Veerkrachtig FC Volendam houdt FC Groningen in bedwang bij terugkeer

FC Volendam heeft een punt overgehouden aan de eerste Eredivisie-wedstrijd sinds 2009. Uit bij het FC Groningen van debuterend trainer Frank Wormuth kwamen de manschappen van Wim Jonk op knappe wijze terug van een 2-0 achterstand: 2-2. In de lange blessuretijd kregen beide ploegen kansen op het winnende doelpunt, dat er niet kwam.

FC Groningen
2 - 2
FC Volendam
FC Volendam

Het teruggekeerde Volendam hield het doel nog geen twee minuten schoon in de Eredivisie. Na balverlies van Carel Eiting op het middenveld nam Cyril Ngonge de bal over en vond hij de ruimte voor een doeltreffende uithaal in de linkerhoek vanaf een meter of 25. Volendam deed iets terug via een schot van Francesco Antonucci, dat op stijlvolle wijze werd gepareerd door keeper Michael Verrips.

Elf minuten voor de pauze verdubbelde Groningen de voorsprong. Ramon Pascal Lundqvist ging aan de rechterflank een vlotte combinatie aan met Ngonge, wiens voorzet Jørgen Strand Larsen in staat stelde om van dichtbij te scoren. Strand Larsen bewees andermaal zijn waarde voor Groningen, dat ondanks forse biedingen van Bologna en vooral Middlesbrough niet wil meewerken aan zijn vertrek.

Volendam was een groot deel van de eerste helft de onderliggende partij, maar kroop in de slotfase uit zijn schulp. De bezoekers vonden de aansluiting nadat Derry John Murkin opstoomde over de as van het veld, zowel Ngonge als Neraysho Kasanwirjo achter zich hield en een steekpass verstuurde aan Daryl van Mieghem, die oog in oog met Verrips geen fout maakte. Een blok van Radinio Balker voorkwam dat Van Mieghem vlak voor rust ook zijn tweede doelpunt maakte. Jonk besloot overigens al in de veertigste minuut te wisselen, door Ibrahim El Kadiri te vervangen voor Henk Veerman.

Een enorme kans op de 2-2 bleek kort na de rust niet besteed aan Van Mieghem. De aanvaller betrad tussen twee verdedigers door het strafschopgebied en zag zijn daaropvolgende diagonale inzet uiteenspatten op de paal. De gelijkmaker volgde halverwege de tweede helft alsnog. Na een corner van Van Mieghem kwam Benaissa Benamar boven Joey Pelupessy en kopte hij raak; Kasanwirjo probeerde de bal van de lijn te halen, maar bleek net iets te laat.

Groningen zette in de slotfase aan in de jacht op de 3-2, maar ondanks een negen minuten durende blessuretijd bleef het gelijk. Laros Duarte was met een vrije trap nog het dichtst bij en zag doelman Filip Stankovic redding brengen. Namens Volendam wist ook Lequincio Zeefuik een grote kans niet om te zetten in het winnende doelpunt; een omhaal van Strand Larsen was evenmin doeltreffend.