Van Riedewald tot Zidane: deze debuutkoningen gingen Haaland voor

Reacties

Erling Braut Haaland maakte zaterdag een chique entree bij Borussia Dortmund door liefst drie keer te scoren tegen FC Augsburg. Naar aanleiding van de dadendrang van de Noor brengen we tien onvergetelijke debuutwedstrijden onder de aandacht.

Van Riedewald tot Zidane: deze debuutkoningen gingen Haaland voor
© Pro Shots

Wayne Rooney - Manchester United
Het EK 2004 was het doorbraaktoernooi van Wayne Rooney. Daarna was het niet de vraag óf, maar wanneer de Everton-aanvaller andere oorden op zou zoeken. Uiteindelijk trok Manchester United aan het langste eind. Bij zijn vuurdoop tekende Rooney meteen voor een hattrick in de 6-2 zege op Fenerbahçe in de Champions League. Het bleek het startsein van een lang en gelukkig huwelijk.

Álvaro Recoba - Internazionale
Bijna niemand had in de nazomer van 1997 oog voor het debuut van de Uruguayaan, omdat hij de pech had dat ene Ronaldo in datzelfde duel met Brescia voor het eerst officieel aantrad namens Internazionale. Na afloop sprak iedereen over Recoba. Met een fabuleus schot van afstand en een vrije trap loodste hij de Nerazzurri naar een 2-1 overwinning.

Hirving Lozano - Napoli
Een stuk over succesvolle debutanten en dan niet Hirving Lozano noemen is een vorm van disfunctioneren. De Mexicaan staat er altijd bij zijn eerste kennismaking, zo ook enkele maanden geleden bij Napoli. Zijn treffer tegen Juventus leverde uiteindelijk geen punt op. Namens PSV scoorde de Mexicaan niet tijdens zijn eerste optreden, het Europa League-duel met NK Osijek. Tijdens zijn Eredivisie-vuurdoop tegen AZ was het wel raak.

De debuutreeks van Hirving Lozano:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zinedine Zidane - Frankrijk
Zijn adieu is natuurlijk pas echt legendarisch, maar twaalf jaar voor zijn aanvaring met Marco Materazzi had Zidane ook al op bijzondere wijze gedebuteerd als international. Tijdens een oefenduel met Tsjechië in augustus 1994 nam de spelmaker op fraaie wijze twee treffers voor zijn rekening. Door zijn magnifieke solo en keiharde kopbal knokte Frankrijk zich terug van een 2-0 achterstand: 2-2.

Jairo Riedewald - Ajax
Een hele reeks iconische Ajacieden scoorde bij zijn debuut in de Eredivisie. Eind 2013 nestelde de piepjonge Riedewald zich tussen dit gezelschap, dat in Johan Cruijff en Marco van Basten zijn bekendste vertegenwoordigers kent. Met twee late treffers behoedde de verdediger Ajax voor puntenverlies op bezoek bij Roda JC Kerkrade: 1-2. Riedewald werd met zijn zeventien jaar en 104 dagen en passant de jongste scorende debutant in de Eredivisie-historie.

Jürgen Locadia - PSV
Harald Berg deed het in 1969 namens ADO Den Haag en in 2012 deed Locadia het dunnetjes over: drie keer scoren bij een Eredivisie-debuut. Nota bene als invaller kwam de PSV'er tot een hattrick in de uitwedstrijd bij VVV-Venlo (0-6). Vlak daarna werd zijn contract meteen met meerdere seizoenen verlengd.

Reza Ghoochannejhad - PEC Zwolle
Baas boven baas: Ghoochannejhad kwam afgelopen najaar tot liefst vier treffers in dienst van zijn kakelverse werkgever PEC Zwolle. RKC Waalwijk was de klos (6-2). Des te knapper was dat Ghoochannejhad pas in de 56ste minuut zijn entree had gemaakt.

Gianluigi Buffon - Parma
Het is een beetje flauw om alleen doelpuntenmakers uit te lichten. In 1995 onderscheidde de zeventienjarige doelman Gianluigi Buffon zich namens Parma, dat een knap doelpuntloos gelijkspel uit het vuur sleepte tegen AC Milan. Wat George Weah en Roberto Baggio die dag ook probeerden: Buffon had een antwoord. Een kwart eeuw later is de wereldkampioen van 2006 nog altijd actief.

Eddy de Neve - Oranje
Het is al een tijdje geleden, maar we mogen Eddy de Neve niet onvermeld laten. Tijdens de allereerste interland van Oranje op 30 april 1905 tegen België liet de speler van Velocitas Breda liefst vier goals aantekenen, waarmee hij Nederland naar een 1-4 zege loodste. De Neve werkte in totaal slechts drie interlands af. De allereerste Oranje-held overleed in 1943 in een jappenkamp.

Romário - Barcelona
Scherp als een mes was Romário in het seizoen 1993/94. Tijdens de eerste speeldag liet de van PSV overgekomen aanvaller aan de Barcelona-fans al zien wat hij in huis had. Met dank aan meesteraangever Pep Guardiola verzorgde de Braziliaan de volledige productie in het met 3-0 gewonnen thuisduel met Real Sociedad. Romário zou zijn jaargang in de zomer van 1994 bekronen met de wereldtitel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer E. Haaland
Meer over E. Haaland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.