Van roze wolk naar vrije val: wie redt Real Madrid?

Reacties

Het meest succesvolle jaar in de clubhistorie lijkt amper drie weken na afloop al tijden geleden bij Real Madrid. Het is crisis in Estadio Santiago Bernabéu, waar zondagmiddag Deportivo La Coruña langskomt. Het moet voor de nummer vier van Spanje de eerste competitiezege sinds 9 december worden.

Van roze wolk naar vrije val: wie redt Real Madrid?

In het kampioensjaar onder Zinedine Zidane verdiende Real in totaal zeventien punten met goals na de tachtigste minuut. Noem het deels geluk of label het als een logisch gevolg van de klasse. Feit is dat het geloof in een goede afloop altijd van de ploeg afspatte bij een slotoffensief. Met Sergio Ramos voorop in de strijd, de captain die na zijn late doelpunten nota bene 90+ op zijn hand heeft laten tatoeëren.

Twijfel is nu in de ploeg geslopen, hoe zeer er ook tegen gevochten wordt. El Dia Despues registreert de laatste peptalk van Ronaldo tijdens de warming-up voor Villarreal-thuis. 'We krijgen genoeg kansen. Geen reden voor haast. Als we missen, dan missen we. We blijven proberen.' Weer een frustrerende wedstrijd volgt. Real – Ronaldo in het bijzonder – krijgt kans na kans. 28 doelpogingen, een paar vermeende strafschopsituaties, met Sergio Asenjo is er weer een uitblinkende doelman bij de tegenstander en dan benut Pablo Fornals met een prachtig stiftje vlak voor tijd ook nog een van de zeldzame kansen voor Villarreal.

Pech is volgens Zinedine Zidane de simpele reden van de 0-1 nederlaag. 'De bal wil er niet in', is de magere verklaring van de veelwinnaar die voor het eerst in zijn trainersloopbaan middenin een ware storm van kritiek staat.

Verschillende aanvallende statistieken ondersteunen de woorden van Zidane. Real heeft in La Liga met afstand de meeste doelpogingen ondernomen en de meeste kansen gecreëerd, terwijl alleen Eibar minder doelpogingen van een tegenstander te verwerken kreeg. Toch zijn er twee duidelijke onderliggende problemen aan te wijzen.

ClubKansen gecreëerdSchotenGoalsSchoten tegenTegengoals
1. Barcelona204298522109
2. Atlético Madrid148204282248
3. Valencia1812454024819
4. Real Madrid2773483217217

Real A versus Real B, een ongelijkere strijd

In de eindfase van het seizoen 2016/17 spelen Álvaro Morata, James Rodríguez, Marco Asensio en Isco zó goed dat je je kunt afvragen wat op dat moment nou eigenlijk het galateam van Zidane is. Als de grootste rusten, klaren zij klussen als Granada- en Deportivo-uit met speels gemak in de finaleweken. Ronaldo reist niet eens mee voor die wedstrijden. Het tekent het vertrouwen van Zidane in de breedte van zijn selectie.

De vier spelen behalve voor de zeges voor hun kansen op speeltijd in de topwedstrijden. Een basisplaats in de Champions League-finale is de pot met goud voor het kwartet. Isco wint die race en Asensio heeft met de 1-4 als invaller nog een noemenswaardige rol in de finale. Morata en James vertrekken niet veel later naar respectievelijk Chelsea en Bayern München.

Morata is Borja Mayoral geworden en de James-rol wordt nu vertolkt door Dani Ceballos. Twee jeugdinternationals die Zidane vooral in bekerwedstrijden moeten overtuigen, net als Marcos Llorente, Jesús Vallejo en Theo Hernández. Tegen Leganés overtuigden ze donderdagavond wederom niet. Dat zullen ook de qua vorm kwakkelende Casemiro, Isco en Marcelo hebben gezien. Zij zijn weer even 'veilig'.

Ronaldo: worstelen met het Ketchup-effect

De persoonlijke teller staat inmiddels op 94 doelpogingen. Al die schoten en kopballen hebben Ronaldo tot nu toe vier goals opgeleverd in La Liga. Het laatste wat de Portugees verweten kan worden is dat hij het niet probeert. De ergernis groeit zienderogen bij Ronaldo, ook tegen Villarreal. Eerlijk is eerlijk: Ronaldo doet in de afwerking nog altijd veel goed, maar het is minder vaak perfect. De kans op het door Ruud van Nistelrooy geïntroduceerde Ketchup-effect is nagenoeg honderd procent.

Ruud van Nistelrooy vergelijkt scoren met de worsteling met een fles ketchup. Soms duurt het een eeuwigheid voor er wat uitkomt en daarna is er geen houden meer aan.'
Ruud van Nistelrooy vergelijkt scoren met de worsteling met een fles ketchup. Soms duurt het een eeuwigheid voor er wat uitkomt en daarna is er geen houden meer aan.'

In de Madrileense sportkranten is de focus bij Ronaldo inmiddels van zijn vormpeil naar zijn toekomst gegaan. Een vertrek van de 32-jarige Gouden Bal-winnaar zou door de gedachte aan een nieuw sterrentrio (Neymar, Kylian Mbappé en Eden Hazard) niet langer onbespreekbaar zijn voor president Florentino Pérez. Zidane heeft die verhalen afgedaan als onzin: 'Hij is bij de club waar hij hoort. Iedereen hier houdt van hem.'

Ondertussen aast het kamp-Ronaldo nog altijd op een nieuw contract. De sterspeler verlengde in november 2016 tot en met medio 2021. Sindsdien heeft Neymar een recordtransfer gemaakt naar Paris Saint-Germain en onlangs tekende Lionel Messi een nieuw supercontract. De beste speler van de wereld hoort mee te profiteren van de almaar toenemende geldgekte, is het standpunt. En laat dat volgens Ronaldo nu Ronaldo zijn. De sportieve actualiteit helpt hem allesbehalve.

Door de crisis van nu lijkt het vorig seizoen in de tweede seizoenshelft uitgekomen droomscenario ver weg. Op 14 februari blijkt hoe ver, dan komt Paris Saint-Germain op bezoek voor de start van de knock-outfase. Nog vijf wedstrijden heeft Real om vertrouwen te winnen, zondagmiddag gaat het aftellen verder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.