VI 2: House of Cruijff, de toekomst van De Kuip, Lozano publiekstrekker

Reacties

In VI 2 veel aandacht voor de koploper van de Eredivisie. PSV bereidt zich in Florida voor op de tweede helft van het seizoen. In Orlando moet bij de koploper van de Eredivisie de basis worden gelegd voor de titel in mei. PSV-watcher Marco Timmer reist mee en doet verslag.

VI 2: House of Cruijff, de toekomst van De Kuip, Lozano publiekstrekker
© Illustratie: Pero Gouwerok
VI 2 in vogelvlucht:
- Einde van de Cruijff-revolutie bij Ajax
- Reportage: PSV legt in Florida basis voor titelsprint
- Andries Jonker: 'Nederlanders lijken steeds meer op Volendammers'
- Verdeeldheid bij FC Utrecht over Jean-Paul de Jong
- In de skybox: Hans Nijland neemt het op voor de supporters
- Feyenoord: 2018 wordt cruciaal voor De Kuip
- Virgil van Dijk zorgt met droomdebuut voor euforie en schaamte
- Nicolás Tagliafico moet meteen vol aan de bak bij Ajax
- Clint Leemans, blikvanger van stuntploeg VVV-Venlo
- SC Heerenveen, groeipijn en littekens
- Vader & Zoon: Frans en Wout Weghorst
- Reuven Niemeijer, jongensboek bij Heracles Almelo
- De tijd dringt voor Sparta Rotterdam
- Het tussenrapport van de Jupiler League
- Balverliefd: Ed Janssen, scheidsrechter en stadionfreak

Eerst was er het ontslag van Wim Jonk, daarna het overlijden van Johan Cruijff en onlangs werd Dennis Bergkamp op non-actief gesteld. Daarmee is de rol van de voortrekkers in de Cruijff-revolutie bij Ajax definitief uitgespeeld. Een slagveld in Amsterdam. Oftewel: House of Cruijff.

De oude Kuip staat er nog steeds. Nog wel. Na een fonkelende presentatie en een akkoord van de Rotterdamse gemeenteraad kwam er na tien jaar strijd vorig jaar groen licht voor een nieuw Feyenoord-stadion. De kosten zijn een kleine vierhonderd miljoen euro. Dat lijkt het einde van de oude Kuip. Maar het is nog niet voorbij…

De aanstelling van Jean-Paul de Jong zet de verhoudingen op scherp in De Galgenwaard. Omdat tenminste vier andere trainers niet wilden, legt FC Utrecht zijn lot in handen van assistent Jean-Paul de Jong. Daarmee neemt de club een groot risico.

Klap na klap incasseert de Eredivisie. Van trotse nummer acht vol kroonjuwelen tot teleurstellende nummer dertien met plastic velden. Waar gaat het heen met onze hoogste competitie? VI trekt door de skyboxen op zoek naar antwoorden en oplossingen. In de eerste aflevering maakt clubdirecteur Hans Nijland bekend dat hij overweegt om FC Groningen in de etalage te zetten. 

VI 2: einde Cruijff-revolutie, publiekstrekker Lozano en De Jong verdeelt Utrecht

SC Heerenveen beleeft zijn roerigste periode sinds de club in 2016 een doorstart maakte onder een nieuwe leiding. Alle aanleiding voor een interview met directeur Luuc Eisenga en technisch manager Gerry Hamstra. 'Heerenveen is een club in opbouw. In die opbouw is rust en stabiliteit belangrijk, maar je moet onderweg soms ook een harde keuze maken in de organisatie of het voetbal. Maar wij weten goed waar we naartoe willen en waar we mee bezig zijn.'

Ajax kocht de laatste jaren alleen spelers om te verkopen. Met het aantrekken van de Nicolás Tagliafico breekt Ajax met dat beleid. De 25-jarige Argentijnse linksback zal er volgende week meteen moeten staan tegen Feyenoord. VI bekeek de laatste twintig duels van de verdediger om te beoordelen waar zijn kwaliteiten liggen.

Samen met Louis van Gaal schreef Andries Jonker in 2000 het Masterplan. Terwijl vervolgens de voetbalwereld om ons heen zich doorontwikkelde, stond het Nederlandse voetbal stil. Nu kampen we met de gevolgen van die achteruitgang. Waar ging het mis en wat is de oplossing? Jonker blikt terug en kijkt vooral vooruit.

Met zeven goals en vier assists is Clint Leemans de grote blikvanger van het verrassende VVV-Venlo. De middenvelder, gevolgd door clubs uit de Eredivisie en de Serie A, kan volgens zijn trainer Maurice Steijn op termijn naar de Nederlandse top. Leemans vertelt over zijn plannen, zijn liefde voor PSV en zijn belangrijkste wapen. 'De beste trap van de Eredivisie? Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Brandley Kuwas, Yoëll van Nieff en ik. In willekeurige volgorde.'

Er zijn mensen die betwijfelen of scheidsrechters echte voetballiefhebbers kunnen zijn. Ja dus, bewijst Ed Janssen. De Limburger is misschien niet de beste arbiter van Nederland, maar vermoedelijk wel de meest enthousiaste. Hij is helemaal gek van voetbal en, dat vooral, stadions. 'Weet jij waar ik nou echt van kan genieten? De lichtmasten van het Petrovski Stadion in Sint-Petersburg!' Groundhopper Janssen neemt VI mee naar het 308ste stadion dat hij aan zijn plakboek kan toevoegen. 'Zo raar. Zo Belgisch. Zo mooi.'

Anderhalf jaar terug werkte hij nog in een autogarage, nu is Reuven Niemeijer (22) topscorer van Heracles Almelo. Hoe een voormalig middenvelder van Quick'20 in een rap tempo naam maakt in de Eredivisie. 'Jens Toornstra? Die vergelijking gaat niet op.'

De Jupiler League is halverwege. Fortuna Sittard en NEC hebben zich aangediend als de voornaamste kandidaten voor promotie. Tijd voor een tussenbalans van de twintig clubs. De plussen en minnen en een analyse per club, voor de competitie aanstaande vrijdag weer wordt hervat.

De nieuwe VI ligt vanaf woensdag in de winkels en valt dan ook op de mat bij de abonnees. Uiteraard zijn de verhalen deze week op VI PRO te lezen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.