VAR en Sané eisen hoofdrollen op bij veelbewogen ontsnapping City

Manchester City heeft zich met een man minder naar een late overwinning op Schalke 04 geknokt. In Gelsenkirchen namen de Engelsen een voorschot op een plek in de kwartfinale, in een veelbewogen duel waarin er hoofdrollen waren voor de videoscheidsrechter en de bij Schalke opgeleide City-aanvaller Leroy Sané.

Schalke 04
Schalke 04
2 - 3
Manchester City

Schalke-trainer Domenico Tedesco had in zijn verstevigde vijfmansdefensie een plek ingeruimd voor Jeffrey Bruma, die afgelopen weekend tegen SC Freiburg pas in de slotfase mocht invallen. De voormalig PSV-verdediger kwam in de winterstop over van VfL Wolfsburg, waar hij op een zijspoor was beland, maar mocht woensdag doodleuk opdraven in het miljardenbal.

De eerste kans was al na zes minuten voor de bezoekers. Uit een fraaie ingestudeerde vrije trap belandde de bal razendsnel bij David Silva, die met zijn voorzet vanaf de linkerkant Sergio Agüero vond. De Argentijn won het kopduel van Bruma, maar zag hoe Ralf Fährmann knap redde. De Schalke-goalie is zijn basisplaats in de Bundesliga kwijtgeraakt aan Alexander Nübel, die de laatste weken in de competitie weliswaar ontbrak vanwege een schorsing, maar Fährmann hield zijn concurrent woensdag op de bank.

Waar de doelman bij die eerste mogelijkheid nog redding bracht, was hij tien minuten later kansloos. Fährmann speelde centrumverdediger Salif Sané in, maar de Senegalees international verspeelde die bal knullig aan David Silva. De Spanjaard legde de bal breed op Agüero, die geen enkele moeite had om te scoren. Schalke protesteerde nog, omdat er in aanloop naar die 0-1 een overtreding zou zijn gemaakt, maar de videoscheidsrechter schoot de Duitsers niet te hulp.

Dat deed diezelfde VAR tien minuten voor rust wél. Een schot van Daniel Caligiuri kwam tegen de uitgestoken arm van City-verdediger Nicolás Otamendi, waarna scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande lang overlegde met zijn collega achter de schermen. Het conclaaf duurde bijna drie minuten, omdat de Spanjaard zelf niet naar de beelden kon gaan kijken: het scherm langs het veld was kapot. De uiteindelijk toegekende pingel werd door Nabil Bentaleb hard en onberispelijk benut. Overigens kreeg Otamendi geel, waardoor hij in de return over drie weken ontbreekt met een schorsing.

Op slag van rust kreeg Schalke vervolgens een tweede strafschop. Fernandinho trok Sané naar de grond bij een indraaiende vrije trap, dit keer besloot de arbiter zelf een penalty toe te kennen, hij kreeg gelijk van de VAR. Weer was Bentaleb de beul: 2-1. Na de pauze ging City uiteraard op jacht naar een beter resultaat, maar die zoektocht werd flink bemoeilijkt door Otamendi. Hij kreeg na driekwart wedstrijd zijn tweede geel voor een onhandige overtreding op Guido Burgstaller, waarmee hij City met tien man achterliet.

Een kwartier voor tijd besloot City-manager Pep Guardiola om Leroy Sané binnen de lijnen te brengen, wat een emotioneel moment betekende. De bij Schalke opgeleide aanvaller keerde voor het eerst sinds zijn vertrek terug bij 'zijn' club en liet zich kort na zijn entree direct gelden. Door een vrije trap werkelijk magistraal in de kruising te rammen leek hij de eindstand te bepalen op 2-2. Juichen deed hij na die treffer niet, in het volle besef dat hij zijn oude liefde met die goal behoorlijk pijn deed.

Het werd in extremis echter nog erger voor Schalke. Na een lange trap van City-doelman Ederson mocht Raheem Sterling zomaar doorlopen, hij tikte de bal simpel voorbij Fährmann. Door die 2-3 overwinning is een plek in de kwartfinale binnen handbereik voor de Engelsen, Schalke wacht een haast onmogelijk karwei.

VI's Süleyman Öztürk bespreekt de Champions League-duels van woensdagavond.