Verlies in UEFA Cup-thriller tegen Feyenoord doet Ooijer nog steeds pijn

Ajax is nog altijd in de race om Feyenoord op te volgen op de lijst van Nederlandse clubs die een Europese beker veroverden. De Rotterdammers legden in 2002 beslag op de UEFA Cup, nadat ze in de kwartfinale na een strafschoppenserie PSV op de knieën kregen. Die nederlaag doet André Ooijer, destijds actief voor de Eindhovenaren, nog steeds pijn.

'We waren echt aan elkaar gewaagd, want van de vijf wedstrijden die we dat seizoen tegen hen speelden - ook nog voor de beker - eindigden er vier gelijk en wonnen wij die andere, voor de competitie', vertelt Ooijer deze week in de VI-rubriek Anno.

'Dat bekerduel beslisten we na strafschoppen en daar draaide het ook Europees op uit, hoewel wij in De Kuip twee enorme kansen op de 0-2 misten. In de laatste minuut werd het 1-1 en in de verlenging kreeg Mark van Bommel rood. Zijn plaats in de penaltyserie werd ingenomen door Giorgi Gakhokidze en die miste als enige… Dat verlies doet nog steeds pijn, want wij hadden dus óók de UEFA Cup kunnen winnen.'

Nationaal bleef de oogst voor PSV dat seizoen beperkt tot de Johan Cruijff Schaal. 'In de competitie hadden we nog een kans als we thuis van Ajax zouden winnen, maar dat werd 1-1. Ik maakte de gelijkmaker, een van mijn vijf goals in dat seizoen. En in de halve finale voor de beker waren we in Amsterdam kansloos: 3-0. Uiteindelijk was het dus een verloren seizoen. We wonnen wel de Cruijff Schaal, maar hebben geen enkele echte finale gespeeld. Dus weg ermee!'