Veelbesproken Afrika Cup-arbiter krijgt belangrijke rol bij Marokko-Gabon

Reacties

Janny Sikazwe is waarschijnlijk de meest besproken scheidsrechter tot nu toe tijdens het toernooi om de Afrika Cup. Vorige week gingen zijn acties tijdens Tunesië-Mali de wereld over. Dinsdag mag de Zambiaan opdraven als VAR bij Marokko-Gabon.

Veelbesproken Afrika Cup-arbiter krijgt belangrijke rol bij Marokko-Gabon
© Pro Shots
Gabon
Gabon
2 - 2
Marokko
Marokko

Sikazwe baarde woensdagavond opzien door al na 85 minuten af te fluiten op de Afrika Cup. Daarna ging de wedstrijd nog wel even door, maar vervolgens floot de Zambiaan alsnog te vroeg af; na 89 minuten en 45 seconden. Dit alles tot woede van Tunesië, dat de jacht op de gelijkmaker had ingezet. Een half uur daarna werden de teams gevraagd terug te komen op het veld, maar Tunesië weigerde dat. De spelers zaten al in het ijsbad, liet bondscoach Mondher Kebaier weten.

Sikazwe kreeg veel kritiek over zich heen. Volgens de scheidsrechtersbaas van de Afrikaanse bond (CAF), Essam Abdel-Fatah, had het opmerkelijke optreden van de arbiter een medische oorzaak. Door de hitte (34 graden) en de hoge vochtigheidsgraad (65 procent) kampte hij met een zonnesteek en ernstige uitdrogingsverschijnselen. 'Daardoor verloor hij zijn focus', zei de chef van het arbitrale korps in Egyptische media.

De 42-jarige Sikazwe is al sinds 2007 een officiële scheidsrechter van de FIFA. In zijn veertien jaar als fluitist zorgde hij al eerder voor enkele controversiële momenten.

Afrika Cup

Stand Groep C Afrika Cup 2021 Cameroon

Afrika

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Marokko
3
2
1
0
5-2
+3
7
2
Gabon
3
1
2
0
4-3
+1
5
3
Comoren
3
1
0
2
3-5
-2
3
4
Ghana
3
0
1
2
3-5
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.