Veldwijk helpt Sparta aan koppositie, Twente langs stuntploeg RKC

Sparta Rotterdam is voorlopig de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Henk Fraser versloeg MVV Maastricht en klom over Go Ahead Eagles heen. Achtervolger FC Twente kende weinig moeite met bekerstuntploeg RKC Waalwijk.

MVV Maastricht
0 - 2
Sparta Rotterdam

Omdat koploper Go Ahead Eagles zondag pas de uitwedstrijd tegen Telstar speelt, wist Sparta op voorhand dat het vrijdagavond bij winst de eerste plek zou overnemen. Met die gedachte gingen de Rotterdammers, die vorige week al de eerste periodetitel pakten, succesvol van start in Maastricht. Lars Veldwijk kopte al na vijf minuten raak uit een corner van Thomas Verhaar. Een tweede treffer liet daarna op zich wachten. Ook MVV kreeg mogelijkheden, waardoor de wedstrijd op en neer golfde. Uiteindelijk gooide Veldwijk het duel in het slot. MVV klungelde achterin, waarna Halil Dervisoglu de spits bediende. De afronding van Veldwijk was koeltjes: 0-2.

FC Twente
FC Twente
3 - 1
RKC Waalwijk

Twente blijft Go Ahead en Sparta achtervolgen en kende weinig problemen met RKC, dat afgelopen dinsdag PSV na verlenging nog uit het TOTO KNVB-bekertoernooi knikkerde. Verdediger Peet Bijen zette de Tukkers al na een kwartier op 1-0 door uit een corner te scoren. De thuisploeg hield vervolgens de controle en verdubbelde voor rust de marge. Aitor Cantalapiedra kapte op de rechterflank naar binnen en schoot raak in de verre hoek. In de slotfase van de tweede helft maakte Michaël Maria er ook nog 3-0 van, waarna Dylan Seys in de extra tijd voor de eretreffer van RKC zorgde.

SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

SC Cambuur en Jong Ajax hadden tot nu toe wellicht meer van het seizoen verwacht en stonden voorafgaand aan de onderlinge confrontatie slechts één punt van elkaar af. Hoewel de Amsterdamse beloften in de eerste helft de teugels in handen hadden, stond het bij rust 1-0 voor de Friezen. Jong Ajax-doelman Dominik Kotarski kwam zijn doel uit om een lange pass weg te koppen, maar Cambuur-aanvaller Justin Mathieu zag vervolgens zijn kans schoon om uit te halen en deed dat van afstand succesvol: 1-0.

Mathieu had ook een hoofdrol bij de 2-0 van Cambuur. Vlak na rust ging de aanvaller naar de grond in het strafschopgebied. Sven Botman beging de overtreding en moest met zijn tweede gele kaart van het veld. Mathieu stond zelf achter de bal en schoot raak. De vleugelspeler was logischerwijs de held van Cambuur, maar veranderde daarna in de schlemiel door twee keer een gele kaart te pakken. Noa Lang bracht vervolgens de spanning terug tegen het tiental van de thuisploeg: 2-1.

Helmond Sport
1 - 2
Almere City FC

Almere City FC wachtte na een korte opleving en zelfs de koppositie al drie duels op een zege. De ploeg van trainer Michele Santoni kwam ook tegen Helmond Sport op achterstand. NAC Breda-huurling Bodi Brusselers kopte raak voor de thuisploeg. Almere zette de achtervolging in en kwam op slag van rust op gelijke hoogte. Spits Edoardo Soleri tikte binnen uit een voorzet van Bram van Vlerken en deed dat kunstje na rust over. Deze keer scoorde de Italiaan met zijn hoofd: 1-2.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 0
FC Eindhoven

TOP Oss ging na de klinkende zege op NEC van vorige week (1-5) in eigen huis tegen FC Eindhoven vrolijk verder met scoren. De goals lieten wel even op zich wachten. Clubtopscorer Huseyin Dogan opende na veertig minuten de score door de Eindhovense defensie uit te kappen en raak te schieten. Vervolgens volleerde Ragnar Oratmangoen de bal tegen de touwen na een afgeslagen vrije trap en keek TOP bij rust tegen een 2-0 voorsprong aan. De ploeg van trainer Klaas Wels gaf het daarna niet meer weg.

Jong FC Utrecht
1 - 2
Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade kwakkelt al weken in de Keuken Kampioen Divisie en had het ook op bezoek bij Jong FC Utrecht niet eenvoudig. De voorsprong na rust was slechts van korte duur voor de ploeg van trainer Robert Molenaar. Livio Milts schoot raak voor de Limburgers en zag de Utrechtse beloften enkele minuten later al langszij komen. Invaller Mohamed Mallahi strafte een fout van Ognjen Gnjatic af: 1-1. Uiteindelijk trok Roda de drie punten alsnog over de streep door een doelpunt van clubtopscorer Mario Engels.

FC Dordrecht
1 - 2
FC Volendam
FC Volendam

Hans de Koning heeft FC Volendam voorlopig weer helemaal op de rit. Waar de club uit het vissersdorp voor zijn komst nog wachtte op de eerste zege, is Volendam nu al vijf wedstrijden ongeslagen en boekte het bij Dordrecht de derde overwinning van het seizoen. Cas Peters bezorgde de bezoekers al vroeg een voorsprong en door later in de eerste helft een strafschop te benutten, zag het er goed uit voor Volendam. Invaller Omran Haydary bracht de spanning nog wel terug, maar Volendam gaf de zege niet meer weg.