Vervanger Dost goud waard bij Sporting, De Vrij moet aan de bak

Sporting Lissabon heeft de kansen op het bereiken van de kwartfinale van de Europa League donderdag vergroot door te winnen van Viktoria Plzen. Stefan de Vrij zag de kansen op de volgende ronde met Lazio juist enorm afnemen tegen Dinamo Kiev.

Sporting Lissabon - Viktoria Plzen 2-0
Het was bij Sporting vooraf vooral de vraag of Bas Dost voldoende hersteld zou zijn van een hamstringblessure om minuten te kunnen maken. Het antwoord was 'nee'. Trainer Jorge Jesus nam geen risico en liet Dost buiten de wedstrijdselectie. Zijn vervanger, Fredy Montero, liet zien een waardig alternatief te zijn.

De dertigjarige Colombiaan opende vlak voor rust de score op aangeven van Fábio Coentrão en na rust speelde hij de Tsjechische defensie zoek na een pass van Bruno Fernandes om vervolgens koeltjes af te ronden in de linkerhoek: 2-0. Bruno Fernandes stuitte later oog in oog met Ales Hruska op de doelman, maar de zege van Sporting kwam in ieder geval niet meer in gevaar.

Lazio - Dinamo Kiev 2-2
Lazio en Dinamo Kiev stonden in het seizoen 1999/2000 nog tegenover elkaar in de groepsfase van de Champions League en Simone Inzaghi stond toen in de spits bij de Italianen. Hij is nu de coach van Lazio en gaf Stefan de Vrij een basisplaats voor het thuisduel van donderdagavond. De Vrij hoefde in de eerste helft niet veel te doen, want Lazio was steeds in de aanval. Gescoord werd er echter niet en kort na rust kwam Dinamo tegen de verhoudingen in uit het niets op voorsprong.

Viktor Tsyhankov controleerde de bal na een door Artem Besiedin gewonnen kopduel niet goed, maar scoorde vervolgens toch met een handig hakballetje. Lazio moest in de achtervolging en vond de gelijkmaker al binnen twee minuten. Felipe Anderson stuurde Ciro Immobile weg en de spits schoot de 1-1 binnen, voordat Felipe Anderson zelf voor de 2-1 zorgde. Deze voorsprong wist Lazio niet over de streep te trekken: Júnior Moraes zorgde met een geweldig schot uit de draai voor de gelijkmaker. In de allerlaatste seconde van de extra tijd tikte Immobile de bal nog op de paal en dus moet Lazio volgende week vol aan de bak in Oekraïne.

De spelers van Dinamo Kiev vieren de late treffer tegen Lazio. Links op de voorgrond druipt Stefan de Vrij af.

RB Leipzig - Zenit Sint-Petersburg 2-1
Leipzig was in de eerste helft al de betere partij, maar schoot voornamelijk met losse flodders. De gevaarlijkste poging kwam van Emil Forsberg, die een vrije trap hard tegen de paal schoot. In de 56ste minuut was het wel raak voor de Duitsers. Bruma ging de combinatie aan met spits Timo Werner, die de bal met een fraaie hakbal teruglegde. De Portugees knalde de bal vervolgens raak.

Werner liet bij de openingstreffer dus al zien over een fijn staaltje techniek te beschikken, maar de 2-0 van zijn voet was misschien wel nog mooier. Naby Keïta zocht de spits nadrukkelijk en Werner lanceerde zich op het juiste moment om de pass van de middenvelder in één beweging over keeper Andrey Lunev te stiften. Zenit deed nog wel iets terug en maakte in de slotfase de belangrijke uitgoal. Domenico Criscito krulde een vrije trap fraai in de kruising: 2-1.

Olympique Marseille - Athletic de Bilbao 3-1
Olympique Marseille leek een erg eenvoudige avond tegemoet te gaan tegen Athletic de Bilbao, toen het binnen een kwartier op een 2-0 voorsprong stond. Lucas Ocampos opende al na 48 seconden de score, door te ontsnappen aan buitenspel en een voorzet van Florian Thauvin binnen te tikken, en Dimitri Payet verdubbelde met een schitterende uithaal de marge. Athletic kwam er nauwelijks aan te pas. Door een erg discutabele strafschop kreeg het kort voor rust echter toch de belangrijke uittreffer te pakken.

Marseille-verdediger Adil Rami dook bij een schot van Aritz Aduriz opzij, maar kreeg de bal tegen zijn elleboog. Na overleg met zijn assistent floot scheidsrechter Jorge Sousa voor een penalty en die werd binnengeschoten door Aduriz. Marseille bleef niet te lang in de teleurstelling hangen en Ocampos schoot een klein kwartier na rust uit een voorzet van Payet de 3-1 binnen. Ook nu volgde er echter weer een domper voor de Fransen: Thauvin raakte geblesseerd en moest per brancard van het veld gehaald worden. De riante zege zorgde daardoor niet voor een hosannastemming bij Marseille.

De returns van deze wedstrijden worden volgende week donderdag (15 maart) om 19.00 uur gespeeld.