veroverden ze Europa met Ajax, sinds dit seizoen vormen ze een trainersduo bij de beloftenploeg van hun club. En opnieuw ligt de lat hoog. Michael Reiziger (44) en Winston Bogarde (47) spreken uitgebreid over hun nieuwe leven, het aparte voortraject, het belang van opleiden en de dag waarop ze ineens de hoofdmacht onder hun hoede hadden.

Ajax beleefde een opvallend eenvoudige zondag bij PEC Zwolle (0-1 winst) en verkleinde het gat met PSV tot vijf punten. Opnieuw was Matthijs de Ligt de uitblinker bij de Amsterdammers.

VI 8: vooruitblikken op Feyenoord - PSV, fenomeen Gullit

De wereld van de e-sports wordt almaar groter en verbazingwekkender. Gamers verdienen tonnen, computerpotjes trekken op tv soms meer kijkers dan wedstrijden uit het betaalde voetbal en ook de eerste matchfixingschandalen zijn een feit. En nu stapt ook Ruud Gullit in het digitale domein. De voormalig wereldvoetballer van het jaar begint een spelletjesacademie. Eh, wat? 'Ik vond het moment wel daar om die sport effe wat anders neer te zetten. Want het is veel groter dan de meeste mensen denken. Ik wil het gamen een beetje uit dat nerdachtige sfeertje halen; van die jochies die de hele dag op hun kamertjes zitten.'

Vorig seizoen zat hij nog op de bank bij SC Heerenveen, nu is Younes Namli (23) één van de absolute smaakmakers in de Eredivisie. Het verhaal van een Marokkaanse Deen met Friese tongval, die bij PEC Zwolle de vooroordelen van zich af probeert te spelen.

Sheraldo Becker staat symbool voor de sportieve ontwikkeling en teruggekeerde rust bij ADO Den Haag. De voorzettenkoning van de Eredivisie wordt volwassen en is ambitieus: 'Ik wil terug naar de topdrie.'

Van de zeven trainers met een aflopend contract, weten zes inmiddels of zij na dit seizoen op zoek moeten naar een nieuwe club. De toekomst van Jurgen Streppel is nog onduidelijk, maar hij lijkt bij SC Heerenveen bezig aan een niet te winnen strijd.

Michiel Kramer wilde naar het buitenland, maar de mooie club die hij wilde kwam niet. In de zomer volgt een herkansing, eerst is Kramer elf duels spits van Sparta. De aanvaller sloot zijn eerste week als Spartaan af met een punt in Twente. Op aangeven van Kramer scoorde Fred Friday. Verbannen bij Feyenoord, verlosser van Sparta? 'Het gaat om Sparta, niet om mij', zegt Kramer. De paniekaankoop is de laatste strohalm.

Fortuna Sittard gaat verder zonder trainer Sunday Oliseh. Beschuldigingen over en weer leiden tot een vechtscheiding. Oliseh wordt herhaaldelijk verwijtbaar handelen verweten, terwijl de op non-actief gestelde trainer de club en eigenaar Isitan Gün beschuldigt van illegale praktijken. Geruchten en verhalen doen de ronde, bewijzen zijn er (nog) niet. De Limburgers maken nog kans op promotie, maar de wedstrijd van het seizoen zal voor de arbitragecommissie worden gespeeld. Een Sittardse soap met een cliffhanger.

De nieuwe VI ligt vanaf woensdag in de winkels en valt dan ook op de mat bij de abonnees. Uiteraard zijn de verhalen deze week op VI PRO te lezen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.