Van 't Schip haalt inspiratie uit EK-successen Oranje en Griekenland

Reacties

Bij John van 't Schip is er het volle vertrouwen dat hij voor de ommekeer kan zorgen bij de Griekse nationale ploeg. VI was bij de perspresentatie van de bondscoach in Athene en zag de Grieken in de eerste twee duels onder Van ‘t Schip ploeteren.

Van 't Schip haalt inspiratie uit EK-successen Oranje en Griekenland

De nationale ploeg heeft een hele periode van onrust en pessimisme achter de rug. Er werd telkens weer emotioneel gereageerd en gehandeld na tegenslagen. Met Van 't Schip hopen de Grieken op rust, er moet gebouwd worden. Dat de weg lang is, is na de eerste duels wel duidelijk. Van Finland werd met 1-0 verloren en tegen Liechtenstein werd met 1-1 gelijkgespeeld.

Toch is Van 't Schip optimistisch over het Griekse project. Hij probeert de negatieve Grieken te overtuigen: 'Ik heb Marco van Basten geassisteerd bij het Nederlands elftal. Ik weet uit die tijd hoe zo'n cyclus werkt. Van het verzamelen tot het met elkaar analyseren. De tijd goed gebruiken, snel doorschakelen. Zo snel mogelijk leren van gemaakte fouten.'

De potentie is er volgens de 55-jarige coach ook wel degelijk bij de Grieken. 'Er is hier echt wel talent, de stemming moet omslaan', zegt Van 't Schip, die merkt dat veel Grieken het voetbal zat zijn. 'Kleine landen kunnen echt nog wel een rol spelen, daar ben ik van overtuigd. Aron (assistent Winter, red.) en ik waren erbij toen Oranje in 1988 Europees kampioen werd, Griekenland in 2004 is ook een voorbeeld. Twee voorbeelden van ploegen die voor elkaar en met elkaar knokten en iets voor elkaar kregen. Ik geloof erin, anders was ik er ook niet aan begonnen', aldus Van 't Schip, die ook op Eredivisie-inbreng kan rekenen.

Willem II'ers Vangelis Pavlidis en Marios Vrousai werden deze interlandperiode al opgeroepen en PSV-spits Kostas Mitroglou en AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos worden scherp in de gaten gehouden. Van 't Schip ziet Mitroglou zeker terugkeren bij de nationale ploeg als hij voldoende speeltijd krijgt. Over Hatzidiakos zegt de bondscoach: 'Hij heeft al bij Jong Griekenland gezeten en is, net als Pavlidis en Vrousai, typisch een jonge speler van de nieuwe generatie aan wie Griekenland veel plezier kan gaan beleven.'

De volledige reportage uit Griekenland is te lezen in de nieuwe VI en op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.