Van 't Schip wijst naar arbitrage na staking door PEC-fans

John van 't Schip was na afloop van de 2-3 nederlaag van PEC Zwolle tegen Willem II niet te spreken over Richard Martens. De scheidsrechter legde de wedstrijd stil nadat supporters van de thuisploeg voorwerpen op het veld gooiden.

Van 't Schip gaf tegenover FOX Sports aan dat zijn verdedigers de twee tegengoals in de eerste helft wel erg makkelijk weggaven. Maar de trainer van PEC wil hen ook ontlasten. 'We willen vooruit verdedigen, om de tegenstander onder druk te zetten. Niet omdat we niet op onze eigen helft willen verdedigen, maar omdat het bij ons past. Maar als je ziet dat ze er drie maken, geeft het aan dat je wel kwetsbaar bent.'

Het was een vurige wedstrijd in Zwolle. De thuisfans gooiden bier en staven in de doelmond van Willem II-keeper Timon Wellenreuther, waarna Martens het duel onderbrak. Na een laatste waarschuwing van de stadionspeaker ging de wedstrijd verder. 'Ik zeg niet veel over de scheidsrechters, maar het heeft wel te maken met hoe je optreedt tegen bepaalde dingen. Willem II kon naar hartenlust tijdrekken en daar moet je tegen optreden', vindt Van 't Schip. 'Daarvoor heb je gele kaarten op zak. Als de keeper na twee of drie keer een gele kaart krijgt, doet hij dat niet meer.'

'Dan houd je het publiek ook wat dat betreft stil. Ik keur het niet goed, maar begrijp wel dat er irritatie ontstaat. Het is een gevolg van niet optreden, je moet als scheidsrechter wel optreden. De spelers en het publiek raken geïrriteerd en dan krijg je een wedstrijd die misschien uit de hand kan lopen', aldus Van 't Schip, die de acties van een aantal fans wel veroordeelt. 'Dat kan ook niet, maar we zijn allemaal mensen met emoties. En nogmaals, de scheidsrechter moet daar tegen optreden door sneller een gele kaart te geven. Dan krijg je dit soort excessen ook niet.'

Emotioneel
Bij (gedeeld) Eredivisie topscorer Fran Sol heerste opluchting. Willem II pakte voor het eerst sinds 26 augustus drie punten. 'Deze zege hadden we zo hard nodig. Zeker na het gevecht hier. Het was een heel emotionele wedstrijd, die op en neer ging. We hebben het erg goed gedaan in de tweede helft, vooral tactisch.'

De eerste van zijn twee goals vierde de Spaanse spits met de Willem II'ers langs de kant. 'De mensen op de bank zijn erg belangrijk, dat kon je vandaag zien met de inbreng van Driess (Saddiki, red.) en James (McGarry.red). Zij zijn net zo belangrijk als wij', aldus Sol, die door zijn doelpunten tot de tien meest trefzeker Willem II'ers ooit hoort. 'Dat betekent wel wat voor mij, en de club. Het zijn tot nu toe tweeënhalve geweldige seizoenen geweest. Het is een goede keuze geweest om hier te komen, Willem II behandelt me top.'