Veertien statistieken over Ajax in de Champions League

Reacties

Met de uitschakeling door Tottenham Hotspur kwam er woensdagavond op ruwe wijze een einde aan de Champions League-campagne van Ajax. Toch overheerste ook de trots in de Johan Cruijff Arena. Veertien statistieken over de wedstrijd in Amsterdam en de rest van het toernooi.

Veertien statistieken over Ajax in de Champions League

• Ajax heeft 22 goals gemaakt dit Champions League-seizoen. Geen enkel Nederlands team scoorde ooit vaker in de historie van het miljardenbal. Het is een evenaring van het record van Ajax in het seizoen 1995/96.

Dusan Tadic gaf de assist bij het doelpunt van Hakim Ziyech en is daardoor in 54 wedstrijden dit seizoen direct betrokken bij 55 doelpunten (34 goals, 21 assists).

• Ajax won geen van zijn laatste acht thuiswedstrijden in de knock-outfase van de Champions League (vier remises, vier nederlagen). De laatste thuiszege dateert uit 1996.

• Alleen Lionel Messi (8) was deze knock-outfase van de Champions League direct betrokken bij meer goals dan Hakim Ziyech. De Ajacied gaf drie assists en maakte twee goals.

• Matthijs de Ligt werd woensdag de vierde tiener met een goal in de halve finale van de Champions League. Eerder waren Nordin Wooter (1996, Ajax), Obafemi Martins (2003, Internazionale) en Kylian Mbappé (2017, AS Monaco) trefzeker in de halve eindstrijd.

• De laatste vier doelpunten van Hakim Ziyech (alle competities) kwamen allemaal voort uit een assist van Dusan Tadic.

Daley Blind speelde woensdag zijn 26ste Champions League-wedstrijd voor Ajax. Daarmee evenaart hij het aantal van zijn vader, Danny Blind.

• Ajax heeft voor het eerst in de historie een Champions League-duel waarin ze op voorsprong kwamen verloren. In de 55 vorige wedstrijden waarin de Amsterdammers het eerst scoorden, bleven ze ongeslagen.

• Alleen FC Porto (6) en Bayern München (6) scoorden dit Champions League-seizoen vaker uit een standaardsituatie dan Ajax (vijf keer). 

• Het is de eerste keer ooit dat Tottenham Hotspur de finale van de Champions League / Europa Cup I speelt. Voor Liverpool is het al de negende keer en bovendien de tweede keer op rij. The Reds wonnen het toernooi vijf maal

Ajax op rapport: onvoldoende Dolberg, De Ligt en Ziyech uitblinkers

• Lucas Moura is de vijfde speler in de geschiedenis van de Champions League met een hattrick in de halve finale. De laatste die dat voor elkaar kreeg was Cristiano Ronaldo in 2017 tegen Atlético Madrid. Alessandro Del Piero, Ivica Olic en Robert Lewandowski zijn de andere drie.

• Tottenham Hotspur is de tweede club in de historie van het miljardenbal die een nederlaag in een thuisduel in de halve finales wist goed te maken. Alleen Ajax lukte dat in het seizoen 1995/96 tegen Panathinaikos.

• Voor de derde keer in de geschiedenis staan twee Engelse ploegen tegenover elkaar in de finale van een Europees hoofdtoernooi. De vorige edities waren Tottenham Hotspur – Wolverhampton Wanderers (UEFA Cup-finale 1972) en Manchester United – Chelsea (Champions League-finale 2008).

• Tottenham Hotspur is het achtste Engelse team dat de finale van de Champions League / Europa Cup I haalt. Eerder plaatsten Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Leeds United, Liverpool, Manchester United en Nottingham Forest zich voor de eindstrijd.

Cijfers in samenwerking met OPTA.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.