VAR voorkomt titelfeest Bayern en geeft Dortmund nieuwe hoop

Bayern München is er zaterdag niet in geslaagd om het kampioenschap van Duitsland veilig te stellen. De Bundesliga-koploper bleef bij RB Leipzig steken op een gelijkspel, terwijl het winnende Borussia Dortmund de achterstand zelfs verkleinde tot twee punten.

RB Leipzig
RB Leipzig
0 - 0
Bayern München

Op bezoek bij Leipzig kampioen worden was geen makkelijke opgave voor Bayern, aangezien de Oost-Duitsers de stabiele nummer drie van de competitie zijn. Bayern kent ook niet het beste seizoen uit de historie, al is Der Rekordmeister de laatste maanden nauwelijks te verslaan in de Bundesliga. Over twee weken staat hetzelfde affiche op het programma in de finale van de strijd om de DFB-Pokal. De wedstrijd tegen Leipzig kwam eigenlijk pas na rust los. Daarvoor had Leipzig-keeper Peter Gulacsi tot twee keer toe een antwoord op een inzet van Serge Gnabry.

In de tweede helft zette David Alaba meteen de toon door Gulacsi te testen na een fraaie solo. Kort daarna was het wel raak voor Bayern. De jonge verdediger Ibrahima Konaté van de thuisploeg werkte de bal niet goed weg met zijn hoofd, waarna Leon Goretzka in een keer raak schoot. Zo was Bayern virtueel kampioen en er werd al afgetrapt na de 0-1, maar de VAR zette uiteindelijk alsnog een streep door de treffer. Lewandowski stond in een eerder stadium buitenspel.

Kovac liet Arjen Robben daarna warmlopen. Bayern had behoefte aan een aanvallende impuls. De 35-jarige Nederlander maakte vorige week na lang blessureleed zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Hannover 96 (3-1). De bezoekers zetten aan, terwijl Leipzig loerde op de counter. Gnabry raakte de lat, terwijl Marcel Halstenberg even later ruimte zag en vanaf links voorlangs schoot op aangeven van Yussuf Poulsen.

Robben kwam daarna nog niet in de ploeg. Franck Ribéry viel eerst in voor Gnabry en na 88 minuten betrad Robben alsnog het veld als vervanger van Kingsley Coman, vlak voordat de gasten een vrije trap namen aan de rand van het strafschopgebied. Lewandowski schoot net naast. Zo bleef Bayern steken op 0-0.

Borussia Dortmund
3 - 2
Fortuna Düsseldorf

Voor Borussia Dortmund was de missie voor de wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf duidelijk: winnen en hopen op puntenverlies van Bayern. Dan zou de ploeg van trainer Lucien Favre op de laatste speeldag nog mogen hopen op de titel. Na twintig minuten leek het echter de verkeerde kant op te gaan toen Dodi Lukabakio scoorde, maar na inmenging van de VAR ging de treffer niet door wegens buitenspel.

Zo ontsnapte Dortmund aan de tegentreffer en scoorde de thuisploeg vlak voor rust zelf. Christian Pulisic, bezig aan zijn afscheidstournee voor een vertrek naar Chelsea, kopte raak uit een voorzet van Thomas Delaney. In de tweede helft ging het vervolgens hard. Oliver Fink zorgde met zijn hoofd voor de gelijkmaker en zes minuten later stond Dortmund alweer op voorsprong. Mario Götze zag zijn schot geblokt worden, waarna Delaney alsnog scoorde: 2-1.

Lukabakio had daarna opnieuw de rol als schlemiel. Keeper Hitz kwam in botsing met de Belg in een poging de bal te vangen en de scheidsrechter wees na lang overleg met de VAR naar de stip. De aanloop van Lukebakio voor de strafschop was curieus en de aanvaller schoot de bal dan ook laag over de grond naast de rechterpaal. In de slotfase gebeurde nog genoeg. Düsseldorf moest  met tien man verder. Adam Bodzek kreeg na 83 minuten een rode kaart voor een grove charge op Jadon Sancho. Götze zorgde in de extra tijd voor 3-1 en Dawid Kownacki maakte er 3-2 van. Na enkele spannende slotminuten trok Dortmund de zege alsnog over de streep.