Vertrokken Johnsen completeert Keizer-exodus bij Ajax

Reacties

Ajax maakte woensdag melding van het vertrek van Dennis Johnsen, die op huurbasis terugkeert naar zijn oude club SC Heerenveen. Dit betekent dat alle vijf de aankopen die Ajax deed in de zomer na het bereiken van de Europa League-finale, inmiddels alweer zijn vertrokken bij de club.

Vertrokken Johnsen completeert Keizer-exodus bij Ajax

En zo is de 'Marcel Keizer-exodus' met het vertrek van Johnsen compleet. Keizer werd in de zomer van 2017 doorgeschoven als de opvolger van Peter Bosz, die voor een vertrek naar Borussia Dortmund had gekozen. Na de komst van Keizer kocht Ajax-directeur Marc Overmars vijf spelers, maar op die transfers had de trainer geen invloed. Keizer moest uiteindelijk nog voor de jaarwisseling het veld ruimen.

De grootste zomeraankoop van 2017 was Maximilian Wöber. Ajax telde ruim acht miljoen euro neer voor de verdediger, die volgens de beleidsbepalers hard nodig was na het vertrek van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur. Wöber werd onlangs alweer overgedaan aan Sevilla. De Spanjaarden huren de Oostenrijker tot het einde van het seizoen en maken vervolgens een transfersom van 10,5 miljoen euro over. Dit bedrag kan via bonussen nog oplopen tot elf miljoen euro.

In het geval van Wöber heeft Ajax in ieder geval nog financiële winst gemaakt. Dat kan niet worden gezegd van de andere aankopen die de Amsterdammers (ongeveer) achttien maanden geleden deden. Verdediger Luis Manuel Orejuela kwam voor 3,65 miljoen euro over van Deportivo Cali, maar bleek totaal geen toegevoegde waarde te zijn. De Colombiaan is op huurbasis naar Cruzeiro vertrokken.

Middenvelder Siem de Jong is al sinds augustus weg uit Amsterdam. De 'verloren zoon' werd voor ruim twee miljoen euro teruggekocht van Newcastle United, maar wist zich niet in het elftal te spelen. De Jong koos voor een avontuur Down Under en speelt nu voor Sydney FC. Ook hij heeft Ajax op huurbasis verlaten.

Net als De Jong speelt ook Benjamin van Leer, voor 700.000 euro gekocht van Roda JC Kerkrade, sinds het begin van dit seizoen voor een andere club. De keeper verloor de concurrentiestrijd van Kostas Lamprou en werd verhuurd aan NAC Breda. Nu ook Johnsen Ajax op huurbasis heeft verlaten, is de 'Keizer-exodus' compleet.

De Ajax-aankopen uit de zomer van 2017

Speler: Gekocht van: Transfersom: Speelt nu voor:
Maximilian Wöber Rapid Wien (Oos) 8,1 miljoen Sevilla (Spa)
Luis Manuel Orejuela Deportivo Cali (Col) 3,65 miljoen Cruzeiro (Bra)
Dennis Johnsen SC Heerenveen 2,4 miljoen SC Heerenveen
Siem de Jong Newcastle United (Eng) 2,3 miljoen Sydney FC (Aus)
Benjamin van Leer Roda JC Kerkrade 700 duizend NAC Breda

Bedragen zijn afkomstig van Transfermarkt.de. Ajax haalde in de zomer van 2017 ook Klaas Jan Huntelaar en Kostas Lamprou binnen, maar zij werden transfervrij aangetrokken. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.