Veelzijdige Rensch imponeert bij Ajax: 'Mooi voor Nederlandse voetbal'

Reacties

Ajax-talent Devyne Rensch kreeg na zijn basisdebuut in de Eredivisie veel complimenten van trainer Erik ten Hag. De pas net achttienjarige verdediger breekt dit seizoen door in Amsterdam, maar op welke positie ligt zijn toekomst?

Veelzijdige Rensch imponeert bij Ajax: 'Mooi voor Nederlandse voetbal'
© Pro Shots
AZ
AZ
0 - 3
Ajax
Ajax

Niet Sean Klaiber of Jurriën Timber, maar Rensch was in Alkmaar de vervanger van de geblesseerde Noussair Mazraoui. Het zegt veel over het vertrouwen dat Ten Hag in de tiener heeft dat hij hem in één van de belangrijkste duels van het Eredivisie-seizoen voor de leeuwen gooide. Rensch beschaamde dat vertrouwen niet. Sterker nog: het was aan Marco Bizot te wijten dat de rechtsback bij rust niet een doelpunt en een assist op Dusan Tadic achter zijn naam had.

'Ze zeggen vaak: wat goed is, komt snel. Dat is bij Devyne zeker van toepassing', zei Ten Hag achteraf over de verdediger die na iets meer dan een uur werd vervangen door Timber. 'Hij moet nu werken aan zijn inhoud, zodat hij negentig minuten kan blijven gaan. Dat hij jong en talentvol is, is meer dan duidelijk. Het is mooi voor Ajax en het Nederlandse voetbal dat er zo'n talent doorkomt.'

De doorbraak van Rensch komt niet uit de lucht vallen. De in Lelystad geboren verdediger speelt sinds 2016 voor Ajax en werd de laatste jaren telkens een lichting doorgeschoven. Samen met zijn maatje Naci Ünüvar hoort Rensch altijd bij de jongste spelers van zijn elftal. Vanaf zijn veertiende komt hij ook al uit voor de vertegenwoordige elftallen van Oranje. Met Oranje Onder-17 werd hij anderhalf jaar geleden Europees kampioen en was hij later in het jaar één van de jongste spelers op het WK.

Bondscoach Peter van der Veen vond Rensch het best als centrumverdediger. ‘Devyne heeft het vermogen om heel clean te tackelen. Hij pakt heel veel ballen af zonder eigenlijk ooit een overtreding te maken', legde hij onlangs uit. 'Opbouwend gaat het goed. Ik ben heel rustig buiten en binnen het veld. Ik ben tweebenig, mij kan je gewoon een bal inspelen in de zestien en dan kan ik rustig opbouwen', beschreef Rensch tegenover VI zijn eigen kwaliteiten.

Rensch speelde in de jeugd van Ajax ook als controlerende middenvelder, maar in de voorbereiding op het Eredivisie-seizoen gebruikte Ten Hag hem voornamelijk als linksback. Op die positie maakte hij als invaller zijn debuut in de Eredivisie, maar naarmate het seizoen vorderde, verschoof hij naar de rechterkant. Daar speelde hij zijn wedstrijden voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie en nu dus ook op het hoogste niveau.

Het tekent zijn veelzijdigheid. Dankzij zijn tweebenigheid is Rensch voor Ten Hag een ideale back-up voor meerdere plekken. 'Hij kan op alle posities in de achterhoede uit de voeten; als vleugelverdediger en ook uitstekend als centrale verdediger. Zijn karakter zit ook goed in elkaar. Maar we moeten hem ook wat tijd geven', waarschuwde Ten Hag over de verdediger die twee weken geleden zijn achttiende verjaardag vierde.

'Ajax wil Bayern-achtige reeks neerzetten en de rest op achterstand zetten'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer D. Rensch
Meer over D. Rensch
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.