Vergeten EK-held Éder terug in de schijnwerpers

Reacties

Éder maakte zondag zijn rentree in het Portugese elftal en luisterde dat prompt op met zijn eerste doelpunt sinds de winnende goal op 10 juli 2016 in de EK-finale. De held van dat toernooi bleef na zijn moment of fame lange tijd onder de radar, maar ziet nog altijd kansen bij de nationale ploeg.

Vergeten EK-held Éder terug in de schijnwerpers

Terwijl de uitgevallen Cristiano Ronaldo in het Stade de France de rol van bondscoach overnam langs de lijn, greep Éderzito António Macedo Lopes, kortweg Éder zijn kans. De immigrant uit Guinee-Bissau, die opgroeide in een tehuis omdat zijn ouders niet voor hem konden zorgen, werd een Portugese held. Met een droog schot schoot de spits, die als opvulling was meegegaan naar Frankrijk, de droom van het gastland aan flarden.

Na die historische glansrol, waaraan Éder altijd herinnerd zal worden, nam de aandacht voor hem zienderogen af en verdween de lange aanvaller langzaam van het internationale toneel. Éder speelde nog 145 minuten voor Portugal na het EK. Bondscoach Fernando Santos deed sinds maart 2017 geen beroep meer op hem en had hem het afgelopen WK niet nodig.

Het teleurstellend verlopen toernooi in Rusland en de (zelfgekozen) afwezigheid van Cristiano Ronaldo geven ruimte aan Santos om te inventariseren en experimenteren. Afgelopen dinsdag legde een fris Portugal in de Nations League haar wil op aan Polen en zondag volgde een 1-3 zege in het oefenduel met Schotland.

Zondag spoelden Renato Sanches en Éder de band even twee jaar terug. Sanches werd verkozen tot grootste talent van het EK, worstelde - dat is nog een understatement - bij Bayern München en Swansea City maar is alsnog boven komen drijven bij de Duitse topclub. Éder bleef ondertussen redelijk anoniem actief als spits bij Lokomotiv Moskou. De dertigjarige spits maakte dit seizoen nog geen enkel doelpunt in de competitie, maar Éder schoot zijn ploeg in mei wel naar de Russische landstitel.

Ook bij de nationale ploeg is hij weer terug in de schijnwerpers. Bij zijn terugkeer tegen Schotland maakte Éder, die zijn lange dreadlocks is verloren, met een fraaie kopbal uit een scherpe vrije trap van Sanches de 1-2. Dat kwam voor Santos, die Éder pas in een oefenduel weer een kans gunde, niet als een verrassing. 'Éder is er altijd een onderdeel van geweest. Mensen sluiten spelers graag uit, maar niemand wordt buitengesloten.'

De man van dat ene moment van eeuwige glorie in 2016 bleef na afloop van de wedstrijd bescheiden. 'De deur blijft altijd open. Ik ben enorm trots dat ik terug ben en heb alles gedaan om het team te helpen.' Portugal is als titelhouder en mét Éder begonnen aan de lange weg naar het volgende EK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.