PEC Zwolle en Willem II hebben elkaar zaterdagavond in evenwicht gehouden. De VAR draaide overuren tijdens het duel in het MAC3 Park Stadion.

PEC Zwolle
0 - 0
Willem II
Willem II

PEC beleefde geen vlekkeloze aanloop naar de confrontatie met de Tilburgers. De Zwollenaren gingen afgelopen week onderuit tegen PSV en kwamen in de midweekse inhaalwedstrijd tegen RKC Waalwijk niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Tegen Willem II besloot coach John Stegeman om Slobodan Tedic voor het eerst in de basis te zetten. De jonge Manchester City-huurling kreeg de voorkeur boven Reza Ghoochannejhad, maar het lukte hem niet om heel nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd te drukken.

PEC was in de eerste helft wel duidelijk de betere ploeg en werd gevaarlijk via onder anderen Dean Huiberts, Immanuel Pherai en Yuta Nakayama, maar verzuimde de trekker over te halen. Kort voor rust was het even slikken voor de thuisploeg toen Bram van Polen plotseling aangaf niet verder te kunnen. Het schoot in de hamstring van de 34-jarige aanvoerder, die ook al een groot deel van het afgelopen seizoen moest missen door blessureleed.

Met Destan Bajselmani (21) kwam er nóg een jonge speler in de ploeg bij PEC. Aangezien ook Thomas Lam en Kenneth Paal nog niet inzetbaar waren, moest Stegeman wel opnieuw schuiven met zijn verdediging, maar ook in de tweede helft bleef PEC de bovenliggende partij. Met name de zeer bedrijvige Pherai zorgde voor dreiging, terwijl aan de andere kant ook Vangelis Pavlidis een aantal keer in de buurt van een doelpunt was.

In de slotfase leek het alsnog mis te gaan voor de gastheren. Eerst gaf arbiter Martin Pérez een strafschop na een overtreding van Mustafa Saymak op Derrick Köhn, maar op aanraden van de VAR werd het een vrije trap, zoals eerder in de wedstrijd ook al aan de andere kant gebeurde. Jan-Arie van der Heijden scoorde uit die vrije trap, maar zijn goal werd - opnieuw op advies van de VAR - geannuleerd wegens hinderlijk buitenspel van Sebastian Holmén. Overigens kreeg Saymak zijn tweede gele kaart bij dit incident.

Met een man meer kreeg Willem II in de slotfase nog flinke kansen op de winnende treffer, maar die bleef uit. Beide ploegen blijven daardoor hangen in de middenmoot van de Eredivisie. PEC gaat komende week op bezoek bij FC Twente, Willem II ontvangt Vitesse.