Frankrijk is vrijdagavond uitgeschakeld op het WK voor vrouwen. Het gastland verloor van de Verenigde Staten, de titelverdediger komt nu tegenover Engeland te staan. Megan Rapinoe eiste opnieuw de hoofdrol op, na haar glansrol én pittige quotes van eerder deze week.

Frankrijk
Frankrijk
1 - 2
Verenigde Staten

De Fransen moesten in eigen huis afrekenen met een kwartfinalesyndroom van de afgelopen jaren. De ploeg strandde vier jaar geleden op het WK in Canada in de kwartfinale, ook op de EK's van 2009, 2013 en 2017 en de Olympische spelen van 2016 was die ronde het eindstation. De start van Frankrijk was echter dramatisch, want de VS opende al na vijf minuten de score. Een vrije trap van Rapinoe vanaf de linkerkant werd door keeper Sarah Bouhaddi nog wel getoucheerd, maar belandde alsnog in het doel.

Trump
Om Rapinoe, die maandag al twee keer scoorde tegen Spanje, was voorafgaand aan de wedstrijd veel te doen. Er kwam een uitspraak van haar naar buiten over een mogelijk bezoek aan president Donald Trump, als de VS de wereldtitel zou prolongeren. 'Ik ga niet naar het fucking Witte Huis', waren de duidelijke woorden woorden van de felle tegenstander van de president. Die reageerde op zijn beurt furieus, zei dat Rapinoe eerst maar eens moest winnen voordat ze zulke dingen zei en nodigde vervolgens het hele team uit. Maar Rapinoe bleef afgelopen woensdag bij haar standpunt: 'Ik blijf bij de uitspraken die ik heb gedaan, met uitzondering van het gevloek. Dat zal mijn moeder niet leuk hebben gevonden.'

De eerste helft bleef na de openingstreffer van Rapinoe van een hoog niveau, maar het aantal kansen was wel op één hand te tellen. De VS was in het positiespel net iets sterker dan de Fransen. Het gastland was bij vlagen slordig, maar door het hoge tempo was het voor beide teams behoorlijk aanpoten. Tijdens de drinkpauze na een half uur konden de spelers even op adem komen.

Meer kansen volgden in de tweede helft, na veertien seconden al voor de VS. Bouhaddi hield haar ploeg tot twee keer toe op de been na pogingen van Sam Mewis en Tobin Heath. Daarna blokte Amandine Henry een schot van Alex Morgan na een hoekschop vanaf rechts. Aan de andere kant waagde Frankrijk vooral pogingen van afstand. Het grootste gevaar volgde toen keeper Alyssa Naeher mis zat bij een voorzet van Kadidiatou Diani. Eugénie le Sommer schoot echter in het zijnet.

De VS toonde zich niet veel later scherper voor het doel. Heath had alle ruimte aan de rechterkant en gaf voor. Mewis miste de bal, maar Rapinoe liep helemaal vrij en maakte er halverwege de tweede helft 0-2 van. Kort daarna maakte Heath er zelfs 0-3 van, maar voor die goal stak videoscheidsrechter Danny Makkelie een stokje. Crystal Dunn stond kort voor het doelpunt centimeters buitenspel. Zo bleef de genadeklap uit en had Frankrijk nog hoop. Zeker toen Wendie Renard na 81 minuten raak kopte uit een vrije trap van Gaëtane Thiney.

Verder dan dat kwam Frankrijk echter niet, waardoor de Verenigde Staten de weg richting titelprolongatie vervolgen. De dreun zal bij de Fransen hard aankomen, hoewel de VS - nummer één op de FIFA ranking - een van de sterkste tegenstanders ter wereld is. De winst van de VS kan ook goed nieuws betekenen voor Nederland. Bij winst zaterdag op Italië is Oranje als een van de beste drie landen van Europa zeker van een plek op de Olympische spelen.