Veertien Premier League-constateringen op de zaterdagochtend

Reacties

Elke week blikt VI's Süleyman Öztürk vooruit op een nieuwe Premier League-speelronde. Dit maal doet hij dat op geheel eigen wijze, aan de hand van veertien bevindingen.

Veertien Premier League-constateringen op de zaterdagochtend

• Arsenal heeft meer punten achterstand op koploper Manchester City dan voorsprong op hekkensluiter Swansea City: 19 om 18.

• Met vier zeges in de laatste vijf duels wist Swansea City afgelopen seizoen ternauwernood degradatie te voorkomen. Nadat de club het vorige seizoen was begonnen met Francesco Guidolin en na drie maanden overschakelde op de Amerikaan Bob Bradley was het Paul Clement die de ploeg vanaf 3 januari langzaam uit de gevarenzone loodste. Grote kans dat de Welshe club op 3 januari 2018 alweer een andere trainer heeft. De vraag dringt zich op: wat is Swansea City eigenlijk opgeschoten met de komst van de Amerikaanse investeerders Steve Kaplan en Jason Levien anderhalf jaar geleden?

• Let bij het kijken naar West Ham United eens op Arthur Masuaku. De verdediger werd anderhalf jaar geleden voor zeven miljoen euro overgenomen van Olympiakos Pireaus en mag nu onder manager David Moyes de hele linkerflank bestrijken, doen waar hij goed in is: dribbelen.

• Crystal Palace is inmiddels zes duels op rij ongeslagen. We hebben het hier over dezelfde club die de eerste acht competitieduels verloor en daarin ook niet wist te scoren. Het voetbal heeft soms zijn eigen mysterieuze waarheid. Dezelfde spelers, andere trainer, totaal andere werkelijkheid. Frank?

• Ter waarschuwing: de wedstrijden van West Bromwich Albion kun je rustig overslaan wanneer je een klein beetje van voetbal houdt. Het avontuur dat er nog inzat is er op vakkundige wijze uitgefilterd door de nieuwe manager Alan Pardew. Het ultra-resultaatgerichte denken leverde afgelopen woensdag tegen Liverpool wel een punt op.

• Free Wilshere. Die jongen kan zo verschrikkelijk goed voetballen, opeens was hij daar en liet hij weer iets van zijn klasse zien. Voetballer om te koesteren.

• Met zeven nederlagen in de laatste acht Premier League-duels wacht Newcastle United een aantal belangrijke weken. De club beweegt sinds de vijfde plaats in 2012 al jaren in een vicieuze cirkel en weet de eigen problemen maar niet te ontstijgen. De eigenaarskwestie remt de club af. Mike Ashley, die Newcastle in 2007 voor 150 miljoen overnam, heeft zijn speeltje weer eens te koop gezet omdat hij vooral geld wil verdienen. Rafa Benítez beklaagde zich al meerdere keren over de geringe investeringen in de selectie. Newcastle United zou zomaar opnieuw kunnen degraderen.

• Stoke City is alweer tien seizoenen op rij actief in de Premier League. Met Mark Hughes als coach eindigde de club drie keer op rij negende. Toch lijkt de samenwerking uitgewerkt en een ontslag aanstaande. Stoke City kreeg de afgelopen maanden verreweg de meeste goals tegen. Met de nederlagen tegen Tottenham Hotspur (5-1), Manchester City (7-2) en Chelsea (0-4) als dieptepunt.

• Niet raar opkijken wanneer Tim Krul op Boxing Day een strafschop stopt van Eden Hazard. De 29-jarige doelman zit al maanden als tweede keeper op de bank bij Brighton & Hove Albion.

• Pascal Gross is al jaren een van de best bewaarde geheimen van het Duitse voetbal. Hier en daar is wel gezegd dat Mohamed Salah het koopje van de afgelopen transferzomer was. Maar dat is toch echt Pascal Gross. Brighton betaalde slechts drie miljoen euro voor een speler wiens rechterbeen de club in de Premier League kan houden.

• Los van de resultaten is het de manier wáárop Manchester City de rest tot omstanders degradeert dat aanspreekt. 'Ik denk niet dat ik ooit beter voetbal heb gezien', bracht een BBC-verslaggever uit na de 0-4 tegen Swansea City een paar dagen geleden. 'Dat is precies waarom ik in Engeland ben', antwoordde een nog nagenietende Pep Guardiola.

• De Premier League is geen competitie meer, het is een voorstelling geworden van Manchester City. Met mede-titelkandidaten die volgen op elf punten of meer.

• Wayne Rooney maakte dit seizoen net zoveel doelpunten in de Premier League als Romelu Lukaku. Vijf van die negen goals maakte hij in zijn laatste vier competitieduels. Het is de hand van Big Sam. Een geheim is er niet echt. Rooney speelt een paar meter naar achteren en doet vooral waarin hij goed is: frank en vrij voetballen en als Everton de bal niet heeft is hij met alle liefde een reserve-linksback.

• Dat David Silva (foto) opnieuw niet op de shortlist voor de Ballon d'Or stond is een belediging voor de sport. Hij is stiekem al jaren de beste voetballer in de Premier League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.