VI 7: Eredivisie in de etalage en diepgewortelde Heerenveen-liefde

Reacties

De Eredivisie staat in de uitverkoop. De helft van de Nederlandse profclubs is al in zee gegaan met investeerders, nog maar zeven van de 34 BVO’s in Nederland zegt keihard nee tegen externe geldschieters.

VI 7: Eredivisie in de etalage en diepgewortelde Heerenveen-liefde

Het is de uitkomst van een enquête onder alle Nederlandse profclubs. Hans Nijland liet onlangs in VI ontvallen dat FC Groningen openstaat voor geld van buitenaf. Wat leert een rondgang langs de velden? De geplaagde directeur uit het Hoge Noorden staat al lang niet meer alleen. Steeds meer clubs hebben inmiddels wel oren naar vermogende ondernemers of sjeiks in dikke sportwagens. In de nieuwe editie van Voetbal International leest u in het dossier Op zoek naar de sjeik van alle clubs of de seinen op groen, oranje of rood staan.

In datzelfde kader een uitgebreid interview met Merab Jordania. De eerste buitenlandse investeerder van de Eredivisie is alweer vijf jaar van het podium verdwenen, maar resideert tegenwoordig in Eindhoven. Een gesprek over cowboys in Arnhem, bellen met Roman Abramovich en zijn wens om op een dag terug te keren op het pluche.

Maar er is meer. Ajax hoopt al enkele maanden vurig op de handtekening van Justin Kluivert. De achttienjarige vleugelflitser kende een stormachtige doorbraak en staat aan het begin van een reis richting de top. Over de opmars, de kwaliteiten en de potentie van een goedlachse, zelfbewuste allemansvriend.

Feyenoord leed afgelopen zondag tegen Vitesse alweer zijn zesde competitienederlaag, terwijl de ploeg vorig seizoen slechts twintig punten verspeelde. Hoe kan dat? VI zet alles eens op een rij.

FC Groningen beleeft een rampseizoen, Veldwijk-gate is daarvan het zoveelste bewijs. Volgens Hans Nijland zit zijn club zelfs in de grootste crisis sinds twintig jaar. Wie dieper naar de problemen kijkt, weet dat dit jaar niet op zich staat. Op een kleine opleving in het seizoen 2014/15 na zit FC Groningen op veel vlakken al sinds 2012 in een negatieve spiraal. Voor het eerst lijkt de markante Nijland, die de club uit het Noorden mede grootmaakte, de grip kwijt.

Na zijn aanstelling in Zeist verkondigde Ronald Koeman een boodschap van hoop. 'Het is allemaal niet zo slecht, ik zie genoeg talent', oordeelde de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Welke toekomstige internationals dienen zich aan? En hoe staat de huidige lichting ervoor? De staat van Oranje nader belicht, een maand voor de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal.

VI 7: Kluivert topper in spé, Feyenoords val en Nederlandse clubs in de uitverkoop

Hij is de meest waardevolle speler van Vitesse en maakte ook zondag tegen Feyenoord het verschil: Bryan Linssen (27), linksbuiten met zeespiegelloopbaan: de stijging verloopt traag maar gestaag. Trainer Henk Fraser verwacht nog meer van hem, net als broer en goeroe Edwin. Linssen is zelfkritisch: 'Soms ben ik te laks.'

In Balverliefd aandacht voor Jan Wijnsma, chauffeur van de spelersbus van SC Heerenveen met een diepgewortelde liefde voor kilometers. 'Roda JC-uit is schitterend, met afstand de mooiste wedstrijd van het seizoen.'

Hij is een jongen van de eigen stad, maar de supporters zagen hem als achttienjarig ventje liever niet voor hun club VVV-Venlo uitkomen. Toen al kreeg Vito van Crooy (22) te maken met fluitconcerten. 'Ik heb mijn mentaliteit aan mijn vader te danken.'

Ali Messaoud (26) is met Excelsior op jacht naar handhaving. De aanvallende middenvelder kende zowel privé als sportief een moeilijk jaar. Hij verloor zijn vader en degradeerde met NEC, maar nu is hij terug. '2017 was een rampjaar, ik ben blij dat het achter de rug is, in 2018 zal alles anders gaan.'

Mede dankzij Andreias Calcan, een 23-jarige behendige Roemeense buitenspeler, leeft FC Dordrecht op. Ongeslagen in 2018 en een heuse attractie op de flank. Talent-alert in de Jupiler League.

De inhoudsopgave van de papieren VI.
De inhoudsopgave van de papieren VI.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.