West Ham United meldt zich door de derde competitiezege op rij doodleuk in de top van de Premier League. Maandag werd Aston Villa aan de kant gezet, al had dat behoorlijk wat voeten in aarde. Schlemiel van de avond werd Ollie Watkins, spits van The Villans.

West Ham United
2 - 1
Aston Villa
Aston Villa

West Ham kende vorig seizoen een dramatisch jaar, waarin de ploeg uiteindelijk slechts vier punten boven de degradatiestreep eindigde. Dit seizoen is voor de ploeg van manager David Moyes een stuk beter begonnen: uit de eerste negen duels werden tot maandag veertien punten gehaald. De eerste twee wedstrijden gingen nog verloren, maar daarna volgden knappe resultaten, zoals een 4-0 zege op Wolverhampton Wanderers, een 0-3 overwinning bij Leicester City en remises tegen Tottenham Hotspur en Manchester City. Van regerend landskampioen Liverpool werd bovendien maar nipt verloren.

Nadat in de voorgaande twee duels Fulham en Sheffield United (beiden met 1-0) werden geklopt, wonnen The Hammers maandag ook knap van het eveneens uitstekend aan het seizoen begonnen Aston Villa. Dat was mede te danken aan een pikstart, want na nog geen twee minuten kopte Angelo Ogbonna al een corner binnen. Die goal werd echter weggepoetst door een absolute beauty van Villa-parel Jack Grealish, die van afstand raak schoot.

Maar zoals de thuisploeg in de eerste helft razendsnel toesloeg, zo deed West Ham dat ook in de tweede helft. Er stonden na rust nog geen dertig tellen op de klok, of Jarrod Bowen kopte een voorzet van de halverwege ingevallen Said Benrahma binnen. Diep in de tweede helft kregen de bezoekers dé kans op de gelijkmaker, maar na een lichte overtreding van Declan Rice in de zestien ramde Villa-spits Watkins de toegekende penalty tegen de lat. Het bleef dus bij 2-1, mede omdat pechvogel Watkins in blessuretijd de 2-2 leek te maken, maar de VAR daarna constateerde dat hij een centimetertje buitenspel stond.

Zodoende meldt West Ham zich nu in de (vrij brede) top van de Premier League. De Londenaren staan vijfde, omdat ze een beter doelsaldo hebben dan Southampton en Wolverhampton Wanderers. Tegelijkertijd hebben koplopers Liverpool en Tottenham Hotspur slechts vier punten meer verzameld. En zeer knappe prestatie van de mannen van Moyes, die (hoewel er nog zo'n driekwart seizoen te spelen is en alles zeer dicht bij elkaar ligt) voorlopig meedoet om de CL-plaatsen.