VAR-wijzigingen moeten grootste Engelse ergernis wegnemen

Reacties

De VAR leidde afgelopen seizoen meerdere keren tot irritatie (of zelfs woede) in de Premier League, maar hopelijk is dat komend seizoen een stuk minder. Er zijn namelijk enkele regelwijzigingen doorgevoerd.

VAR-wijzigingen moeten grootste Engelse ergernis wegnemen
© Pro Shots

Afgelopen seizoen was er in Engeland volop ophef over de VAR, en dan met name over bepaalde buitenspelmomenten. Zo gebeurde het meer dan eens dat een doelpunt werd afgekeurd, omdat een speler volgens de bekende lijntjes hooguit een centimeter buitenspel stond. Volgens de letter van de wet misschien correct, maar totaal niet meer in de geest van het spel, zo oordeelden critici. Mede door alle kritiek worden er nu wat wijzigingen doorgevoerd.

De belangrijkste is het feit dat er vanaf komend seizoen dikkere lijnen worden getrokken, om te bepalen of het wel of geen buitenspel was. Zo moet er minder snel en vaak buitenspel worden gegeven, waardoor het voordeel weer wat meer bij de aanvallende partij komt te liggen. Uit een onderzoek onder scheidsrechters, spelers en managers bleek dat namelijk een van de grootste ergernissen rondom de VAR. Het is niet precies duidelijk hoe dik de lijnen dan worden.

Daarnaast zal een onbewuste handsbal in de aanloop naar een doelpunt niet altijd meer leiden tot het feit dat die treffer wordt afgekeurd, zeker niet als er daarvoor heel ver terug moet worden gegaan. Wel blijft het zo dat een onbewuste handsbal wordt bestraft als er direct een kans of een goal uit komt. Ook wordt er kritischer gekeken naar de manier waarop een speler zichzelf 'op onnatuurlijke wijze groter maakt' en daardoor hands maakt. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.